5 produktów, które są naturalnym źródłem magnezu. Nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie
bit245/getty images
Bóle głowy, notoryczne zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze oraz spadek odporności. To symptomy, które świadczą o tym, że brakuje ci magnezu. Sprawdź, co jeść, by uzupełnić dietę o magnez.
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca.
Niedobór magnezu
Magnez uczestniczy w syntezie DNA i białka, a także jest budulcem kości i zębów. Niedobór magnezu łatwo rozpoznać. Zazwyczaj jest on spowodowany:
złą dietą i spożywaniem dużej ilość przetworzonych produktów;
przyjmowaniem niektórych leków, np. doustnej antykoncepcji, antybiotyków, środków uspokajających, przeczyszczających oraz moczopędnych.
Objawami niedoboru tego makroelementu są: bóle i zawroty głowy, podatność na stres, trudności z koncentracją, nagłe i bolesne skurcze mięśni, nawracające infekcje, nudności, napady niepokoju oraz zaburzenia rytmu serca.
Uzupełnij dietę w magnez
By uzupełnić poziom magnezu nie trzeba brać suplementów diety - wystarczy dobrze zbilansowany posiłek. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałów.
Jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce oraz zboża. Bogata w magnez dieta może wyeliminować ryzyko zawału serca oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Produkty bogate w magnez
Pestki dyni - wśród produktów najbogatszych w magnez należy wyróżnić przede wszystkim pestki dyni, które w 100 g dostarczają około 540 mg tego makroelementu. Już garść pestek dyni pokrywa niemal w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W celu wzbogacenia diety w magnez zaleca się wybierać pieczywo z dodatkiem pestek oraz dodawać pestki dyni do różnych potraw, np. sałatek czy musli śniadaniowych.
Gorzka czekolada - Magnez w ilości, która jest nam potrzebna, znajdziemy jedynie w gorzkiej czekoladzie o zawartości minimum 75% kakao. W 100 g gorzkiego kakao znajduje się około 420 mg magnezu.
Awokado - jest znane ze swoich niekwestionowanych wartości odżywczych. To bogate źródło antyoksydantów oraz magnezu. W 100 g awokado znajdziemy 30 mg magnezu.
Banany - wśród owoców to najlepsze źródło magnezu. W 100 g tego owocu znajduje się 33 mg magnezu. Banan to idealna przekąska, która dostarcza mózgowi energii i wspomaga pracę układu nerwowego.
Kasza gryczana - to potężny zastrzyk magnezu i witamin z grupy B. W 100 g kaszy gryczanej znajduje się 220 mg magnezu. Kaszę gryczaną warto również jeść ze względu na zawarte w niej białko. Oprócz tego to bogactwo błonnika, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit.
Zobacz film: Magnez w diecie. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?
źródło: Agencja TVN
Autor:
Magdalena Gudowska
Data aktualizacji: 11.05.2020,
Opublikowano: 08.05.2020 r.
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.
Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.
Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.
Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.
Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.