Choroba beri-beri – objawy i przyczyny

Fot: ratmaner / fotolia.com

Beri-beri jest schorzeniem spowodowanym niedoborem tiaminy, czyli witaminy B1. Początkowe objawy choroby to uczucie nieustannego zmęczenia, brak apetytu i dyskomfort w jamie brzusznej. Nieleczone beri-beri może prowadzić do poważnego osłabienia układu nerwowego, niewydolności serca, a nawet zgonu.

Beri-beri jest uznawana za skrajną formę hipowitaminozy, czyli zespołu objawów wywołanych zbyt małą ilością witaminy B1, którą ponad 100 lat temu wyizolował z otrębów ryżowych słynny polski biochemik Kazimierz Funk. Naukowiec szukał wówczas przyczyny choroby beri-beri, będącej przez wiele stuleci powodem śmierci tysięcy osób na całym świecie. Dziś rozpoznaje się ją znacznie rzadziej, a medycyna potrafi sobie z nią poradzić, jednak nieleczone schorzenie wciąż potrafi poważnie zagrozić życiu.

Beri-beri – objawy

Choroba beri-beri rozwija się bardzo powoli. Początkowo niedobór witaminy B1 nie wywołuje poważnych dolegliwości, które pojawiają się dopiero wówczas, gdy w organizmie następuje znaczne wyczerpanie zapasów tiaminy. Wstępne objawy beri-beri to: ciągłe uczucie zmęczenia, senność, drażliwość, apatia, brak apetytu i związany z nim spadek masy ciała, niższe od normalnego ciśnienie tętnicze, kołatanie serca, uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, obrzęk twarzy i kończyn czy zaburzenia czucia.

Późniejsze objawy beri-beri pojawiają się stale lub okresowo i zależą od postaci choroby. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje omawianego schorzenia:

  • suchą – zaatakowany zostaje wówczas układ nerwowy, co przejawia się przede wszystkim: osłabieniem i bólami mięśni (głównie nóg), mrowieniem stóp i dłoni, problemami z mówieniem, zaburzeniami pamięci i koncentracji, oczopląsem (mimowolnymi, rytmicznymi ruchami gałek ocznych), a w skrajnych przypadkach całkowitym paraliżem mięśni, utratą przytomności i śpiączką;
  • mokrą – zaburzone zostaje funkcjonowanie układu krążenia, czego konsekwencjami bywają: przyspieszona praca serca, ból i obrzęk nóg, uczucie duszności, wysoka gorączka, wysięk opłucnowy (nagromadzenie płynów między płucami a klatką piersiową); nieleczona mokra postać beri-beri może też prowadzić do trwałej niewydolności mięśnia sercowego;
  • niemowlęcą – pojawiają się objawy podobne do mokrej postaci beri-beri, dziecko ma również problemy z trawieniem, może dojść do zapalenia mózgu i nerwów obwodowych, niewydolności serca czy afonii, zwanej również bezgłosem.

Beri-beri – przyczyny

Choroba beri-beri spowodowana jest niedoborem witaminy B1, czyli tiaminy. Zwykle jest to konsekwencją naszego stylu życia i diety – schorzenie często wiąże się bowiem z ogólnym niedożywieniem, nadużywaniem alkoholu oraz spożywaniem pokarmów zawierających tiaminazy, czyli enzymy rozkładające witaminę B1. Mowa przede wszystkim o owocach morza, surowych rybach (zwłaszcza słodkowodnych) czy produktach mających w składzie związki siarki.

Na rozwój beri-beri narażone są także osoby, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na tiaminę, czyli zmagające się z nadczynnością tarczycy, przechodzące poważne choroby objawiające się m.in. wysoką gorączką, a także kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią. Niebezpieczne bywa też zwiększone wydalanie witaminy B1, obserwowane u osób cierpiących na bulimię, stosujących leki moczopędne i przechodzących dializowanie.

Beri-beri – zapobieganie

Tiamina, której niedobór powoduje chorobę beri-beri, odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę, będąc niezbędnym uczestnikiem procesów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, układu mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Witamina B1 uczestniczy m.in. w rozkładzie węglowodanów i glukozy, jej niewystarczające stężenie skutkuje gromadzeniem się toksycznego kwasu pirogronowego, którego nadmiar prowadzi do uszkodzenia komórek nerwowych oraz ważnych grup mięśniowych.

Tiamina nieprzypadkowo nazywana bywa „witaminą radości”, ponieważ w układzie nerwowym wspomaga cholinę, odpowiedzialną za nastrój, poprawę samopoczucia i zwiększenie odporności na stres. Witamina B1 uczestniczy też w procesie wydzielania niektórych hormonów, przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza odczucie bólu.

Beri-beri to nie jedyna konsekwencja niedoboru tiaminy. Witamina ta wykazuje też działanie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, niszczących tkanki, przyspieszających procesy starzenia i przyczyniających się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, nowotworów, schorzeń układu krążenia, zaćmy, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Chorobie beri-beri możemy zapobiec, stosując zbilansowaną dietę, która pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę B1. Bogatymi źródłami tiaminy są zwłaszcza: mięso wieprzowe, orzechy (pistacjowe i arachidowe), podroby (wątróbka, nerki, móżdżek), kasza manna i gryczana, pieczywo żytnie, płatki owsiane, otręby zbożowe, pestki słonecznika, por, kalafior, mandarynki oraz banany.

W przypadku beri-beri i dużego niedoboru witaminy B1 lekarz może zalecić jej suplementowanie i przyjmowanie preparatów domięśniowych lub doustnych.

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn

Data aktualizacji: 18.12.2017,
Opublikowano: 02.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej