Młody jęczmień pomoże pozbyć się niestrawności i zadba o gładką cerę

Geshas/getty images

Młody jęczmień słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ma wiele dobroczynnych działań. Docenią go zwłaszcza osoby zmagające się z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak wzdęcia, zaparcia, niestrawności.

Młody jęczmień – jak go używać?

Młody jęczmień można kupić jako proszek i rozdrobnioną trawę, a także w postaci kapsułek i tabletek. Zarówno proszek, jak i trawa z młodego jęczmienia mają dość specyficzny smak. dlatego przy pierwszej kuracji zaleca się dodawanie młodego jęczmienia jako dodatek np. do koktajlu owocowego.

Ważne jest odpowiednie stosowanie i dawkowanie jęczmienia, tak by zachować jego wszystkie cenne właściwości.

Nie powinno się spożywać więcej niż 1-2 łyżeczki dziennie.

Podczas przygotowywania koktajlu z dodatkiem jęczmienia, nie wolno zalewać wrzącą gorącą wodą, ponieważ jęczmień straci wszystkie swoje właściwości.

Młody jęczmień dodaje się do wielu potraw, od owocowo-warzywnych koktajli, ale również do ciast, Można nim zabarwić sos do sałatki lub chłodnik.

Młody jęczmień – źródło witamin

Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin i minerałów a także aminokwasów i enzymów.

Jęczmień jest bogatym źródłem błonnika i aminokwasów, w tym przede wszystkim: tryptofanu, kwasu glutaminowego, kwasu asparaginowego, argininy, lecytyny i fenyloalaniny. Ponadto młody zielony jęczmień zawiera witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Wśród wartości odżywczych tego zboża należy wymienić również takie minerały jak: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, brom, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, sód i siarkę.

Właściwości lecznicze zielonego jęczmienia

Młody jęczmień dodaje energii, reguluje procesy zachodzące w organizmie i wzmacnia odporność. Oprócz tego:

  • obniża stężenie cholesterolu
  • obniża stężenie cukru
  • pomaga przy anemii
  • zmniejsza objawy reumatyzmu
  • korzystnie wpływa na wątrobę
  • korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom nowotworowym,
  • właściwości przeciwdepresyjne – pozwalają na zmniejszenie wpływu stresu na zdrowie człowieka; przyjmowanie preparatów z zielonym jęczmieniem przyczynia się do podwyższenia poziomu serotoniny w mózgu;

Zobacz film: Sposoby na trawienie

źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 07.07.2020,
Opublikowano: 07.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej