Czy w ciąży można pić piwo bezalkoholowe? Czy mała ilość alkoholu może zaszkodzić dziecku?

Fot: gettyimages.com / Hero Images

Piwo bezalkoholowe, a także podpiwek są napojami zawierającymi minimalne ilości alkoholu. Lekarze są dalecy od określenia jaka jego dawka jest bezpieczna dla płodu. Z pewnością każdy łyk alkoholu, który spożywa przyszła mama, trafia też do jej nienarodzonego dziecka.

Już niewielkie ilości alkoholu mogą spowodować uszkodzenie płodu, ponieważ kształtujący się dopiero organizm (w tym wątroba) nie dysponuje żadnymi mechanizmami obronnymi, aby zlikwidować działanie toksyny, jaką jest alkohol. Fakt ten stanowi odpowiedź na pytanie, czy można pić piwo bezalkoholowe w ciąży.

Piwo bezalkoholowe w ciąży – czy niewielka dawka alkoholu może zaszkodzić dziecku?

Lekarze generalnie opowiadają się za tym, że o żadnej ilości alkoholu w ciąży nie można mówić jako o dozwolonej i zalecają całkowitą abstynencję. Niestety znaczna liczba przyszłych matek jest zdania, że “łyk wina nie zaszkodzi”. Tymczasem badania prowadzone również w Polsce (w Katedrze Radiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie) pokazują znaczące różnice między mózgiem zdrowego dziecka, a dziecka z FAS (ang. fetal alcohol syndrome płodowy zespół alkoholowy).

Alkohol szkodzi przede wszystkim w pierwszych dniach po zapłodnieniu, czyli w okresie, kiedy kobieta często nie wie, że jest w ciąży i nie zdążyła zmienić swoich nawyków. Najbardziej dotkliwe uszkodzenia mózgu u płodu alkohol może wywołać między 3 a 5 tygodniem od zapłodnienia. Natomiast spożywanie napojów procentowych w trzecim trymestrze nie tylko spowalnia rozwój dziecka, ale może przyczynić się także do przedwczesnego porodu.

Zobacz film: Fakty i mity na temat piwa. Źródło: Wiem co jem

Skutki picia nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży to:

  • przedwczesny poród, a nawet poronienie,
  • uszkodzenie mózgu,
  • zespół ADHD,
  • niska masa urodzeniowa,
  • opóźnienie w rozwoju i opóźnienie wzrostu,
  • upośledzenia funkcji wzroku i słuchu,
  • zespół FAS i FAE (lżejsza odmiana FAS).

Nie ma więc bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży.

Piwo bezalkoholowe w ciąży – czy na pewno jest bezalkoholowe?

Aby piwo otrzymało status bezalkoholowego, wystarczy, że będzie zawierało mniej niż 0,5% alkoholu w objętości. Jest warzone tradycyjnymi sposobami, ale jego fermentacja jest przerywana w momencie, w którym nie wytworzył się jeszcze alkohol. W ten sposób napój zawiera jego minimalną ilość, ale zachowuje wszelkie walory smakowe.

Podobną zawartość alkoholu ma również podpiwek, zaliczany do trunków bezalkoholowych, produkowany w procesie fermentacji z wody oraz słodu w postaci ekstraktu słodowego lub mąki słodowej i drożdży.

Wino bezalkoholowe w ciąży

Już jedna lampka tradycyjnego wina wypita w czasie ciąży może przyczynić się do uszkodzenia mózgu dziecka. Na rynku dostępne są jego odpowiedniki dla osób, które nie spożywają alkoholu. Wino bezalkoholowe zostaje pozbawione procentów w procesie destylacji. Produkowane jest tak samo jak tradycyjne, czyli jest efektem procesu fermentacji soku z winogron. Alkohol będący pochodną procesu tego procesu usuwany jest w tzw. procesie ekstrakcji.

Wino bezalkoholowe oznacza, że napój ma mniej niż 0,5% zawartości alkoholu (zazwyczaj 0,4%)

Mimo wielu zalet tego trunku przyjmowanego w niewielkich dawkach, nie zaleca się spożywania go w ciąży.

Piwo bezalkoholowe w ciąży a FAS i FAE

Ponieważ nie jest możliwe przeprowadzenie zakrojonych na szeroką skalę badań nad wpływem alkoholu na płód, nie można jednoznacznie stwierdzić jaka jego ilość może wywołać FAS. Wiadomo jednak, że już jednorazowe wypicie np. lampki wina może spowodować FAE (ang. fetal alcohol effect). Jeżeli dziecko rodzi się z płodowym zespołem alkoholowym, może to oznaczać, że w jego mózgu są już nieodwracalne zmiany, które wpłyną na jego funkcjonowanie. Niestety liczba takich narodzin nadal jest w Polsce wysoka.

Minimalna ilość alkoholu wypita podczas ciąży nie spowoduje od razu FAS, które jest następstwem jego nadmiernego spożywania przez przyszłą matkę. Jednak nawet małe ilości mogą spowodować FAE, czyli zespół tych samych symptomów co FAS, ale o lżejszym nasileniu. Charakterystycznymi objawami FAE są upośledzenia umysłowe przy braku upośledzenia w rozwoju fizycznym, ponieważ jednorazowo spożyty alkohol uszkadza w pierwszej kolejności mózg, pozbawiony jakiejkolwiek obrony.

Dzieci z FAE mają problemy z koncentracją i logicznym myśleniem. W późniejszym wieku pojawiają się problemy z kojarzeniem, zapamiętywaniem, poznawaniem, które przekładają się na trudności w nauce.

Analiza medycznych przypadków pokazała, że FAS zdiagnozowano u dziecka, którego matka w trakcie ciąży spożyła alkohol tylko jeden raz. Dziecko dotknięte zespołem alkoholowym zostaje upośledzone na całe życie, dlatego warto zastanowić się przed wypiciem nawet najmniejszej ilości alkoholu.

Zobacz film: Rodzaje piwa. Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 06.05.2020,
Opublikowano: 17.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Maryna 10.07.2019r.

A piwa 0%? O nich autor nie słyszał ?

Redakcja serwisu 09.05.2019r.

Tekst nie zawiera błędów merytorycznych i zgadzam się z punktem widzenia autora. To, że są na rynku takie produkty - trudno się do tego odnieść, póki użytkownik nie wymieni konkretnych elementów tekstu.

M. 13.04.2019r.

Na rynku dostępne są również piwa 0,00% oraz wina 0,00%.

Aneta 26.03.2019r.

Osobnik który pisał ten artykuł mógłby go raz jeszcze przeczytać bo jak dla mnie jest w nim bardzo wiele bzdur

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej