Czy dieta ma znaczenie? Co jeść, by mieć zdrowe oczy?

Sam Barnes/getty images

Problemy ze wzrokiem zwykle tłumaczymy sobie zmęczeniem bądź niewyspaniem. Jak się okazuje, przyczyną wielu dolegliwości może być nieodpowiednio skomponowana dieta. Dowiedz się, w jakie produkty wzbogacić swój jadłospis, by mieć zdrowe oczy.

Długie godziny spędzone przed komputerem w pracy, odpoczynek przed telewizorem, ale też zanieczyszczone powietrze i unoszący się w powietrzu dym od papierosów. To wszystko powoduje, że później uskarżamy się na takie problemy jak: pieczenie, suchość, zaczerwienienie oczu. Choć może się wydawać, że są to banalne dolegliwości, w dłuższej perspektywie, mogą powodować osłabienie oczu. W przypadku powyższych dolegliwości, często ratujemy się doraźnymi sposobami np. kroplami. Jednak by trwale wzmocnić wzrok, ważne jest to, co znajduje się na naszym talerzu. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednich witamin i składników mineralnych. Jakich?

Witaminy, których potrzebują twoje oczy

  • Istotną rolę w widzeniu oczu odgrywa witamina A (beta-karoten), ponieważ jest antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki – a to one mogą uszkodzić nasz wzrok. Witamina A pomaga również siatkówce oka absorbować światło. Zbyt mała ilość witaminy A w naszej diecie może więc prowadzić to tzw. kurzej ślepoty. Jej niedobór może również powodować zespół suchego oka. Witaminę A znajdziemy w marchwi, pomidorach, warzywach ciemno-liściastych czy brzoskwiniach.
  • Równie istotną dla naszych oczu jest witamina C, która silnie współdziała z witaminą A. To dzięki witaminie C utrzymuje się trwałość naczyń krwionośnych w oku. Niedobór witaminy C oznacza dla wzroku kruchość naczyń spojówki. Może powodować to krwotok podspojówkowy. Witaminę C znajdziemy w takich produktach jak: natka pietruszki, truskawki, czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, warzywa kapustne, papryka.
  • Trzecią niezbędną witaminą dla naszych oczu jest witamina E. To właśnie niej zawdzięczamy lepsze wchłanianie w jelicie cienkim beta-karotenu. Witamina E chroni także przed utlenieniem się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Witaminę E dostarczymy naszemu organizmowi włączając do diety oleje roślinne (głównie słonecznikowy), pestki słonecznika, dyni, sezam, orzechy.


Minerały potrzebne oczom

  • Niezbędnym dla naszego wzroku minerałem jest cynk, ponieważ bierze on udział w produkcji rodopsyny. To dzięki niej oko jest w stanie widzieć po zmierzchu czy rozróżnić odcienie szarości. Cynk wspomaga też działanie enzymów, które niszczą wolne rodniki. Cynk znajdziemy przede wszystkim w rybach, jajach i pieczywie pełnoziarnistym.
  • Kolejnymi minerałami, które są potrzebne naszym oczom są: selen, miedź i mangan. Zwalczają one wolne rodniki i podobnie jak witamina C, utrzymują wiązania kolagenowe, a więc zapewniają trwałość naczyń krwionośnych. Tych minerałów szukajmy w takich produktach jak: owoce morza, orzechy, awokado, ciemne pieczywo, fasola, groch, czarne jagody, cebula i czosnek.

Fioletowe barwniki owoców i warzyw

Są dla naszych oczu równie istotne, ponieważ zawierają antocyjany. Zawdzięczamy im zwalczeni wolnych rodników. Naturalne antyoksydanty, takie jak antocyjany powodują poprawę komfortu widzenia, zwłaszcza osób krótkowzrocznych. Antocyjany uszczelniają również naczynia krwionośne oka oraz zmniejszają krzepliwość krwi. Najwięcej antocyjanów znajdziemy w borówkach, które działają też przeciwzapalnie, czarnych jagodach, żurawinie, truskawkach, aronii.

Zobacz film i poznaj nawilżające krople Systane Complete®

Zobacz film: Jak działają krople Systane® Complete? Źródło: Alcon

Naturalne barwniki filtrami dla oczu

Barwniki, których działanie jest korzystne dla oczu to luteina i zeaksantyna. Dostarczając organizmowi tych składników możemy zapobiec zaćmie czy zwyrodnieniom plamki żółtej ( punkt na siatkówce oka, który pełni istotną rolę w widzeniu). Uszkodzenie plamki żółtej w dużej mierze jest przyczyną ślepoty osób w podeszłym wieku. Luteina i zeaksantyna spełniają funkcję ochronną, można powiedzieć, że działają jak filtr, który chroni oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Luteinę znajdziemy w takich produktach jak: jarmuż, szpinak, sałata, natka pietruszki, zaś zeaksantynę w: pomarańczowych i zielonych warzywach, jeżynach, awokado, nektarynkach, agreście.

