Placentofagia, czyli jedzenie łożyska po porodzie – nowa moda czy starożytny rytuał przeżywający renesans?

Fot. Emma Kim / Getty Images

Jedzenie łożyska po porodzie praktykowane było już w starożytnej medycynie chińskiej, a podyktowane przekonaniem o nietuzinkowych właściwościach spożywczych tego narządu w leczeniu niepłodności i impotencji. W XXI wieku jedzenie łożyska ma zarówno swoich zwolenników, a także grono przeciwników.

Jedzenie łożyska według niektórych matek zwiększa ilość produkowanego mleka i poprawia jego jakość, dodaje energii oraz zapobiega depresji poporodowej. Przeciwnicy tych praktyk podważają jednak te teorie, głównie przez brak obiektywnych badań empirycznych w tym zakresie.

Jedzenie łożyska

Jedzenie łożyska po porodzie przez matkę, tzw. placentofagia, to zjawisko powszechnie obecne w przyrodzie. Zwierzęta zjadając wydalony organ, usuwają ślady porodu, w celu ochrony potomstwa przed drapieżnikami, które wyczuwają zapach krwi i woń towarzyszącą narodzinom. W świecie starożytnych ludzi Wschodu wierzono w niezwykłe właściwości łożyska, dlatego po porodzie wykorzystywano je najczęściej w sproszkowanej postaci, głównie w celu leczenia niepłodności i impotencji. W XXI wieku prekursorami jedzenia łożyska pod różnymi postaciami – od kulinarnych dań i farmaceutycznych wyrobów, po produkty kosmetyczne – stali się celebryci, ulegając modzie na ekologiczny styl życia i powrót do natury.

Łożysko z biologicznego punktu widzenia

Aby zrozumieć fenomen jedzenia łożyska, warto zapoznać się z jego fizjologią i funkcjami, jakie pełni w organizmie kobiety sam organ. Łożysko to narząd przejściowy, wytworzony z kosmówki i błony śluzowej macicy wkrótce po zapłodnieniu, zlokalizowany jest oczywiście w macicy. Łożysko powstaje z tkanki łącznej matki i zewnętrznej warstwy komórek otaczających zarodek. Życiodajny dziecku organ od zewnętrznej strony budują tzw. zraziki, wewnętrzna strona łożyska natomiast jest gładka.

Polecamy: Łożysko – budowa, funkcje. Kiedy i gdzie powstaje?

Polecamy: Jak obliczyć datę porodu? Dowiesz się tego z naszego filmu

zobacz film: Jak obliczyć datę porodu? Źródło: 36,6.

Funkcje łożyska

Podstawową funkcją łożyska jest wymiana między matką a dzieckiem gazów (tlenu i dwutlenku węgla), produktów energetycznych, budulcowych i innych składników odżywczych oraz ich metabolitów, czyli odprowadzanie zbędnych produktów przemiany materii przez dziecko do matki, której organizm usuwa z obiegu zbędne substancje. Poprzez łożysko do płodu mogą dostać się również hormony, przeciwciała, drobnoustroje, antybiotyki i inne substancje z organizmu matki. Łożysko stanowi swego rodzaju filtr ochronny dla metali ciężkich oraz barierę przed urazami mechanicznymi. Zjadanie łożyska po porodzie to konsumpcja wytworzonego wspólnie przez matkę i zarodek narządu wraz ze składnikami odkładanymi w jego strukturach.

Polecamy: Połóg po porodzie naturalnym i po cesarce - kiedy dojdziesz do siebie?

Koncepcja zwolenników zjadania łożyska

Zwolenniczki spożywania łożyska po porodzie przekonują, że tego typu praktyka to cenne źródło białka, witamin, pierwiastków i innych mikroelementów. Ponadto wierzą, że jedzenie łożyska:

  • skraca czas trwania krwawienia poporodowego i zmniejsza jego intensywność,
  • osłabia dolegliwości bólowe związane z połogiem i wspiera proces obkurczania się macicy,
  • przyspiesza laktację i wzbogaca jakość i ilość mleka,
  • wpływa korzystnie na samopoczucie matki, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz ryzyko rozwinięcia się depresji poporodowej, dzięki uderzeniowej dawce hormonów zawartych w łożysku.

Zwolennicy jedzenia łożyska podkreślają również aspekt rozwinięcia silniejszych więzi emocjonalnych z dzieckiem, spokoju ducha i wewnętrznej energii w pierwszych etapach macierzyństwa oraz zwiększenie sił witalnych w wychowywaniu potomka.

Polecamy: Macica: budowa, położenie, pozycja i funkcje, macica powiększona 

Sceptyczne podejście do jedzenia łożyska

Mimo rozwijającego się trendu jedzenia łożyska, świat nauki nie potwierdza tzw. dobroczynnych skutków spożycia tego organu. Szereg argumentów przemawiających na niekorzyść fanów to m.in.:

  1. brak dowodów naukowych na poparcie słuszności jedzenia łożyska, tzn. jego biologicznego wpływu na fizjologię i psychikę matki czy dziecka,
  2. wszelkie przekonania i artykuły odnośnie do właściwości leczniczych łożyska opierają się na relacjach matek, które je spożyły, są więc mało wiarygodne i nieobiektywne,
  3. zmiany samopoczucia, stopnia laktacji czy relacji z dzieckiem są efektem placebo,
  4. wszelkie składniki (hormony, białka, przeciwciała itd.) zawarte w łożysku zostają zneutralizowane w trakcie rodzenia dziecka i łożyska lub zanieczyszczone np. kałem, co stanowi niebezpieczeństwo rozwinięcia się zatrucia i zakażenia bakteryjnego po spożyciu i przeniesienia infekcji na karmione piersią dziecko,
  5. wydalanie łożyska to fizjologiczna reakcja organizmu, czyli pozbywanie się zbędnego już narządu, który miał służyć tylko utrzymaniu dziecka w macicy.

Polecamy: Fazy porodu naturalnego – przebieg, czas trwania

Forma jedzenia łożyska

Najbardziej powszechna forma jedzenia łożyska to suszone sproszkowane granulki, stanowiące dodatek do koktajli. Łożysko można zjeść też po obróbce termicznej. Firmy farmaceutyczne i kosmetyczne produkują na zlecenie tabletki. Szacuje się, że z jednego łożyska można uzyskać nawet 200 pigułek.

Data aktualizacji: 27.02.2019,
Opublikowano: 27.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Cewnik Foleya – czy może skutecznie wywołać poród?

Cewnik Foleya jest to lateksowy lub silikonowy przedmiot wykorzystywany w urologii do odprowadzania moczu. W położnictwie znalazł zastosowanie jako jedna z metod przyspieszających rozwarcie szyjki macicy i indukujących poród.

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
O czym świadczą wymioty przed porodem i jak sobie z nimi radzić?

Wymioty przed porodem są uznawane za jeden z pierwszych objawów zbliżającego się rozwiązania. Za dolegliwości ze strony układu pokarmowego odpowiadają hormony. Przed porodem ponadto organizm ciężarnej ma naturalną zdolność do oczyszczania się. U części kobiet obserwuje się także wymioty podczas porodu.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
Zrosty po cesarskim cięciu – objawy i leczenie. Jak dbać o ranę po CC?

Zrosty po cesarskim cięciu są częstym powikłaniem. Szacuje się, że ryzyko ich powstania dotyczy nawet połowy kobiet, zwłaszcza gdy jest to ich kolejny poród przy pomocy tej metody lub przebyły wcześniej inne operacje ginekologiczne. Aby zapobiec zrostom, rana po CC powinna być odpowiednio pielęgnowana.

Czytaj więcej
Czym jest próżniociąg położniczy? Wskazania do założenia, skutki uboczne i powikłania

Próżniociąg położniczy należy do narzędzi używanych w przypadku konieczności przeprowadzenia zabiegowego porodu, wspomagającego siły natury. Sięga się po niego, gdy zagrożone jest zdrowie lub życie dziecka albo matki.

Czytaj więcej
Położenie miednicowe płodu – czy możliwy jest poród siłami natury?

Położenie miednicowe płodu zdecydowanie częściej zdarza się w przypadku porodów przedwczesnych i stanowi poważne ryzyko dla płodu. Położenie miednicowe płodu w 22. tygodniu nie powinno być powodem do zmartwień, jednak już w 31. tygodniu może wzbudzać niepokój.

Czytaj więcej
Poród w wodzie – czy rodzenie w wodzie powoduje, że poród mniej boli?

Poród w wodzie jest możliwy w coraz większej liczbie ośrodków. Również coraz więcej położnych ma kompetencje do jego przeprowadzania. Zdecydowawszy się na rodzenie w wodzie, nie trzeba spędzić w niej całego porodu. Niektóre kobiety używają imersji wodnej np. tylko na jednym etapie.

Czytaj więcej
Powikłania po cięciu cesarskim u matki i noworodka – jakie jest ryzyko komplikacji?

Powikłania po cesarce dotyczą zarówno matki, jak i noworodka. Ryzyko ich wystąpienia zależy od wielu czynników, takich jak wiek matki czy liczba przebytych przez nią cięć cesarskich.

Czytaj więcej
Obniżenie ścian pochwy po naturalnym porodzie. Jak je rozpoznać?

Od lat podkreśla się, że znacznie lepiej dla matki i dziecka jest rodzić siłami natury. Jest to bez wątpienia prawdą, jednak rośnie wówczas ryzyko obniżania się lub wypadania ścian pochwy. Schorzenie występuje dość często i zaliczane jest do zaburzeń żeńskich narządów płciowych.

Czytaj więcej