Foliany w diecie dziecka - niezbędny składnik dla zdrowego wzrostu dziecka

mat. prasowe

Kwas foliowy odgrywa dużą rolę w procesie zdrowego wzrastania noworodka, niemowlaka i małego dziecka oraz w prawidłowym rozwoju jego układu nerwowego. Organizm dziecka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować wystarczającej ilości folianów, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem, w tym z mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym. Poznaj rolę folianów w żywieniu dziecka i sprawdź, jak najlepiej wprowadzić je do diety malucha.

Foliany - co to jest i jakie mają znaczenie?

Foliany to grupa związków o podobnych właściwościach odżywczych, do których należą zarówno obecny w suplementach diety syntetyczny kwas foliowy, naturalnie występująca w pożywieniu rozpuszczalna w wodzie witamina B9 oraz znajdująca się w mleku matki aktywna i od razu dostępna dla organizmu dziecka – metafolina (L-5-MTFH). Tę ostatnią można uznać za najlepszą formę folianów, gdyż w przeciwieństwie do niej - i sztucznie wytworzony kwas foliowy i naturalnie występujące w produktach spożywczych foliany muszą przejść szereg przemian, zanim zostaną wchłonięte i wykorzystane przez organizm.

Niezależnie od tego, z jaką formą folianów mamy do czynienia, jedno jest pewne: mają one niebagatelny wpływ na wzrost i rozwój płodu oraz noworodków, niemowląt i małych dzieci, dlatego nie może ich zabraknąć zarówno w diecie dzieci jak i przyszłych mam.

Związki te odgrywają bardzo ważną rolę w podziałach komórkowych oraz wpływają na syntezę kwasów nukleinowych i aminokwasów. Są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych komórek organizmu, zwłaszcza tych w układzie nerwowym i krwionośnym, w którym wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek. Foliany regulują też stężenie homocysteiny we krwi i biorą udział w jej metabolizowaniu.

Foliany są niezwykle istotne dla dziecka nie tylko po porodzie i w ciągu kolejnych lat życia, ale i podczas jego życia płodowego. Suplementowanie ich w odpowiedniej dawce przez przyszła mamę zapobiega szeregowi schorzeń i nieprawidłowości rozwojowych u maluszka, m.in. rozszczepowi podniebienia i warg, wystąpieniu wad cewy nerwowej oraz groźnej anemii megaloblastycznej.

Gdzie występują naturalne foliany i jak możne je dostarczyć do organizmu?

Foliany naturalnie występują w różnych produktach żywnościowych:

  • pochodzenia roślinnego – ciemnozielone warzywa liściaste: sałata, jarmuż i szpinak, brokuły, korzeń i natka pietruszki, brukselka, warzywa strączkowe, truskawki, sezam
  • pochodzenia zwierzęcego - wątróbka kurza i wołowa, jaja (szczególnie żółtko), sery dojrzewające.

Warto jednak wiedzieć, że foliany naturalnie zawarte w pożywieniu są bardzo wrażliwe na działanie różnych czynników: wysokiej temperatury, tlenu, zmiennego pH oraz światła słonecznego. Z tego względu warzywa i owoce zawierające foliany należy w miarę możliwości spożywać na surowo lub po bardzo krótkiej obróbce termicznej. Jest to niezwykle ważne, zwłaszcza w kontekście badań, które wykazały, że dieta polskich dzieci w wieku przedszkolnym jest zbyt uboga w te substancje.

Suplementacja folianów zalecana jest standardowo tylko kobietom w ciąży, choć coraz częściej zwraca się uwagę na to, że powinny ją stosować także wszystkie kobiety w wieku rozrodczym. Jeśli chodzi o suplementację witaminy B9 u dzieci to nie jest ona konieczna. Ich zapotrzebowanie powinno być w pełni pokrywane z wartościowego pożywienia.

Foliany a kwas foliowy - czym się różnią?

Kwas foliowy jest syntetycznym związkiem należącym do grupy folianów, który jest produkowany przemysłowo. Znajdziemy go najczęściej w preparatach farmaceutycznych, suplementach diety oraz we wzbogacanej żywności. Charakteryzuje się dużą stabilnością i odpornością na działanie różnych czynników. Aby jednak mógł zostać prawidłowo wchłonięty i wykorzystany, musi przejść szereg skomplikowanych przemian metabolicznych.

Foliany naturalnie występujące w przyrodzie, w tym także w naszym pożywieniu pełnią podobną rolę jak kwas foliowy, ale tak samo jak syntetyczna forma witaminy B9, nie są one formą aktywną. Do takiej przekształcane są dopiero w organizmie człowieka. Aktywna biologicznie forma folianów, czyli taka, która wywiera wpływ na tkanki organizmu ludzkiego to L-5-MTHF, czyli metafolina.

Foliany w diecie dziecka i ich znaczenie dla prawidłowego rozwoju

Foliany są ważnym składnikiem diety dziecka już od pierwszych dni życia – występują naturalnie w mleku mamy w ilości odpowiedniej do całkowitego pokrycia zapotrzebowania malucha.

