5 produktów, które są naturalnym źródłem magnezu. Nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie

bit245/getty images

Bóle głowy, notoryczne zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze oraz spadek odporności. To symptomy, które świadczą o tym, że brakuje ci magnezu. Sprawdź, co jeść, by uzupełnić dietę o magnez.

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca.

Niedobór magnezu

Magnez uczestniczy w syntezie DNA i białka, a także jest budulcem kości i zębów. Niedobór magnezu łatwo rozpoznać. Zazwyczaj jest on spowodowany:

  • złą dietą i spożywaniem dużej ilość przetworzonych produktów;
  • przyjmowaniem niektórych leków, np. doustnej antykoncepcji, antybiotyków, środków uspokajających, przeczyszczających oraz moczopędnych.

Objawami niedoboru tego makroelementu są: bóle i zawroty głowy, podatność na stres, trudności z koncentracją, nagłe i bolesne skurcze mięśni, nawracające infekcje, nudności, napady niepokoju oraz zaburzenia rytmu serca.

Uzupełnij dietę w magnez

By uzupełnić poziom magnezu nie trzeba brać suplementów diety - wystarczy dobrze zbilansowany posiłek. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałów.

Jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce oraz zboża. Bogata w magnez dieta może wyeliminować ryzyko zawału serca oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Produkty bogate w magnez

  • Pestki dyni - wśród produktów najbogatszych w magnez należy wyróżnić przede wszystkim pestki dyni, które w 100 g dostarczają około 540 mg tego makroelementu. Już garść pestek dyni pokrywa niemal w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W celu wzbogacenia diety w magnez zaleca się wybierać pieczywo z dodatkiem pestek oraz dodawać pestki dyni do różnych potraw, np. sałatek czy musli śniadaniowych.
  • Gorzka czekolada - Magnez w ilości, która jest nam potrzebna, znajdziemy jedynie w gorzkiej czekoladzie o zawartości minimum 75% kakao. W 100 g gorzkiego kakao znajduje się około 420 mg magnezu.
  • Awokado - jest znane ze swoich niekwestionowanych wartości odżywczych. To bogate źródło antyoksydantów oraz magnezu. W 100 g awokado znajdziemy 30 mg magnezu.
  • Banany - wśród owoców to najlepsze źródło magnezu. W 100 g tego owocu znajduje się 33 mg magnezu. Banan to idealna przekąska, która dostarcza mózgowi energii i wspomaga pracę układu nerwowego.
  • Kasza gryczana - to potężny zastrzyk magnezu i witamin z grupy B. W 100 g kaszy gryczanej znajduje się 220 mg magnezu. Kaszę gryczaną warto również jeść ze względu na zawarte w niej białko. Oprócz tego to bogactwo błonnika, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit.

Zobacz film: Magnez w diecie. W jakich produktach znajdziemy go najwięcej?

źródło: Agencja TVN



Data aktualizacji: 11.05.2020,
Opublikowano: 08.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej