Śniadanie wielkanocne - przepisy na tradycyjne potrawy

zi3000/getty images

Wielkanoc już za kilka dni. To ostatni moment, by zaplanować menu. Choć święta w każdym domu wygląda nieco inaczej, to podczas wielkanocnego śniadania nie powinno nigdzie zabraknąć kilku tradycyjnych potraw.

Wielkanocne śniadanie

Udekorowany dom i malowane przez dzieci jajka do święconki przypominają, że lada dzień będziemy świętować Wielkanoc. Najbardziej uroczystym momentem jest niedzielny poranek, kiedy z całą rodziną zasiadamy do suto zastawionego stołu. Jakie potrawy powinny się na nim znaleźć? Choć jest to kwestia indywidualna, zależna często od wychowania i regionu, w którym dorastaliśmy, to są jednak takie dania, które przygotowuje większość polskich gospodyń. Co to takiego?

Żurek

Ta potrawa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku. Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu na żurek,
  • 1 surowa biała kiełbasa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa należy oczyścić, włożyć do dużego garnka, po czym zalać 2 litrami wody. Następnie dorzuć surową białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 15 minut. Dodaj zakwas, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki, a ugotowane jajka podziel na połówki. Żurek zabiel śmietaną i rozlej na talerze. Podawaj z jajkami i kiełbasą.

Jajka faszerowane pieczarkami

To faworyt wśród wielkanocnych potraw w większości polskich domów. Jest nie tylko smaczne, ale ma również znaczenie symboliczne, które nawiązuje do odradzającego się życia. Jajka faszerowane są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to wielkanocna potrawa, z którą poradzi sobie każda pani domu.

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Masło
  • Sól, pieprz, majonez

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka obierz, przekrój na połowę, a następnie wyjmij ostrożnie żółtka. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wymieszaj z żółtkami, dodaj majonez, sól, pieprz do smaku.

Schab pieczony

To jedna z pozycji obowiązkowych w wielkanocnym menu. Pieczony schab jest soczysty, a jednocześnie kruchy i delikatny. Schab to danie, które możemy podawać jako pieczoną wędlinę (na zimno) oraz jako mięso do obiadu (na gorąco). Pieczony schab to potrawa na tyle uniwersalna, że pasuje do niej wiele dodatków, między innymi chrzan, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole oraz owoców takich jak: żurawina, morela czy śliwka.

Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak przygotować schab w piekarniku? Najważniejsza jest marynata. To od niej zależy smak i aromat pieczonego mięsa. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • Oliwę
  • Rozmaryn
  • Majeranek
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek (3-4 ząbki)
  • Liście laurowe

Przygotowanie:

Surowe i oczyszczone mięso nacieramy przygotowaną marynatą. Schab odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 godzin. Schab najlepiej upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu zachowa swoją soczystość. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza i pieczemy godzinę.

Sałatka jarzynowa

Tradycyjnej sałatki jarzynowej z pewnością nie zabraknie w żadnym polskim domu. Jest to potrawa, którą w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszka (korzeń)
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • ¼ cebuli
  • ½ jabłka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe gotujemy w mundurkach dla zachowania wartości odżywczych. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, jabłko oraz groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy majonez i musztardę

Zobacz film: Ula Somow w Dzień Dobry TVN o tym, na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole.

źródło: x-news

Data aktualizacji: 09.04.2020,
Opublikowano: 08.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Sól nie jest taka zła! Jak działają kosmetyki na jej bazie? 

Sól doskonale poprawia smak potraw. Mimo że w kuchni lepiej z nią nie przesadzać, to w łazience można ją stosować do woli. Jak działają kosmetyki na bazie soli i jak je stosować?

Czytaj więcej
Klinika bez tajemnic. Kto pojawi się w kolejnym odcinku?

Klinika bez tajemnic nie tylko pokazuje pracę i życie kliniki od kuchni. Program przede wszystkim pomaga bohaterom pozbyć się mankamentów urody i odzyskać wiarę we własne możliwości. Komu specjaliści z kliniki dr. Marcina Ambroziaka pomogą w 8.odcinku?

Czytaj więcej
Nowy odcinek Raportu life już 20 grudnia na antenie Discovery life!

Już w niedzielę, 20 grudnia, o 14.20 na antenie Discovery life emisja najnowszego odcinka Raportu life! O czym będzie mowa w programie? Sprawdźcie! 

Czytaj więcej
Mastektomia profilaktyczna – czy jej wykonywanie ma sens?

Czytaj więcej
Skleroterapia żylaków. Na czym polega zabieg i kiedy się go wykonuje?

Czytaj więcej
Czy łysienie androgenowe da się zatrzymać? Odpowiedź znajdziesz w kolejnym odcinku Kliniki bez tajemnic!

Medycyna estetyczna ma ogromne możliwości. Dzięki niej można nie tylko poprawić kształt nosa czy pozbyć się zmarszczek, ale także zatrzymać łysienie! Z takim problemem do kliniki dr. Marcina Ambroziaka zgłosił się Harry Jefferson - makijażysta oraz influencer. Czy specjalistą udało się rozwiązać jego problem?

Czytaj więcej
Przebarwienia na twarzy. Co zrobić, aby się ich pozbyć?

Czytaj więcej
Świerzbiączka - co to za choroba i jak z nią walczyć?

Świerzbiączka to choroba skóry. Pod wpływem różnych czynników, np. promieni słonecznych na ciele chorych pojawiają  się nieestetyczne, swędzące zmiany. Jak można sobie z nimi poradzić? Czy możliwe jest całkowite wyleczenie świerzbiączki?

Czytaj więcej
Malformacje naczyniowe. Jak powstają i czy można je usunąć?

Czytaj więcej