Fakty i mity na temat magnezu. Czy warto brać suplementy?
Fot. Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek / x-news.pl
Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem, którego niedobór łatwo poznać. Pojawiają się wtedy bóle głowy, problemy ze snem, apatia i zmęczenie. Jesteśmy mniej odporni na stres, a dodatkowo mogą pojawić się zaparcia. Żeby uzupełnić poziom magnezu nie trzeba brać suplementów diety - wystarczy dobrze zbilansowany posiłek. Zobaczcie, jak dostarczyć organizmowi niezbędny poziom magnezu w jednym daniu!
Nie powinno się przyjmować magnezu w postaci suplementów diety. W celu uzupełnienia jego niedoborów (lub raczej zapewnienia sobie dziennej dawki magnezu właściwej dla organizmu) wystarczy zjeść zdrowe śniadanie. W jego skład powinny wchodzić produkty zbożowe (np. płatki owsiane), orzechy, woda, owoce i warzywa. Źródłem magnezu są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Przyswajalność magnezu z produktów żywnościowych jest równa około 50 proc., przy czym warto pamiętać, że znajduje się on także w wodzie mineralnej (50 mg na litr).
Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem - reguluje pracę serca, układu nerwowo-mięśniowego, uczestniczy w syntezie DNA i białka, a także jest budulcem kości i zębów. Zobaczcie, co o magnezie i jego niedoborach mówi profesor Krzysztof Łabuzek:
Zobacz film: Objawy niedoboru magnezu. Źródło: 36,6
Niedobór magnezu
Niedobór magnezu może być spowodowany jedzeniem dużej ilości wysoko przetworzonych produktów, przyjmowaniem niektórych leków, takich jak: doustne środki antykoncepcyjne, antybiotyki, środki o działaniu uspokajającym oraz przeczyszczającym i moczopędnym. Niedobór pierwiastka może powodować częste bóle głowy, stres, apatię, zaparcia, problemy ze snem i wysokie ciśnienie. Nie wolno lekceważyć pierwszych objawów niedoboru magnezu i należy uzupełnić swoją dietę w produkty bogate właśnie w ten pierwiastek.
Pora obalić pewne teorie, które narosły wokół magnezu i sposobów jego przyswajania! Oto trzy najpopularniejsze mity:
Kąpiele magnezowe podnoszą poziom magnezu w organizmie - mit. Magnez nie wchłania się przez skórę!
Napoje gazowane zaburzają wchłanianie magnezu. Tak, ale tylko te, które zawierają kwas ortofosforowy, zaburzający wchłanianie jonów magnezu.
Picie kawy wypłukuje magnez - zależy w jakiej ilości! 4-5 kaw i więcej dziennie może wypłukiwać magnez, ponieważ ma ona działanie moczopędne. W ziarnach kawy znajduje się magnez w sporych ilościach... A woda, z jakiej robimy kawę też jest ważna. Po więcej informacji na temat kawy i jej wpływu na poziom magnezu w organizmie zapraszamy do obejrzenia fragmentu programu 36,6 °C:
Zobacz film: Fakty i mity na temat magnezu. Źródło: 36,6
Data aktualizacji: 09.04.2019,
Opublikowano: 02.04.2019 r.
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.
Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.
Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.
Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.
Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.