Długie godziny spędzone przed komputerem w pracy, odpoczynek przed telewizorem, ale też zanieczyszczone powietrze i unoszący się w powietrzu dym od papierosów. To wszystko powoduje, że później uskarżamy się na takie problemy jak: pieczenie, suchość, zaczerwienienie oczu. Choć może się wydawać, że są to banalne dolegliwości, w dłuższej perspektywie, mogą powodować osłabienie oczu. W przypadku powyższych dolegliwości, często ratujemy się doraźnymi sposobami np. kroplami. Jednak by trwale wzmocnić wzrok, ważne jest to, co znajduje się na naszym talerzu. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednich witamin i składników mineralnych. Jakich?
Witaminy, których potrzebują twoje oczy
- Istotną rolę w widzeniu oczu odgrywa witamina A (beta-karoten), ponieważ jest antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki – a to one mogą uszkodzić nasz wzrok. Witamina A pomaga również siatkówce oka absorbować światło. Zbyt mała ilość witaminy A w naszej diecie może więc prowadzić to tzw. kurzej ślepoty. Jej niedobór może również powodować zespół suchego oka. Witaminę A znajdziemy w marchwi, pomidorach, warzywach ciemno-liściastych czy brzoskwiniach.
- Równie istotną dla naszych oczu jest witamina C, która silnie współdziała z witaminą A. To dzięki witaminie C utrzymuje się trwałość naczyń krwionośnych w oku. Niedobór witaminy C oznacza dla wzroku kruchość naczyń spojówki. Może powodować to krwotok podspojówkowy. Witaminę C znajdziemy w takich produktach jak: natka pietruszki, truskawki, czarne porzeczki, kiwi, cytrusy, warzywa kapustne, papryka.
- Trzecią niezbędną witaminą dla naszych oczu jest witamina E. To właśnie niej zawdzięczamy lepsze wchłanianie w jelicie cienkim beta-karotenu. Witamina E chroni także przed utlenieniem się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Witaminę E dostarczymy naszemu organizmowi włączając do diety oleje roślinne (głównie słonecznikowy), pestki słonecznika, dyni, sezam, orzechy.
Minerały potrzebne oczom
- Niezbędnym dla naszego wzroku minerałem jest cynk, ponieważ bierze on udział w produkcji rodopsyny. To dzięki niej oko jest w stanie widzieć po zmierzchu czy rozróżnić odcienie szarości. Cynk wspomaga też działanie enzymów, które niszczą wolne rodniki. Cynk znajdziemy przede wszystkim w rybach, jajach i pieczywie pełnoziarnistym.
- Kolejnymi minerałami, które są potrzebne naszym oczom są: selen, miedź i mangan. Zwalczają one wolne rodniki i podobnie jak witamina C, utrzymują wiązania kolagenowe, a więc zapewniają trwałość naczyń krwionośnych. Tych minerałów szukajmy w takich produktach jak: owoce morza, orzechy, awokado, ciemne pieczywo, fasola, groch, czarne jagody, cebula i czosnek.
Fioletowe barwniki owoców i warzyw
Są dla naszych oczu równie istotne, ponieważ zawierają antocyjany. Zawdzięczamy im zwalczeni wolnych rodników. Naturalne antyoksydanty, takie jak antocyjany powodują poprawę komfortu widzenia, zwłaszcza osób krótkowzrocznych. Antocyjany uszczelniają również naczynia krwionośne oka oraz zmniejszają krzepliwość krwi. Najwięcej antocyjanów znajdziemy w borówkach, które działają też przeciwzapalnie, czarnych jagodach, żurawinie, truskawkach, aronii.
Zobacz film i poznaj nawilżające krople Systane Complete®
Naturalne barwniki filtrami dla oczu
Barwniki, których działanie jest korzystne dla oczu to luteina i zeaksantyna. Dostarczając organizmowi tych składników możemy zapobiec zaćmie czy zwyrodnieniom plamki żółtej ( punkt na siatkówce oka, który pełni istotną rolę w widzeniu). Uszkodzenie plamki żółtej w dużej mierze jest przyczyną ślepoty osób w podeszłym wieku. Luteina i zeaksantyna spełniają funkcję ochronną, można powiedzieć, że działają jak filtr, który chroni oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Luteinę znajdziemy w takich produktach jak: jarmuż, szpinak, sałata, natka pietruszki, zaś zeaksantynę w: pomarańczowych i zielonych warzywach, jeżynach, awokado, nektarynkach, agreście.