Fakty i mity na temat magnezu. Czy warto brać suplementy? 

Fot. Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem, którego niedobór łatwo poznać. Pojawiają się wtedy bóle głowy, problemy ze snem, apatia i zmęczenie. Jesteśmy mniej odporni na stres, a dodatkowo mogą pojawić się zaparcia. Żeby uzupełnić poziom magnezu nie trzeba brać suplementów diety - wystarczy dobrze zbilansowany posiłek. Zobaczcie, jak dostarczyć organizmowi niezbędny poziom magnezu w jednym daniu!

Nie powinno się przyjmować magnezu w postaci suplementów diety. W celu uzupełnienia jego niedoborów (lub raczej zapewnienia sobie dziennej dawki magnezu właściwej dla organizmu) wystarczy zjeść zdrowe śniadanie. W jego skład powinny wchodzić produkty zbożowe (np. płatki owsiane), orzechy, woda, owoce i warzywa. Źródłem magnezu są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Przyswajalność magnezu z produktów żywnościowych jest równa około 50 proc., przy czym warto pamiętać, że znajduje się on także w wodzie mineralnej (50 mg na litr).

Czy przyjmujesz suplementy diety z magnezem?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Polecamy: Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Jakie produkty są najbogatsze w magnez? Przyczyny i objawy niedoboru magnezu oraz sposoby na jego uzupełnienie

Za co odpowiada magnez w naszym organizmie?

Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem - reguluje pracę serca, układu nerwowo-mięśniowego, uczestniczy w syntezie DNA i białka, a także jest budulcem kości i zębów. Zobaczcie, co o magnezie i jego niedoborach mówi profesor Krzysztof Łabuzek:

Zobacz film: Objawy niedoboru magnezu. Źródło: 36,6

Niedobór magnezu

Niedobór magnezu może być spowodowany jedzeniem dużej ilości wysoko przetworzonych produktów, przyjmowaniem niektórych leków, takich jak: doustne środki antykoncepcyjne, antybiotyki, środki o działaniu uspokajającym oraz przeczyszczającym i moczopędnym. Niedobór pierwiastka może powodować częste bóle głowy, stres, apatię, zaparcia, problemy ze snem i wysokie ciśnienie. Nie wolno lekceważyć pierwszych objawów niedoboru magnezu i należy uzupełnić swoją dietę w produkty bogate właśnie w ten pierwiastek. 

Polecamy: Hipomagnezemia, czyli niedobór magnezu. Jakie są skutki niedoboru magnezu dla zdrowia? Objawy i leczenie hipomagnezmii

Pora obalić pewne teorie, które narosły wokół magnezu i sposobów jego przyswajania! Oto trzy najpopularniejsze mity:

  1. Kąpiele magnezowe podnoszą poziom magnezu w organizmie - mit. Magnez nie wchłania się przez skórę!
  2. Napoje gazowane zaburzają wchłanianie magnezu. Tak, ale tylko te, które zawierają kwas ortofosforowy, zaburzający wchłanianie jonów magnezu.
  3. Picie kawy wypłukuje magnez - zależy w jakiej ilości! 4-5 kaw i więcej dziennie może wypłukiwać magnez, ponieważ ma ona działanie moczopędne. W ziarnach kawy znajduje się magnez w sporych ilościach... A woda, z jakiej robimy kawę też jest ważna. Po więcej informacji na temat kawy i jej wpływu na poziom magnezu w organizmie zapraszamy do obejrzenia fragmentu programu 36,6 °C:

Zobacz film: Fakty i mity na temat magnezu. Źródło: 36,6



Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 02.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej