Homocysteina – jej wpływ na przebieg ciąży i rozwój chorób układowych

Homocysteina obecna jest we krwi, wobec tego badanie wykonuje się poprzez pobranie krwi żylnej w laboratorium i oznaczenie poziomu tego aminokwasu. Obniżenie poziomu homocysteiny związane jest z właściwą dietą i aktywnością fizyczną.

Homocysteina to aminokwas zawierający siarkę. Jest syntetyzowana z metioniny, bierze udział w tworzeniu kwasów nukleinowych oraz fosfolipidów. Aby metabolizm homocysteiny mógł przebiegać prawidłowo, konieczne jest zapewnienie właściwej podaży witamin z grupy B. Wiele czynników ma wpływ na poziom homocysteiny we krwi, począwszy od przyjmowanych leków, przez choroby towarzyszące, na stylu życia skończywszy. Wzrost poziomu homocysteiny może być związany z niedoborami enzymów uczestniczących w jej przemianach. Jest to rzadkie zaburzenie metaboliczne, określane mianem hiperhomocysteinurii.

Jakie są składniki krwi i ich funkcje? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Z czego składa się krew? Źródło: Getty Images/iStock

Co to jest homocysteina?

Homocysteina to aminokwas zawierający siarkę. Syntetyzowana jest z metioniny, która pod wpływem adenozylotransferazy metioninowej przekształca się do S-adenozylohomocysteiny. W tej postaci stanowi istotny związek dostarczający grup metylowych do reakcji metyzacji białek, lipidów, uczestniczący w syntezie kreatyniny, a także syntezie DNA. Dalej zostaje przekształcona do cysteiny pod warunkiem obecności witaminy B6.

Badanie i norma homocysteiny

Badanie poziomu homocysteiny nie wymaga specjalnego przygotowania. Wykonuje się je z krwi obwodowej. Norma homocysteiny we krwi wynosi 5–14 µmol/l. Okazuje się, że badanie poziomu homocysteiny powinno być wykonywane we krwi pacjentów z chorobą wieńcową, po incydencie niedokrwienia mięśnia sercowego, u chorych z miażdżycą, nadciśnieniem, cukrzycą, hipercholesterolemią, palących papierosy, a także osób z zakrzepicą żylną.

Wysoki poziom homocysteiny

Kiedy poziom homocysteiny wzrasta, rośnie też ryzyko wystąpienia wielu chorób sercowo-naczyniowych. Najczęściej u podłoża wysokiego poziomu homocysteiny leżą starszy wiek, niewłaściwe odżywianie, niedobory pokarmowe, wegetarianizm, picie alkoholu, przewlekłe choroby nerek i wątroby. Wynika to z tego, że w tych grupach częściej dochodzi do niedoborów witamin B6, B12 i kwasu foliowego, co wpływa negatywnie na przemiany homocysteiny w organizmie. Homocysteina wywołuje zmiany strukturalne w obrębie niektórych białek osocza krwi, stymuluje powstawanie reaktywnych form tlenu, co przekłada się na zwiększenie ryzyka uszkodzenia śródbłonka naczyniowego, upośledzenia procesów rozkurczu naczyń. Tym samym wzrasta ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, a zmiany w naczyniach mózgowych zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. 

Istotny jest również prozakrzepowy wpływ podwyższonego poziomu homocysteiny, czyli wpływ na rozwój zakrzepicy. Poziom homocysteiny powyżej normy może ponadto zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego, chorób Parkinsona i Alzheimera oraz innych chorób neurologicznych ze względu na upośledzenie syntezy neuroprzekaźników w układzie nerwowym. Rzadką chorobą związaną z wysokim poziomem homocysteiny jest homocystynuria uwarunkowana genetycznie. Podwyższony poziom homocysteiny oznacza wzrost jej poziomu w badaniu krwi powyżej 15–30 µmol/l. Jednak o ciężkiej hiperhomocysteinemii mówi się przy stężeniu powyżej 100 µmol/l.

Homocysteina a ciąża i poronienia

Poziom homocysteiny ma wpływ na ciążę. Im wyższy jest poziom homocysteiny we krwi, tym mniejsza jest szansa na zajście w ciążę i zakończenie jej powodzeniem. Wraz ze wzrostem stężenia homocysteiny zmniejsza się szansa na prawidłowy przebieg zapłodnienia, właściwą implantację zarodka. Może dojść w ciąży do poronień, porodów przedwczesnych, a także do wzrostu ryzyka wad wrodzonych czy obumarcia płodu.

