Czy powinno się jeść lody na anginę?

Fot. Sally Anscombe / Getty Images

Lody przy anginie lepiej wykluczyć z jadłospisu, kiedy chory ma gorączkę. Bardzo zimne pokarmy, zwłaszcza jedzone często i łapczywie, spowodują dodatkowe podrażnienie błony śluzowej gardła, przez co nasilą jego ból. Podczas choroby trzeba zrezygnować z gorących i ostro przyprawionych potraw oraz zimnych napojów.

Angina to choroba zapalna górnych dróg oddechowych, za którą odpowiadają zarówno bakterie (najczęściej paciorkowce beta hemolizujące grupy A), jak i wirusy. Na początku choroby, kiedy chory ma znacznie podwyższoną temperaturę ciała, trzeba zrezygnować z zimnych pokarmów. Wówczas lody przy anginie, podobnie jak wypicie mrożonego napoju, mogą zaostrzyć uciążliwe objawy. Na czas trwania dolegliwości warto uwzględnić zmianę sposobu odżywiania. Najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie diety płynnej lub mocno rozdrobnionej.

Czy podczas anginy można jeść lody?

Wokół jedzenia lodów podczas bólu gardła narosło wiele mitów. Wątpliwości dotyczą zwłaszcza pytania: czy lody są dobre na anginę? Zdania na ten temat są bardzo podzielone. Część lekarzy podkreśla, że podczas trwania choroby trzeba wykluczyć z menu chorego wszelkie zimne produkty spożywcze, w tym lody. Z drugiej strony panuje powszechne przekonanie, że lody na anginę stanowią jeden z domowych sposobów leczenia tej dolegliwości. Po części to prawda, ponieważ lody, mimo że nie zawierają żadnych składników leczniczych, działają jak zimny, łagodzący okład, osłabiają pieczenie i drapanie oraz zmniejszają obrzęk w gardle. Warto jednak pamiętać, aby z chorym gardłem nie jeść lodów na otwartym słońcu, ale w domowym zaciszu, gdzie panuje optymalna temperatura. Ponadto trzeba je spożywać powoli, a nie łapczywie połykać zimne kawałki. Niestety jest to rozwiązanie na krótką metę. Nie zniweluje dolegliwości, a tylko na krótką chwilę ją złagodzi. Dlatego najlepiej sięgnąć po profesjonalną pomoc lekarską, którą można uzupełniać domowymi rozwiązaniami w postaci ziołowych płukanek i naparów, inhalacjami i nawilżaniem powietrza. Dużą popularnością cieszą się też płukanki z wody utlenionej czy soli fizjologicznej.

Część specjalistów wskazuje na wyjątkowe zastosowanie lodów po zabiegu usunięcia migdałków. Kiedy gardło jest opuchnięte, zimny pokarm zwęża naczynia krwionośne, a tym samym zmniejsza obrzęk i działa przeciwbólowo, jak naturalne miejscowe znieczulenie.

Jak rozpoznać rodzaj anginy? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Angina wirusowa i bakteryjna - jak rozpoznać? Źródło: 36,6.

Jak długo nie można jeść lodów przy anginie?

Zimne napoje czy lody przy anginie należy wykluczyć, gdy chory ma gorączkę, która może sięgać nawet do 40°C i towarzyszą jej dreszcze.

Lody a angina. Czy lody mogą wywołać chorobę?

Angina nierzadko jest wywołana przez lody. Dzieje się tak zwłaszcza w miesiącach letnich, kiedy panuje wysoka temperatura. Wdychanie gorącego powietrza powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych w gardle. Szybkie spożywanie dużej ilości lodów czy innych mrożonych i bardzo zimnych produktów powoduje miejscowe oziębienie tkanek i nagły skurcz naczyń. Mówiąc kolokwialnie, gardło przeżywa szok termiczny. Za taki stan może odpowiadać także chłodne powietrze wydobywające się z klimatyzacji samochodowej lub w pomieszczeniach i wchodzenie rozgrzanym do zimnej wody. Dochodzi wówczas do niedokrwienia śluzówki wyściełającej gardło, która przez to słabiej broni się przed atakującymi ją drobnoustrojami chorobotwórczymi. Zarówno miejscowe, jak i ogólne oziębienie organizmu będzie sprzyjało rozwojowi infekcji. W takich warunkach nawet bakterie będące elementem naturalnej flory bakteryjnej człowieka mogą się nadmiernie namnażać i zaatakować organizm, powodując stan zapalny gardła. Lody jedzone powoli i w rozsądnych ilościach nie wywołają anginy.

Jak powinna wyglądać dieta przy anginie?

Chory na anginę doświadcza wielu nieprzyjemnych dolegliwości, które znacznie zmniejszają apetyt i utrudniają jedzenie. Dotyczy to zwłaszcza obrzęku węzłów chłonnych pod żuchwą i za uszami, które mogą spowodować nawet problem z przełykaniem rozdrobnionego pokarmu. Kłopotom z posilaniem się sprzyjają także nadmierne ślinienie oraz powiększone, rozpulchnione i ciemnoczerwone migdałki, na których, w przypadku podłoża bakteryjnego choroby, pojawiają się białawy nalot i tzw. ropne czopy, odpowiadające za nieprzyjemny zapach z ust. U dzieci z anginą pojawiają się wymioty, ulewanie, nudności, ból brzucha i częstsze kolki. Stąd też ze względu na utrudnione połykanie i inne towarzyszące objawy chorobowe zaleca się pewne dietetyczne modyfikacje na okres leczenia.

Na czas choroby należy wprowadzić dietę płynną lub mocno rozdrobnioną. Na początku anginy trzeba zrezygnować nie tylko z lodów, ale także z gorących, mocno przyprawionych i tłustych potraw. Najlepiej spożywać produkty o pokojowej temperaturze. Posiłki powinny być lekkostrawne i stanowić źródło łatwo przyswajalnego białka (sery, jogurty, jaja, mleko). Warto jeść kisiel, budynie, zupy kremy, przeciery, kleiki i koktajle oraz miękkie warzywa i owoce. Należy także pamiętać o mocnym nawadnianiu organizmu. Dzienne spożycie płynów nie powinno być mniejsze niż 2 l. Zaleca się podawanie przegotowanej wody, herbaty z sokiem malinowym lub porzeczkowym, soków owocowych rozcieńczonych z wodą oraz naparu rumiankowego i z szałwii.

Zobacz film i dowiedz się jak wygląda leczenie anginy:

Zobacz film: Metody leczenia anginy. Źródło: 36,6.

Bibliografia:

1. Gowin E., Horst-Sikorska W., Leczenie zapalenia gardła bez antybiotyku – czy to możliwe?, „Farmacja Współczesna”, 2012, 5, s. 83-89.

2. Dziekiewicz M., Radzikowski A., Angina paciorkowcowa – zasady diagnostyki i leczenia, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2016, 12(2), s. 141–149.


Data aktualizacji: 20.11.2018,
Opublikowano: 14.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ten dodatek do rosołu zwiększy twoją odporność. Idealny na jesień 

Rosół to zupa znana niemal na całym świecie. Ceniona jest nie tylko za smak, ale również właściwości prozdrowotne. Wiele osób uważa, że pomaga złagodzić dolegliwości towarzyszące przeziębieniu czy grypie. Czy faktycznie? 

Czytaj więcej
Kaszel u dziecka – jak leczyć?

Kaszel jest najczęstszym objawem chorób układu oddechowego u dzieci. Ze względu na charakter dzielimy kaszel na mokry oraz suchy i właśnie od rodzaju zależy sposób jego leczenia. Domowe sposoby na kaszel u dziecka często przynoszą pozytywne efekty, wtedy wizyta u lekarza nie jest konieczna. Mimo to rodzice powinni obserwować stan zdrowia swojej pociechy i w razie potrzeby odpowiednio reagować. Jak leczyć kaszel u dziecka? Odpowiadamy!

Czytaj więcej
Bakteryjne zapalenie gardła – co robić? Leczenie

Bakteryjne zapalenie gardła, określane inaczej jako angina, wywoływane jest przez bakterie z grupy paciorkowców. Infekcja ma nagły i gwałtowny przebieg, a towarzyszące jej objawy wiążą się m.in. z silnym bólem gardła i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Jak rozpoznać bakteryjne zapalenie gardła? W jaki sposób przebiega leczenie? Czy przyjmowanie antybiotyków jest konieczne?

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Chcesz zadbać o zdrowie i komfort gardła dziecka? Sprawdź, co może je wspomóc

Zdrowe gardło zapewnia wysoki komfort życia zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dbanie o nie może być jednak szczególnie uporczywe w okresach, gdy pogoda jest bardzo zmienna, zwłaszcza wiosną i jesienią. Dochodzi wtedy m.in. do licznych wahań temperatur i wilgotności powietrza, co wystawia organizm na próbę. Sprawdź, jak w tym wszystkim zadbać o zdrowe gardło u dziecka, wspomagając tym samym jego siły do codziennych zabaw i poznawania świata.

Czytaj więcej
Co to jest uchyłek Zenkera? Przyczyny, objawy i leczenie

Uchyłek Zenkera to uwypuklenie dolnej ściany gardła i przełyku, które utrudnia przełykanie. Osoba, u której się pojawił, czuje ucisk w gardle, nieprzyjemny zapach z ust oraz cofanie się treści pokarmowej. Leczenie uchyłku Zenkera polega na jego chirurgicznym usunięciu.

Czytaj więcej
Jak leczyć pierwsze objawy bólu gardła? 

Ból gardła to jeden z objawów grypy i przeziębienia. U osób dorosłych pojawia się zazwyczaj 2-3 razy w roku, u dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym dużo częściej, nawet co 2-3 miesiące. W zależności od przyczyny i stopnia nasilenia można stosować metody domowe na drapanie w gardle, zażywać leki dostępne bez recepty lub przyjmować preparaty, przepisane przez lekarza. Jakie są przyczyny dolegliwości? Co zrobić, żeby gardło nie bolało?

Czytaj więcej
Prof. Jankowski: Nie ma wątpliwości, że palenie papierosów zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID-19

Uzależnienie od papierosów zwiększa zarówno prawdopodobieństwo  samego zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, jak i ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz śmierci z jego powodu.  Prof. Piotr Jankowski, kardiolog, wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje.

Czytaj więcej
Uczulenie na orzechy laskowe włoskie, ziemne. Co robić, gdy pojawią się objawy? Jak leczyć alergię na orzechy?

Alergia na orzechy może dawać różne objawy kliniczne. Od łagodnych, po ciężkie objawy wstrząsu anafilaktycznego. Osoby, u których doszło do wystąpienia ciężkich objawów, powinny być zaopatrzone w ampułkostrzykawkę adrenaliny, która w czasie ataku może im uratować życie.

Czytaj więcej
Jednostronny ból gardła – jakie mogą być jego przyczyny?

Jednostronny ból gardła spowodowany może być problemami w obrębie ucha, zatok czy jamy ustnej. Jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas i towarzyszą mu chrypka, powiększenie węzłów chłonnych i trudność w przełykaniu, może stanowić o chorobie nowotworowej.

Czytaj więcej