Czekolada przy karmieniu piersią - czy można ją jeść? Jaki rodzaj czekolady powinna wybrać kobieta karmiąca

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Czekolada może być spożywana przez kobiety karmiące piersią pod warunkiem, że u dziecka nie występują objawy niepożądane, takie jak wysypka, kolka, wzdęcia czy zaparcia. Rzadziej uczulająca jest biała czekolada, gdyż nie zawiera kakao

W okresie karmienia piersią kobiety muszą zwracać szczególną uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów. Zjadane produkty mają wpływ na jakość mleka kobiecego i zdrowie dziecka. Jednym z ulubionych przysmaków większości kobiet jest czekolada, na którą w czasie karmienia piersią należy uważać ze względu na działanie alergenne.

Czekolada przy karmieniu piersią - czy można ją jeść?

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych rodzajów słodyczy, po które szczególnie chętnie sięgają kobiety. Jest ceniona nie tylko za swój unikalny smak, ale również korzystny wpływ na ogólne samopoczucie. Czekolada poprawia nastrój oraz działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy wykazując lekkie właściwości pobudzające. Flawonoidy obecne w czekoladzie obniżają poziom “złego” cholesterolu oraz wzmacniają naturalną odporność organizmu chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami. Czekolada jest źródłem węglowodanów dostarczających dużej dawki energii, a także magnezu niezbędnego w przewodnictwie nerwowym i żelaza uczestniczącego w produkcji krwinek czerwonych. Okres karmienia piersią jest bardzo ważny w rozwoju dziecka i wymaga od kobiety szczególnego zwrócenia uwagi na rodzaj i jakość spożywanych pokarmów. Wiąże się również z koniecznością ograniczenia ilości lub zrezygnowania z pewnych produktów. Czekolada przy karmieniu piersią może mieć negatywny wpływ na dziecko. Ze względu na działanie stymulujące układ nerwowy może wywoływać u maluszka rozdrażnienie i nadmierne pobudzenie, a niekiedy nawet uciążliwe wzdęcia i zaparcia. Ponadto czekolada w swoim składzie zawiera związki, które często u dzieci wywołują reakcje alergiczne.

Czekolada a karmienie piersią - obserwuj reakcje maluszka

Czekolada należy do silnych alergenów, dlatego kobieta karmiąca piersią powinna wprowadzać ją do diety stopniowo. Ważne jest, aby każda mama po zjedzeniu czekolady obserwowała czy u dziecka nie pojawiły się żadne niepokojące objawy w postaci wysypki, plamek czy szorstkiej skóry mogącej świadczyć o zapaleniu atopowym. U niektórych dzieci po spożyciu czekolady przez karmiącą piersią kobietę mogą wystąpić kolki, zaparcia, wzdęcia oraz ulewanie. Takie symptomy są wskazaniem do odstawienia czekolady. 

 Z czego składa się sklepowa czekolada? odpowiedź znajdziecie w filmie: 

Zobacz film: Z czego składa się sklepowa czekolada? Źródło:  Wiem co jem

Biała czekolada a karmienie piersią

Najsilniejszym alergenem w czekoladzie jest kakao. Reakcje uczuleniowe mogą jednak wywoływać również inne substancje stanowiące stały składnik czekolady lub dodatki urozmaicające jej smak. Do grupy alergenów występujących w czekoladzie należą: mleko, białko jaja kurzego, orzechy, miód oraz truskawki. Z tego powodu kobiety karmiące piersią powinny szczególnie uważać na czekoladę mleczną, nadziewaną oraz z dodatkiem bakalii i orzechów. Biała czekolada przy karmieniu piersią może okazać się bezpieczniejszym wyborem ze względu na brak kakao w jej składzie. Jednak ten rodzaj czekolady nierzadko produkowany jest z masła kakaowego, które może wywoływać reakcje alergiczne. Biała czekolada otrzymywana wyłącznie na bazie tłuszczu, mleka i cukru bez dodatku kakao jest pozbawiona wartości odżywczych i cennych składników, stanowiąc źródło “pustych” kalorii sprzyjających nadwadze i otyłości.

Polecamy:  Ziarna kakaowca – właściwości i wartości odżywcze. Jak je spożywać?

Gorzka czekolada a karmienie piersią

Najlepszym rodzajem czekolady z punktu widzenia wartości odżywczej jest czekolada gorzka. Produkt ten jest mniej kaloryczny niż tradycyjna czekolada. Ponadto, dostarcza większych ilości cennych substancji, takich jak magnez, potas, żelazo i miedź. Jest także dobrym źródłem związków antyoksydacyjnych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają chorobom nowotworowym oraz sercowo-naczyniowym. Gorzkiej czekoladzie przypisuje się właściwości wzmacniające serce oraz usprawniające procesy poznawcze: pamięć, koncentrację i zdolność myślenia. Flawonoidy występujące w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie regulują poziom cholesterolu w surowicy krwi oraz zapobiegają miażdżycy i powstawaniu zakrzepów mogących doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Z tego powodu kobiety karmiące piersią przy braku jakichkolwiek przeciwwskazań powinny częściej sięgać po gorzką czekoladę niż białą, mleczną czy z różnymi dodatkami.

Czekolada a karmienie piersią - jeść czy nie jeść?

Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do jedzenia czekolady pod warunkiem, że u dziecka nie występują żadne reakcje alergiczne i objawy niepożądane. Należy jednak zachować umiar, gdyż czekolada dostarcza dużych ilości kalorii, a jej nadmiar w diecie sprzyja przyrostom masy ciała i rozwojowi nadwagi. Biała czekolada w 100 g dostarcza około 564 kcal, czekolada mleczna - około 531 kcal, natomiast gorzka o zawartości 60% kakao - około 502 kcal. Jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwe dla zdrowia, co więcej działa relaksująco, przeciwdepresyjnie, wzmacnia odporność organizmu, pobudza pracę nerek oraz wzmacnia serce i układ krwionośny. 

Data aktualizacji: 13.11.2018,
Opublikowano: 13.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Co na deser dla dziecka?

Deser często kojarzy się z czymś słodkim i zazwyczaj niezdrowym. Jako dorośli niejednokrotnie w ramach deseru pozwalamy sobie na lody, kawałek ciasta czy inne słodkie przekąski. Chcąc wyrabiać zdrowe nawyki u niemowlaka musimy jednak pamiętać, że deser dla dziecka powinien być przede wszystkim zdrowy, pełnowartościowy, pozbawiony cukru i sztucznych dodatków. Co będzie najlepsze na deser dla niemowlaka?

Czytaj więcej
Foliany w diecie dziecka - niezbędny składnik dla zdrowego wzrostu dziecka

Kwas foliowy odgrywa dużą rolę w procesie zdrowego wzrastania noworodka, niemowlaka i małego dziecka oraz w prawidłowym rozwoju jego układu nerwowego. Organizm dziecka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować wystarczającej ilości folianów, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem, w tym z mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym. Poznaj rolę folianów w żywieniu dziecka i sprawdź, jak najlepiej wprowadzić je do diety malucha.

Czytaj więcej
Antybiotyki dozwolone przy karmieniu piersią. Które są bezpieczne?

Antybiotyki bezpieczne przy karmieniu piersią to przede wszystkim penicyliny. Odpowiednie lekarstwo dobiera lekarz tak, by było ono bezpieczne dla matki i dziecka, a jednocześnie miało właściwe spektrum działania i było skuteczne.

Czytaj więcej
Karmisz piersią? Ogranicz słodycze! Cukier może opóźniać rozwój poznawczy dziecka

Dieta mam karmiących bogata w cukier może mieć destruktywny wpływ na rozwój dziecka w okresie niemowlęcym. Dowodzą tego najnowsze badania przeprowadzone przez szpital dziecięcy w Los Angeles.

Czytaj więcej
Pękające i poranione brodawki podczas karmienia piersią. Sposoby na złagodzenie dolegliwości

Pękające i poranione brodawki są częstym problemem kobiet karmiących naturalnie. Najczęściej przyczyną tego stanu jest nieprawidłowe przystawienie dziecka do piersi. Warto znać sposoby na podrażnione brodawki, aby szybko i skutecznie pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości.

Czytaj więcej
„Karmiąca mama potrzebuje od wszystkich dużego wsparcia”

- Kamienie piersią to w moim przekonaniu dar natury, który w szczególny sposób wiąże mamę z dzieckiem – mówi położna i certyfikowana doradczyni laktacyjna Agnieszka Kostyla-Bachurska. Jednak karmienie piersią nie zawsze jest łatwe. Bywa, że wymaga nauki, samozaparcia i ciężkiej pracy świeżo upieczonej mamy. O trudnej sztuce karmienia piersią porozmawialiśmy z naszą ekspertką, która jak sama o sobie mówi – zawsze walczy o każdą kropelkę mleka.

Czytaj więcej
Dostinex - co to za lek? Jak działa i kiedy się go stosuje?

Dostinex to lek stosowany przede wszystkim przez kobiety, które dopiero co urodziły dziecko. Farmaceutyk ma za zadanie zahamować lub przerwać laktację. Co znajduje się w jego składzie i jak przyjmować go bezpiecznie.

Czytaj więcej
Dieta nie tylko dla aktywnej mamy. Co powinno się znaleźć w codziennym menu każdej kobiety?

O właściwie zbilansowaną dietę powinniśmy dbać przez cały czas. Dzięki temu mamy szansę zachować nie tylko zdrowie, ale także utrzymać formę. Co powinno znaleźć się w diecie każdej aktywnej mamy? Jak powinien wyglądać jadłospis przyszłej mamy? Na te i inne wasze pytania dotyczące zdrowego odżywiania odpowiadał na live czacie Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny.

Czytaj więcej
Dźwięk suszarki i ciepłe okłady. Poznaj domowe sposoby na kolkę niemowlęcą

Kolka jest doskwierającą dolegliwością wieku niemowlęcego, która trwa zazwyczaj do trzeciego miesiąca życia dziecka. Bolesne skurcze brzuszka to poważny problem, który spędza sen z powiek rodziców. W leczeniu kolek niemowlęcych pomocne mogą się okazać domowe sposoby.

Czytaj więcej
Menu dla mam od dietetyka. Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy

Dieta mamy spodziewającej się dziecka oraz mamy karmiącej wymaga delikatnego zwiększenia porcji. Jadłospis mamy pracującej powinien być szybki i łatwy w realizacji. Z kolei dieta mamy w okolicach menopauzy powinna składać się z potraw o niskim ładunku glikemicznym, zawierać odpowiednią ilość błonnika. O ułożeniu dziennego menu dla mam poprosiliśmy dietetyk Martę Jachym.

Czytaj więcej