Data aktualizacji: 02.06.2020,
Opublikowano: 21.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Pokaż jak dbasz o swój wzrok - wygraj wyciskarkę i krople do oczu Systane®

Czytaj więcej
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok? 

Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje odpowiednich makroskładników, witamin i minerałów. Od tego jak się odżywiamy uzależnione jest nasze samopoczucie, zdrowie i forma. Dieta nie pozostaje również bez znaczenia dla najważniejszego ze zmysłów - naszego wzroku. Jaka dieta jest dobra na…oko?

Czytaj więcej
Tropiki w miejskiej dżungli. Jak chronić oczy w czasie wakacji w mieście?

Słońce i bardzo wysokie temperatury - to prognoza na najbliższe dni. Nie każdy ma możliwość korzystania z pięknej pogody na urlopie. Upały w mieście bywają nieznośne, są też znacznie bardziej niebezpieczne niż te spędzone na urlopowym wyjeździe. Intensywne promieniowanie i wysoka temperatura wywołują w miejskiej atmosferze reakcje chemiczne, przez które smog wręcz utrudnia oddychanie, drażni skórę i oczy. Jak ochronić się przed tropikami w miejskiej dżungli?

Czytaj więcej
Zapomniany król zmysłów. Zatroszcz się o oczy, tak na serio!

Zmysł wzroku to najbardziej efektywny ze wszystkich pięciu naszych zmysłów. Za jego pośrednictwem odbieramy niemal 80% informacji z otoczenia. Oko jest niezwykle zapracowanym narządem, ale też najczęściej przez nas zapominanym. Jak poprawić zdrowie i kondycję najważniejszego zmysłu? Sami zobaczcie.

Czytaj więcej
Słodkie oczy. Do czego może doprowadzić nieleczona cukrzyca?

Cukrzyca jest najszybciej rozwijającą się chorobą cywilizacyjną. Nazywana niechlubnie największą, niezakaźną epidemią, jest diagnozowana u co jedenastego dorosłego na świecie. W Polsce oprócz dwóch milinów zdiagnozowanych chorych żyje niemal milion osób nieświadomych swojego stanu. Nieleczona cukrzyca może mieć katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. Co zaskakujące, najczęściej pomagają ją wykryć regularne badania……… okulistyczne.

Czytaj więcej
Mamo, tato, suche oczka! Skąd się bierze zespół suchego oka u dziecka?

Zaczerwienienie, ból, swędzenie i częste mruganie – wielu dorosłych dobrze zna dyskomfort oczu. Kojarzony z pracą przed monitorem i przemęczeniem, w rzeczywistości powodowany jest przez wiele czynników i może dotknąć również dzieci. Przyczyny, objawy, leczenie - co powinien wiedzieć rodzic o zespole suchego oka?

Czytaj więcej
Codzienne nawyki, które szkodzą oczom. Masz je na sumieniu?

Jak brzmi 9 grzechów głównych, które popełniamy przeciwko naszym oczom? Które z codziennych nawyków to zbrodnie dla wzroku? Listę najgorszych czynności znajdziesz w naszym artykule.

Czytaj więcej
Badanie wzroku: kto może je wykonywać i jak często powinno odwiedzać się gabinet okulistyczny?

Oczy są wrażliwym narządem, dlatego należy o nie wyjątkowo dbać. Jednym z elementów takiej troski jest regularne badanie. Jak często powinno się je wykonywać i kto może je przeprowadzić? Sprawdź!

Czytaj więcej
Po co nam łzy? I skąd się biorą?

Łzy pomagają nam rozładować napięcie, oczyszczają oczy, a więc przynoszą szeroko rozumianą ulgę. Łzy to fizjologiczna reakcja organizmu, która pełni ważną funkcję ochronną oczu, a nie jak często uważamy – przejaw naszych emocji.

Czytaj więcej
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka

Zespół suchego oka jest wieloczynnikową chorobą, w której dochodzi do nieprawidłowego nawilżania powierzchni oka przez film łzowy. Zespół suchego oka jest coraz powszechniejszym problemem społecznym. Jak sobie pomóc i do czego może doprowadzić nieleczony zespół suchego oka?

Czytaj więcej