Ich podstawowym zadaniem jest wspieranie podziału komórek, który nieustannie dokonuje się w rosnącym i rozwijającym się organizmie noworodka i niemowlaka. Uczestniczą w procesach krwiotwórczych, przyczyniając się do zapobiegania anemii oraz wspomagają intensywny rozwój układu nerwowego dziecka. Niedobory związków z grupy folianów mogą wpływać negatywnie na pracę układu odpornościowego malucha, a także na rozwój jego mózgu.

Naturalne foliany, które występują w mleku mamy

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko mamy dostarcza im wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilości idealnie dopasowanej do ich potrzeb rozwojowych, cennych witamin, minerałów oraz odpowiedniej dawki energii.

Dla noworodków i małych niemowląt karmionych piersią jedynym źródłem łatwo przyswajalnych folianów jest mleko mamy – są one biodostępne, a organizm dziecka nie musi przeprowadzać szeregu procesów metabolicznych w celu ich przyswojenia. Sytuacja ta nieco zmienia się w miarę postępów w rozszerzaniu diety. Maluch ma coraz większy dostęp do innych źródeł naturalnych folianów, przy czym należy pamiętać, że w przeciwieństwie do tych w mleku mamy, nie są one od razu aktywnie biologicznie, a więc nie są natychmiast gotowe do przyswojenia przez organizm. Mleko jest jednak podstawą diety niemowlaka, a więc i głównym źródłem folianów aż do ukończenia 1. roku życia.

Metafolin® - identyczna forma folianów jak w mleku mamy

Jeśli z pewnych względów nie chcesz lub nie jesteś w stanie karmić swojego dziecka piersią, nadal możesz zapewnić mu odpowiednią podaż cennych dla jego zdrowia i rozwoju folianów. Jest to możliwe za sprawą Metafolin® - składnika zawartego tylko w mleku HiPP BIO COMBIOTIK®.

Metafolin® to specjalnie opracowana przez naukowców łatwo przyswajalna przez organizm forma folianów. Jest on pozyskiwany w trakcie przemiany chemicznej folianów i ma identyczną strukturę jak foliany występujące w mleku matki. Metafolin® stanowi ulepszoną wersję tradycyjnego, syntetycznego kwasu foliowego, który do dziś możemy spotkać w różnego rodzaju preparatach dla niemowląt i małych dzieci.

Zdecydowaną zaletą Metafolin® jest jego natychmiastowa dostępność dla organizmu – dokładnie taka sama, jak folianów zawartych w mleku matki. Dzięki temu może być on od razu wchłonięty i wykorzystany przez malucha, nie wymagając dodatkowych, kilkuetapowych przekształceń do aktywnej metabolicznie formy.

Poznaj wyjątkową formułę Metafolin® - źródło folianów na wzór mleka mamy.

Mleko następne HiPP BIO COMBIOTIK® z Metafolin®

Mleko następne HiPP BIO COMBIOTIK® jest efektem wieloletnich badań naukowych nad mlekiem matki. Powstaje wyłącznie z najwyższej jakości surowców pochodzenia ekologicznego, aby zapewnić dzieciom wszystko, czego potrzebują do prawidłowego i zdrowego rozwoju, nawet po zakończeniu etapu karmienia piersią.

Mleko HiPP BIO COMBIOTIK® zawiera szereg cennych składników:

  • galaktooligosacharydy (GOS) pochodzące z ekologicznej laktozy, która jest naturalnym źródłem węglowodanów występujących w mleku mamy; tworzą one optymalne środowisko dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych dziecka
  • naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego, pierwotnie pochodzące z kobiecego pokarmu, które w połączeniu z galaktooligosacharydami stanowią unikalny kompleks PRAEBIOTIK® + PROBIOTIK®
  • Metafolin® - źródło folianów stworzone na wzór mleka mamy.

W skład mleka następnego HiPP BIO COMBIOTIK® wchodzą też witamina C oraz żelazo – substancje zwiększające biodostępność i efektywność wykorzystania naturalnych folianów w organizmie dziecka. Poza tym, witaminy C, A i D wspierają kształtowanie się układu odpornościowego malucha, a żelazo korzystnie wypływa na jego rozwój intelektualny. Prawidłowe funkcje mózgu, komórek nerwowych oraz narządu wzroku stymulują dodatkowo wartościowe kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 – DHA.

Poznaj mleko następne HiPP BIO COMBIOTIK® o ulepszonej recepturze z Metafolin®.

