Kwas foliowy - niedobór, działanie, dawkowanie i właściwości

Fot: happy_lark / stock.adobe.com

Kwas foliowy to witamina B9. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "folium" oznaczającego "liść". Jest związkiem potrzebnym nam do życia od najmłodszych lat do późnej starości. Niestety, wielu z nas cierpi na jego niedobór.

Kwas foliowy jest też znany pod innymi nazwami: witamina B9, witamina B11, witamina M, folacyna, folian i kwas pteroiloglutaminowy. Występuje pod postacią jasnożółtej substancji rozpuszczalnej w wodzie. Częste przypadki niedoboru tego związku są spowodowane łatwością jego zniszczenia - oprócz wody ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, promieniowania słonecznego i niewłaściwego poziomu pH. Trudno jest też uzupełniać brak kwasu foliowego poprzez odżywianie, gdyż niszczy się on także pod wpływem gotowania lub pieczenia potraw. Zbyt długie przechowywanie produktów zawierających witaminę B9 również zmniejsza jej poziom, ponieważ ulega utlenianiu.

Kwas foliowy - rola w organizmie

Kwas foliowy uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, z których wytwarza się DNA (nośnik informacji genetycznych organizmów żywych), a w rezultacie kontroluje rozwój i działanie wszystkich komórek naszego organizmu. W połączeniu z witaminą B12 ma też funkcje krwiotwórcze - tworzy i rozwija czerwone krwinki (erytrocyty).

Inną ważną rolą kwasu foliowego jest ochrona organizmu przed nowotworami (w szczególności przed rakiem szyjki macicy).

Kwas foliowy - niedobór

Niedobór kwasu foliowego może też być spowodowany innymi czynnikami, takimi jak: stosowanie leków zwanych antagonistami folianu (powodują one zaburzenia jego przemiany), nadczynność tarczycy, choroby miąższu wątroby, nowotwory i ciąża.

Na niedobór kwasu foliowego duży wpływ mają takie czynniki jak: nikotyna, alkohol, antykoncepcja hormonalna, leki przeciwpadaczkowe lub po prostu uboga dieta.

Należy też uważać na zbyt częste korzystanie z solarium. Niedobór witaminy B9 może być też spowodowany wiekiem osoby - narażone na niego są niemowlęta (szczególnie urodzone przedwcześnie), dziewczęta w okresie dojrzewania oraz osoby w podeszłym wieku.

Zobacz także: Od kiedy i po co brać kwas foliowy przed ciążą? Czy można go przedawkować?

Objawami niedoboru kwasu foliowego są: anemia, a konkretniej niedokrwistość megaloblastyczna (powiększenie erytrocytów i nieprawidłowa synteza DNA), a co za tym idzie niedobór witaminy B12, witaminy C i żelaza, zwiększenie skłonności komórek na przemiany nowotworowe, zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek, uczucie przemęczenia, kłopoty z koncentracją, stany niepokoju, lęki, depresja, nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią, rozwój miażdżycy, zaburzenia trawienia i wchłaniania, niedożywienie, spadek masy ciała, biegunka, stany zapalne w jamie ustnej (języka i błony śluzowej warg), bóle głowy, zwiększony poziom homocysteiny w moczu, zwiększenie ryzyka choroby wieńcowej, u kobiet w ciąży zagrożenie płodu (ryzyko rozszczepienia kręgosłupa), natomiast u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu.

Kwas foliowy - nadmiar

Nadmiar kwasu foliowego nie jest toksyczny, jednak zdarzają się przypadki negatywnej reakcji organizmu na zwiększone dawkowanie substancji. Do objawów zalicza się: maskowanie objawów niedoboru innej witaminy - B12 (kobalaminy), co utrudnia rozpoznawanie zmian w układzie nerwowym. Przy wczesnych transformacjach nowotworowych nadmiar kwasu foliowego może intensyfikować proces karcynogenezy (zmian zachodzących w komórkach, prowadzących bezpośrednio do nowotworu).

Kwas foliowy - występowanie

Kwas foliowy (witamina B9) występuje w niewielkich ilościach w praktycznie wszystkich produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

Najwięcej znajdziemy go w świeżych warzywach, które mają zielone liście, a więc w sałacie, szpinaku, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze i brukselce. Innymi roślinami mającymi w sobie pokłady kwasu foliowego są: pomidory, groch, buraki, fasola, soja, soczewica. Poza tym witamina B9 znajduje się w pomarańczach, owocach awokado, nasionach roślin strączkowych, drożdżach piwowarskich, wątróbce, pszenicy, orzechach, słoneczniku, jajkach.

Kwas foliowy nie jest substancją, która swoje źródła ma też wewnątrz organizmu, dlatego należy go systematycznie dostarczać.

W przypadku roślin należy pamiętać, by nie przechowywać ich zbyt długo, gdyż cała zawartość kwasu foliowego może zostać zniszczona. Najkorzystniej jest spożywać warzywa na surowo, tj. w surówkach lub sałatkach. Dobrze też wspomagać codzienne dawki kwasu foliowego warzywami zawierającymi witaminę C, gdyż opóźnia to rozkład substancji w organizmie.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kwas foliowy - dawkowanie

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy jest zależne od wieku. Dawki dla dzieci to 200-300 µg na dobę, dla młodzieży i dorosłych 400 µg na dobę. Kobiety w ciąży i karmiące powinny zwiększyć dawkowanie do 500-600 µg na dobę.

W formie naturalnej organizm przyjmuje 50% kwasu foliowego, natomiast w formie syntetycznej jest w stanie wchłonąć 100%. Z tego powodu warto wspomagać dietę suplementami zawierającymi kwas foliowy.

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

wawka 14.11.2017r.

Ja kwas foliowy przyjmowałam juz na długo przed zajściem w ciążę a potem jak już byłam w ciąży to kontynuowałam przez calutki pierwszy trymestr. j

zbys 05.09.2017r.

myślałem, że kwas foliowy to dla kobiet w ciąży

aaa 05.09.2017r.

bardzo dobry i przydatny artykul

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej