Eksperyment w programie 36,6 °C. Ewa Drzyzga poległa jako tester smaku

Fot. Ewa Drzyzga testuje smak różnych produktów z zatkanym nosem / x-news.pl

W programie 36,6 °C przeprowadzono eksperyment mający pokazać, jak ważny jest zmysł zapachu w... rozpoznawaniu smaków! Niestety Ewa Drzyzga, prowadząca program, miała bardzo trudne zadanie i... poległa! Zobaczcie, o co chodzi.

W programie 36,6 °C Ewa Drzyzga poddała się eksperymentowi - zasłoniono jej oczy, zatkano nos i... dano do spróbowania trzy produkty. Dla Ewy każdy z nich był bez smaku! Dlaczego? Ze szczelnie zatkanym nosem nie była w stanie rozpoznać podstawowych produktów spożywczych - ziemniaka, jabłka i marchewki. 

Osoba z widowni również została zaproszona do eksperymentu. Jednak nie zasłoniono jej nosa. Efekt? Odgadła dwa produkty. Jakie wnioski wysnuł laryngolog dr Michał Michalik?

Otóż to zmysł węchu jest ważniejszy od smaku. Zobaczcie wynik eksperymentu na filmie:

Zobacz film: Test węchu i smaku. Źródło: 36,6°C

Zatkany nos

Problemy z zatokami, a także częste infekcje górnych dróg oddechowych i zatkany nos upośledzają funkcjonowanie całego organizmu. Katar nie powinien trwać dłużej niż 7 dni, a jeśli infekcja się przeciąga należy udać się do laryngologa. O śluzówkę nosa i gardła trzeba dbać i nawilżać ją oraz czyścić. Płukanie solą morską jest jak najbardziej zalecane przez laryngologów. 

Polecamy: Wszystko, co musisz wiedzieć o trzecim migdale i zatokach. Laryngolog dr Michał Michalik odpowiadał na Wasze pytania

Czy kolor kataru jest ważny?

Odpowiedź jest jedna - tak. Katar, którym nie powinniśmy się przejmować jest rzadki, bezbarwny, wodnisty. Natomiast katar, który powinien nas zaniepokoić jest gęsty, trudno nam się go pozbyć, ma kolor zielony lub żółty. Jeśli utrzymuje się długo i ścieka po gardle może powodować inne problemy ze zdrowiem, a nie tylko upośledzenie zmysłów węchu i smaku.

Więcej dowiecie się z programu 36,6 °C: O czym świadczy kolor kataru? Domowe sposoby na katar

Data aktualizacji: 03.04.2019,
Opublikowano: 03.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ten dodatek do rosołu zwiększy twoją odporność. Idealny na jesień 

Rosół to zupa znana niemal na całym świecie. Ceniona jest nie tylko za smak, ale również właściwości prozdrowotne. Wiele osób uważa, że pomaga złagodzić dolegliwości towarzyszące przeziębieniu czy grypie. Czy faktycznie? 

Czytaj więcej
Kaszel u dziecka – jak leczyć?

Kaszel jest najczęstszym objawem chorób układu oddechowego u dzieci. Ze względu na charakter dzielimy kaszel na mokry oraz suchy i właśnie od rodzaju zależy sposób jego leczenia. Domowe sposoby na kaszel u dziecka często przynoszą pozytywne efekty, wtedy wizyta u lekarza nie jest konieczna. Mimo to rodzice powinni obserwować stan zdrowia swojej pociechy i w razie potrzeby odpowiednio reagować. Jak leczyć kaszel u dziecka? Odpowiadamy!

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Prof. Jankowski: Nie ma wątpliwości, że palenie papierosów zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID-19

Uzależnienie od papierosów zwiększa zarówno prawdopodobieństwo  samego zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, jak i ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz śmierci z jego powodu.  Prof. Piotr Jankowski, kardiolog, wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje.

Czytaj więcej
Uczulenie na orzechy laskowe włoskie, ziemne. Co robić, gdy pojawią się objawy? Jak leczyć alergię na orzechy?

Alergia na orzechy może dawać różne objawy kliniczne. Od łagodnych, po ciężkie objawy wstrząsu anafilaktycznego. Osoby, u których doszło do wystąpienia ciężkich objawów, powinny być zaopatrzone w ampułkostrzykawkę adrenaliny, która w czasie ataku może im uratować życie.

Czytaj więcej
Nieprzyjemny zapach z nosa – przyczyny i leczenie

Nieprzyjemny zapach z nosa to woń odczuwana podczas oddychania przy zamkniętych ustach, wynikająca ze stanu chorobowego nosogardła, a nie ze stymulacji węchowej dochodzącej z otoczenia. Taki objaw może świadczyć o przewlekłym schorzeniu górnych dróg oddechowych – jamy nosowej albo zatok.

Czytaj więcej
Rozmaryn to nie tylko przyprawa.  Herbatka, nalewka i olejek z rozmarynu działają niczym lek

Rozmaryn jest rośliną leczniczą o silnym prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. W przemyśle spożywczym może stanowić alternatywę dla chemicznych konserwantów i przeciwutleniaczy.

Czytaj więcej
Utrata węchu i smaku w COVID-19 – prawda i mity na temat tego objawu

Światowa Organizacja zdrowia uznała, że utrata węchu i smaku to jeden z najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19. Dlaczego pacjenci mają problemy z rozpoznawaniem zapachów i smaków i czy taki objaw zawsze musi oznaczać zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2?

Czytaj więcej
W czasie pandemii rzadziej się przeziębiamy i łapiemy infekcje. Dlaczego?

Noszenie maseczki, dezynfekcja rąk, dystans społeczny chronią nie tylko przed koronawirusem SARS-CoV-2, ale też przed innymi wirusami – wynika z badania Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i ARC Rynek i Opinia.

Czytaj więcej
Kit pszczeli – naturalny lek na wiele dolegliwości. Jak przygotować nalewkę i maść z propolisu?

Kit pszczeli, czyli propolis,  jest składnikiem wielu farmaceutyków. I nic dziwnego, ponieważ ma silne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, ma też właściwości przeciwnowotworowe i cytostatyczne. Z propolisu można samodzielnie przyrządzić nalewkę.

Czytaj więcej