Obniżenie poziomu homocysteiny we krwi

Aby obniżyć poziom homocysteiny we krwi, konieczna jest odpowiednia dieta i zapewnienie właściwej podaży witamin z grupy B, w szczególności B6, B12 i kwasu foliowego. Ważne są również zwiększenie aktywności fizycznej, zdrowy tryb życia, rezygnacja z alkoholu i papierosów, a także dbanie o zdrowie pod kątem funkcji nerek i wątroby.

Data aktualizacji: 27.09.2018,
Opublikowano: 17.09.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Gazometria krwi - parametry, wskazania, wyniki

Gazometria krwi pomaga zdiagnozować przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), astmę lub zaburzenia kwasowo - zasadowe w organizmie. Dzięki wynikom badania pH krwi możliwe jest leczenie i wdrożenie leków, które pomogą pacjentowi.

Czytaj więcej
Zastosowanie kliniczne badania poziomu chromograniny w surowicy krwi

Chromogranina należy do grupy laboratoryjnych, niespecyficznych markerów chorób nowotworowych. Jest to białko produkowane przez niektóre gruczoły wydzielania wewnętrznego. Podwyższony poziom chromograniny może sugerować obecność w organizmie nowotworu neuroendokrynnego, np. przewodu pokarmowego.

Czytaj więcej
Podwyższone trójglicerydy – główne przyczyny i objawy. Dieta przy wysokich trójglicerydach

Podwyższone trójglicerydy w negatywny sposób rzutują na stan zdrowia. Stanowią determinant rozwoju wielu chorób. Zwiększają ryzyko udaru mózgu, zawału serca, cukrzycy i zespołu metabolicznego.

Czytaj więcej
Zakażenie koronawirusem można wykryć już w 12 sekund - powstał nowy, bardzo szybki i czuły test

Szybkie testy na koronawirusa to bardzo ważne narzędzie do walki z pandemią COVID-19. Amerykańscy naukowcy opracowali właśnie test, który wykrywa zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 już 10-12 sekund i jest wyjątkowo szybki!

Czytaj więcej
Podwyższone trójglicerydy. Czym jest hipertriglicerydemia? Przyczyny, dieta oraz postępowanie lecznicze

Hipertriglicerydemia jest stanem, który obecnie znacznie częściej obserwuje się w gabinetach lekarskich ze względu na coraz mniej higieniczny tryb życia, nadużywanie alkoholu oraz otyłość. Definiuje się ją jako podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi na czczo powyżej 150 mg/dl.

Czytaj więcej
O czym świadczy transaminaza alaninowa (ALT) powyżej normy?

Wątroba jest ważnym narządem dla funkcjonowania organizmu, a jej uszkodzenie może być wcześnie wykryte dzięki badaniom laboratoryjnym. Poziom enzymów, takich jak transaminaza alaninowa (ALT), ulega podwyższeniu, kiedy dochodzi do zaburzenia funkcji hepatocytów.

Czytaj więcej
Kwas moczowy – jego stężenie we krwi powinniśmy badać  przynajmniej raz w roku

Podwyższony kwas moczowy ma związek z takimi chorobami jak cukrzyca, miażdżyca i zaburzenia sercowo-naczyniowe. Właśnie dlatego badanie poziomu tego kwasu we krwi powinno być wykonywane przynajmniej raz w roku – uważają eksperci.

Czytaj więcej
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?

Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 nie jest równoznaczne z wystąpieniem objawów typowych na COVID-19. Badania pokazują, że większość osób przechodzi infekcję bardzo łagodnie lub nie ma żadnych dolegliwości. Jak sprawdzić, czy mieliśmy kontakt z koronawirusem SARS-CoV-2. 

Czytaj więcej
Pulsoksymetr - jak działa? Co wynik pomiaru mówi o naszym zdrowiu? 

Pulsoksymetr to urządzenie, które pozwala określić wysycenie krwi tlen, czyli tzw. saturację. Dodatkowo - pośrednio - mierzy częstość pracy serca. Aparat zakłada się na palec lub nadgarstek. W razie potrzeby pomiaru można dokonać w innym miejscu o dobrym ukrwieniu powłok, np. na płatku ucha.

Czytaj więcej
Jak sprawdzić, czy mamy dobrą odporność? 3 badania zalecane przez specjalistów

O odporności świadczy przede wszystkim podatność na różnego rodzaju infekcje, ale nie tylko. Jakość i działanie naszego układu odpornościowego można sprawdzić, wykonując proste badanie krwi. Co dokładnie warto oznaczyć? 

Czytaj więcej