Źródła:

  1. M. Zimmer i inni, Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, https://www.ptgin.pl/
  2. D. Bomba-Opoń i inni, Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf
  3. M. Jarosz i inni, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
  4. H. Szajewska i inni, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, http://www.kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/karmienie_piersia.pdf
  5. Żywienie dzieci zdrowych - aktualne wytyczne, https://wl.uwm.edu.pl/sites/default/files/download/201801/zywienie_dzieci_zdrowych_-_aktualne_wytyczne_dr_szwalkiewicz-warowicka.pdf
  6. C. Lifschitz, DHA, kwas foliowy, witamina D, jod i żelazo w profilaktyce zdrowotnejhttps://poland.nestlenutrition-institute.org/sites/default/files/documents-library/publications/secured/bed383547e181e014f078b3052dd13f0.pdf
  7. J. Gaszyńska, Kwas foliowy – rola i zasadność suplementacji u różnych grup pacjentów, https://www.woia.pl/dat/attach/836_praca-specjalizycyjna---mgr-joanna-gaszynska.pdf 
Data aktualizacji: 27.01.2022,
Opublikowano: 27.01.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Co na deser dla dziecka?

Deser często kojarzy się z czymś słodkim i zazwyczaj niezdrowym. Jako dorośli niejednokrotnie w ramach deseru pozwalamy sobie na lody, kawałek ciasta czy inne słodkie przekąski. Chcąc wyrabiać zdrowe nawyki u niemowlaka musimy jednak pamiętać, że deser dla dziecka powinien być przede wszystkim zdrowy, pełnowartościowy, pozbawiony cukru i sztucznych dodatków. Co będzie najlepsze na deser dla niemowlaka?

Czytaj więcej
Antybiotyki dozwolone przy karmieniu piersią. Które są bezpieczne?

Antybiotyki bezpieczne przy karmieniu piersią to przede wszystkim penicyliny. Odpowiednie lekarstwo dobiera lekarz tak, by było ono bezpieczne dla matki i dziecka, a jednocześnie miało właściwe spektrum działania i było skuteczne.

Czytaj więcej
Karmisz piersią? Ogranicz słodycze! Cukier może opóźniać rozwój poznawczy dziecka

Dieta mam karmiących bogata w cukier może mieć destruktywny wpływ na rozwój dziecka w okresie niemowlęcym. Dowodzą tego najnowsze badania przeprowadzone przez szpital dziecięcy w Los Angeles.

Czytaj więcej
Pękające i poranione brodawki podczas karmienia piersią. Sposoby na złagodzenie dolegliwości

Pękające i poranione brodawki są częstym problemem kobiet karmiących naturalnie. Najczęściej przyczyną tego stanu jest nieprawidłowe przystawienie dziecka do piersi. Warto znać sposoby na podrażnione brodawki, aby szybko i skutecznie pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości.

Czytaj więcej
„Karmiąca mama potrzebuje od wszystkich dużego wsparcia”

- Kamienie piersią to w moim przekonaniu dar natury, który w szczególny sposób wiąże mamę z dzieckiem – mówi położna i certyfikowana doradczyni laktacyjna Agnieszka Kostyla-Bachurska. Jednak karmienie piersią nie zawsze jest łatwe. Bywa, że wymaga nauki, samozaparcia i ciężkiej pracy świeżo upieczonej mamy. O trudnej sztuce karmienia piersią porozmawialiśmy z naszą ekspertką, która jak sama o sobie mówi – zawsze walczy o każdą kropelkę mleka.

Czytaj więcej
Dostinex - co to za lek? Jak działa i kiedy się go stosuje?

Dostinex to lek stosowany przede wszystkim przez kobiety, które dopiero co urodziły dziecko. Farmaceutyk ma za zadanie zahamować lub przerwać laktację. Co znajduje się w jego składzie i jak przyjmować go bezpiecznie.

Czytaj więcej
Dieta nie tylko dla aktywnej mamy. Co powinno się znaleźć w codziennym menu każdej kobiety?

O właściwie zbilansowaną dietę powinniśmy dbać przez cały czas. Dzięki temu mamy szansę zachować nie tylko zdrowie, ale także utrzymać formę. Co powinno znaleźć się w diecie każdej aktywnej mamy? Jak powinien wyglądać jadłospis przyszłej mamy? Na te i inne wasze pytania dotyczące zdrowego odżywiania odpowiadał na live czacie Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny.

Czytaj więcej
Dźwięk suszarki i ciepłe okłady. Poznaj domowe sposoby na kolkę niemowlęcą

Kolka jest doskwierającą dolegliwością wieku niemowlęcego, która trwa zazwyczaj do trzeciego miesiąca życia dziecka. Bolesne skurcze brzuszka to poważny problem, który spędza sen z powiek rodziców. W leczeniu kolek niemowlęcych pomocne mogą się okazać domowe sposoby.

Czytaj więcej
Menu dla mam od dietetyka. Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy

Dieta mamy spodziewającej się dziecka oraz mamy karmiącej wymaga delikatnego zwiększenia porcji. Jadłospis mamy pracującej powinien być szybki i łatwy w realizacji. Z kolei dieta mamy w okolicach menopauzy powinna składać się z potraw o niskim ładunku glikemicznym, zawierać odpowiednią ilość błonnika. O ułożeniu dziennego menu dla mam poprosiliśmy dietetyk Martę Jachym.

Czytaj więcej
Ciąża i połóg a koronawirus. „Ciąża sama w sobie wiąże się z obniżeniem odporności, układ immunologiczny inaczej funkcjonuje”

Czytaj więcej