Anemia w ciąży – objawy, na czym polega, czym grozi, jakie mogą być jej skutki, co należy jeść?

Fot: VadimGuzhva / fotolia.com

Anemia ciążowa związana jest z niedoborem żelaza, na które zwiększa się zapotrzebowanie u kobiet w ciąży. Zbyt mała ilość pierwiastka może spowodować, np. niską wagę urodzeniową dziecka i osłabić jego odporność. Niedoborom żelaza można przeciwdziałać, stosując urozmaiconą dietę, zawierającą: mięso cielęce, wątróbkę, jaja, zielone warzywa liściaste, owoce oraz ryby.

W czasie ciąży należy regularnie wykonywać badania krwi. Comiesięczna morfologia pozwoli mieć kontrolę nad poziomem żelaza w organizmie ciężarnej kobiety. Jest to badanie diagnostyczne, które umożliwia wykrycie negatywnych zmian w organizmie, jak anemia, zaburzenia hormonalne czy niedobory witamin. Przed morfologią należy być na czczo, by nie zakłócić wyników badań.

Co to jest anemia?

Anemia, inaczej niedokrwistość, to choroba, która polega na zmniejszeniu się poniżej normy stężenia hemoglobiny oraz erytrocytów w organizmie. Hemoglobina przenosi tlen do wszystkich komórek i narządów, dlatego jej niedobór może być groźny, zwłaszcza dla mózgu oraz serca, które są najbardziej wrażliwe na niedotlenienie.

Anemia ciążowa – na czym polega?

Anemia dotyka również kobiet w ciąży i jest dość powszechnym zjawiskiem, jednak nie można jej ignorować. Wynika z naturalnych zmian, jakie zachodzą w organizmie kobiety, kiedy spodziewa się dziecka. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości w ciąży jest niedobór żelaza spowodowany dietą ubogą w ten pierwiastek oraz tym, że organizm go źle przyswaja lub za szybko wydala. Anemia ciążowa może być także spowodowana niedoborem witaminy B12, kwasu foliowego, a czasami krwawieniem z odbytu, które zdarza się najczęściej w ostatnich miesiącach ciąży. Ciężarne kobiety często cierpią na hemoroidy, których pękanie jest przyczyną krwawień, co powoduje utratę cennego żelaza.

Zobacz także: Jak złagodzić niedokrwistość w ciąży? Badanie hemoglobiny, hematokrytu i żelaza oraz odpowiednia dieta

Żelazo a kobieta w ciąży

Żelazo to główny składnik hemoglobiny, czyli białka znajdującego się w czerwonych krwinkach (erytrocytach). Hemoglobina dostarcza tlen z płuc do wszystkich narządów oraz komórek w organizmie, tym samym usuwając z nich dwutlenek węgla. Może ona rozprowadzać tlen po ciele człowieka, dzięki zawartości w niej żelaza. Jeżeli pierwiastka jest w organizmie za mało, grozi to niedotlenieniem, czyli stanem, gdy komórki naszego organizmu nie posiadają niezbędnego do procesów oddychania komórkowego tlenu. U ciężarnych wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza jego ośrodkowego układu nerwowego. Anemia w ciąży jest wykrywana za pośrednictwem badania morfologicznego. Ilość hemoglobiny o wartości poniżej 11g/dl oznacza niedokrwistość.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi około 14 mg, a u kobiet ciężarnych wzrasta do około 26 mg na dobę. Wraz z rozwojem ciąży zwiększa się ilość osocza, co powoduje rozrzedzanie krwi. Ponadto łożysko pobiera żelazo z organizmu, przez co zmniejszają się jego wcześniejsze zapasy.

Anemia w ciąży – objawy

Objawy anemii w ciąży to przede wszystkim: szara cera, zmęczenie, senność i brak sił. O niedokrwistości świadczą także: tworzenie się zajadów w kącikach ust, złe samopoczucie, chropowata skóra, słabe paznokcie, rozdwajające się włosy, mała odporność organizmu, a także problemy z koncentracją lub pamięcią.

Anemia w ciąży – co jeść?

Anemii ciążowej można zapobiec, stosując urozmaiconą i bogatą w żelazo dietę. Najwięcej i najlepiej przyswajanego pierwiastka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Źródłem żelaza są np.: mięso cielęce, wątróbka wieprzowa, podroby (np. nerki), wołowina, ryby, żółtka jajek oraz krwiste dania, jak: kaszanka, czernina lub czarny salceson. W codziennej diecie kobiety ciężarnej nie powinno również zabraknąć dużej ilości warzyw i owoców. Bogatym źródłem żelaza są: brokuły, biała fasola botwinka, szpinak, pietruszka, rzeżucha, szczypior, nasiona roślin strączkowych, ciemne ziarna zbóż, kakao, morele, rodzynki, banany. W czasie ciąży można również przyjmować preparaty wielowitaminowe z żelazem.

Szpinak, oprócz zawartości żelaza, jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Przyswajanie żelaza organizmie przyspiesza witamina C. Kobieta w ciąży powinna każdego dnia dostarczyć organizmowi dawkę kwasu askorbinowego, np. poprzez wypicie szklanki soku porzeczkowego, aronii czy żurawiny. Przyswajanie żelaza zakłóca kawa, coca cola i mocna herbata, dlatego ciężarnym kobietom odradza się picie tego typu napojów.

Zobacz także: Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

Anemia w ciąży – czym grozi?

Anemia w ciąży może spowodować przyjście na świat dziecka osłabionego i z niską masą urodzeniową, co często powoduje przedwczesny poród. Niedokrwistość przyczynia się również do powstawania wad wrodzonych płodu. Poważna anemia, zwłaszcza w pierwszym trymestrze, może także być przyczyną poronienia.

Zobacz film: Ćwiczenia w czasie ciąży. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 18.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Komentarze (5)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

reja 10.12.2018r.

pysia no to dlatego pytam co brałaś

pysia 10.12.2018r.

reja nie jestem lekarzem, więc niczego ci nie przepiszę :D ja brałam suple dla ciężarnych i nic poza tym.

reja 03.12.2018r.

pysia pytam o suplementy po których nie będę miała anemii

pysia 03.12.2018r.

reja pytasz o zwykłe suplementy dla ciężarnych czy o coś konkretnego na anemię?

reja 30.11.2018r.

Jestem w ciąży i po zrobionych badaniach lekarz stwierdził u mnie lekką anemię, dziewczyny jakie suplementy brałyście?

Zobacz wszystkie 5 komentarzy
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej