Młody jęczmień – jak go używać?
Młody jęczmień można kupić jako proszek i rozdrobnioną trawę, a także w postaci kapsułek i tabletek. Zarówno proszek, jak i trawa z młodego jęczmienia mają dość specyficzny smak. dlatego przy pierwszej kuracji zaleca się dodawanie młodego jęczmienia jako dodatek np. do koktajlu owocowego.
Ważne jest odpowiednie stosowanie i dawkowanie jęczmienia, tak by zachować jego wszystkie cenne właściwości.
Nie powinno się spożywać więcej niż 1-2 łyżeczki dziennie.
Podczas przygotowywania koktajlu z dodatkiem jęczmienia, nie wolno zalewać wrzącą gorącą wodą, ponieważ jęczmień straci wszystkie swoje właściwości.
Młody jęczmień dodaje się do wielu potraw, od owocowo-warzywnych koktajli, ale również do ciast, Można nim zabarwić sos do sałatki lub chłodnik.
Młody jęczmień – źródło witamin
Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin i minerałów a także aminokwasów i enzymów.
Jęczmień jest bogatym źródłem błonnika i aminokwasów, w tym przede wszystkim: tryptofanu, kwasu glutaminowego, kwasu asparaginowego, argininy, lecytyny i fenyloalaniny. Ponadto młody zielony jęczmień zawiera witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Wśród wartości odżywczych tego zboża należy wymienić również takie minerały jak: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, brom, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, sód i siarkę.
Właściwości lecznicze zielonego jęczmienia
Młody jęczmień dodaje energii, reguluje procesy zachodzące w organizmie i wzmacnia odporność. Oprócz tego:
- obniża stężenie cholesterolu
- obniża stężenie cukru
- pomaga przy anemii
- zmniejsza objawy reumatyzmu
- korzystnie wpływa na wątrobę
- korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom nowotworowym,
- właściwości przeciwdepresyjne – pozwalają na zmniejszenie wpływu stresu na zdrowie człowieka; przyjmowanie preparatów z zielonym jęczmieniem przyczynia się do podwyższenia poziomu serotoniny w mózgu;