Jak pozyskać witaminę D w czasie pandemii?

ansonmiao/getty images

Witamina D3 ma ogromny wpływ na działanie całego organizmu. Jej niedobór może zwiększać ryzyko infekcji. Jak w czasie trwającej pandemii pozyskać witaminę D, by wzmocnić nasz system odpornościowy? Zapytaliśmy o to Magdalenę Krajewską, znaną jako Instalekarz.

Witamina D - działanie

Nasz organizm produkuje witaminę D pod wpływem promieni słonecznych. Witamina D wytwarzana przez naszą skórę musi zostać przekształcona przez wątrobę w 25 (OH) D3. W kolejnym kroku nerki przekształcają związek chemiczny w kalcytriol, który jest aktywną hormonalną formą witaminy D.

Witamina D wzmacnia przede wszystkim układ kostny. Jej niedobór może zwiększać ryzyko infekcji – czego w obecnej sytuacji trwającej pandemii chcielibyśmy uniknąć, powodować nadciśnienie, choroby serca, cukrzycę, a nawet choroby psychiczne i niektóre nowotwory.

Jak pozyskać witaminę D w czasie pandemii?

Naturalnym sposobem na zwiększenie dawki witaminy D są promienie słoneczne. Dziennie światło wspiera wszelkie procesy, dzięki którym możliwa jest produkcja witaminy D. W tym wypadku nie ma możliwości przedawkowania suplementacji, ponieważ nasza skóra syntetyzuje tyle witaminy D, ile jest nam aktualnie potrzebne. Wszelkie nadmiary ulegają samozniszczeniu.

Niestety w czasie trwającej pandemii koronawirusa nasz dostęp do naturalnego światła słonecznego jest mocno ograniczony. Jak więc ją pozyskać nie wychodząc z domu? Zdaniem Magdaleny Krajewskiej, znanej w Internecie jako Instalekarz, w obecnej sytuacji powinniśmy suplementować witaminę D w takiej ilości, w jakiej przyjmowaliśmy ją w okresie jesienno-zimowym, a dokładnie od początku października do końca kwietnia. Dla zdrowej dorosłej osoby jest to 2000 j.m, dla osób z obciążeniami nawet 4000 j.m. Dzieci do 12. r.ż. powinny suplementować wit. D przez cały rok.

Suplementację należy utrzymać do końca pandemii

- mówi Instalekarz.

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy D?

Witamina D występuje również w pożywieniu. Jednak jak zaznacza Magdalena Krajewska, dietą zaspokoimy jedynie 20 proc. zapotrzebowania na witaminę D, dlatego w obecnym okresie pandemii, oprócz zdrowej i zbilansowanej diety powinniśmy pamiętać o dodatkowej suplementacji. Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego ich spożywanie ułatwia jej przyswajanie. Do najbogatszych naturalnych źródeł witaminy D należą: łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk, masło czy jajka (ok. 40 j.m. na sztukę). Jednak by dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnej dziennej dawki witaminy D, musielibyśmy zjeść aż 50 jajek. Dlatego też naszą codzienną dietę powinniśmy wspomóc dodatkową suplementacją.

Zobacz film: Katarzyna Bosacka i dr Paweł Grzesiowski o tym, że witamina D najważniejsza dla naszej odporności.

Źródło: x-news

Data aktualizacji: 17.04.2020,
Opublikowano: 17.04.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej