Czy witamina C jest lekiem na raka? Skuteczność metody

Fot. CHRISTOPH BURGSTEDTSCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Coraz bardziej popularna witamina C na raka jest zaliczana do metod alternatywnej walki z nowotworem. Jej zwolennicy twierdzą, że podawanie dużej ilości tej substancji we wlewie dożylnym skutecznie zwalcza komórki rakowe. Brak jest jednak istotnych badań potwierdzających te doniesienia.

Mimo znacznego postępu medycyny choroby nowotworowe nadal stanowią jedną z najczęstszych przyczyn umieralności na świecie. Co roku w Polsce diagnozuje się około 150 tysięcy nowych zachorowań, a szacunkowe dane wskazują, że liczba ta może wzrosnąć nawet o 25%. Istotnym problemem w ich leczeniu jest późna wykrywalność, ponieważ choroba przez bardzo długi czas przebiega bezobjawowo. W konsekwencji w momencie postawienia diagnozy jest już w zaawansowanym stadium.

Witamina C na raka

Osoby chore szukają innych możliwości terapii, dlatego niejednokrotnie na własną rękę korzystają z medycyny niekonwencjonalnej. Jedną z popularniejszych metod jest przyjmowanie witaminy C na raka.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ludzkie ciało nie jest w stanie wyprodukować jej samodzielnie, dlatego konieczne jest dostarczanie tej substancji wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Witamina C jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem), powszechnie uważanym za środek zapobiegający wielu chorobom, w tym także nowotworom, ponieważ unieszkodliwia reaktywne formy tlenu, niebezpieczne dla organizmu.

Witamina C na raka stała się popularna za sprawą laureata Nagrody Nobla, Linusa Paulinga. Stwierdził on, że bardzo duże dawki tej substancji są w stanie zwalczać komórki nowotworowe. Według zwolenników tej teorii dzieje się tak ze względu na wspomniane wcześniej właściwości antyoksydacyjne. Nagromadzone w organizmie reaktywne formy tlenu, czyli tzw. wolne rodniki, uszkadzają białka i materiał genetyczny komórek, co przyczynia się do ich intensywnego namnażania się, a tym samym do rozpoczęcia procesów nowotworowych.

Za skutecznością witaminy C na raka przemawia także jej silne oddziaływanie na układ immunologiczny. Kwas askorbinowy zwiększa aktywność komórek odpornościowych, zwłaszcza limfocytów T i B, wykazujących działanie polegające na eliminowaniu komórek nowotworowych. Zwolennicy tej metody twierdzą także, że witamina C spowalnia proces tworzenia się przerzutów do odległych narządów, które są główną przyczyną niepomyślnego rokowania, oraz przyspiesza regenerację uszkodzonego materiału genetycznego.

Dieta w chorobie nowotworowej jest ważna. Jak przygotować zdrową i wartościową kolację? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Onkodieta- kolacja. Źródło: 36,6

Jaka witamina C na raka jest najlepsza?

Według zwolenników medycyny alternatywnej witamina C na raka powinna być podawana pacjentom w bardzo wysokich dawkach we wlewie dożylnym lub doustnie, przy czym uważa się, że pierwszym sposobem można osiągnąć lepsze efekty. Pauling twierdził, że jednorazowo pacjent musi przyjąć 10000 mg tej substancji. Dla porównania – zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej wynosi 90 mg na dobę.

Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uważają, że może być zastosowana:

  • liposomalna witamina C na raka – kwas askorbinowy umieszczony w liposomach, czyli specjalnych kapsułkach; charakteryzuje się wysoką wchłanialnością;
  • askorbinian sodu na raka – połączenie kwasu askorbinowego i sodu;
  • lewoskrętna witamina C – w rzeczywistości jest to zwykła witamina C, a jej nazwa wynika z błędu laboratoryjnego.

Witamina C na raka – czy jest skuteczna?

Nad właściwościami antynowotworowymi witaminy C przeprowadzono wiele badań. Niektórzy badacze twierdzą, że zgodnie z uzyskanymi wynikami substancja ta przyczyniła się do spowolnienia choroby, zahamowania wzrostu guza oraz przedłużyła czas przeżycia chorych (specjaliści z Bostonu, Cameron). Większość z tych testów przeprowadzana była jednak na zwierzętach. Nie można więc wyciągać na ich podstawie wniosków. Inni badacze po przeprowadzeniu analiz i badań doszli do wniosku, że witamina C nie może być lekiem na raka, a nawet jest szkodliwa i hamuje działanie leków przeciwnowotworowych (National Cancer Institute, Duke University Medical Center w Durham).

Warto pamiętać, że medycyna alternatywna nie może zastąpić konwencjonalnych metod leczenia onkologicznego. Żadnej terapii nie powinno się stosować na własną rękę bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem prowadzącym. Witamina C nie została zarejestrowana przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków jako środek ze wskazaniami do leczenia jakiejkolwiek choroby. Onkolodzy stanowczo odradzają tego typu terapię.

Wlewy z witaminy C mogą być dla niektórych pacjentów bardzo groźne, zwłaszcza dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy nerek (witamina C jest przez nie wydalana). Dodatkowo kwas askorbinowy przyjmowany w większych dawkach niż zalecane wywołuje uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunkę, wymioty, nudności) i wysypkę skórną.

Bibliografia:

1. J. Szymańska-Pasternak, A. Janicka, J. Bober, Witamina C jako oręż walki z rakiem, „Onkologia w Praktyce Klinicznej” 2011, t. 7, nr 1, 9–23.

Data aktualizacji: 30.07.2019,
Opublikowano: 31.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej