Czosnek określany jest nierzadko jako naturalny antybiotyk. W swoim składzie zawiera liczne substancje o prozdrowotnych właściwościach, które m.in. wspomagają zwalczanie infekcji i regulują procesy trawienne. Jedzenie czosnku w ciąży wywołuje niemałe kontrowersje, jednak według lekarzy nie jest przeciwwskazane.
Czosnek w ciąży – jeść czy nie jeść?
Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można jeść czosnek w ciąży. Według lekarzy nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Warunek jest jeden – wszystko z umiarem. Przyszła mama nie powinna go jeść w ilościach większych, niż przed zajściem w ciążę. Dozwoloną i bezpieczną dawką są 2-4 świeże ząbki czosnku dziennie.
Obawy związane z jedzeniem czosnku w ciąży są związane z tym, że produkt ten w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego. Wskazane jest zrezygnowanie ze spożywania dużych ilości czosnku szczególnie w ostatnich miesiącach ciąży, by uniknąć ryzyka krwotoków i powikłań w trakcie porodu. Stosując się do zasady nieprzekraczania dozwolonej ilości, czosnek w ciąży jest w zupełności bezpieczny i zalecany jako skuteczne, naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem i dolegliwościami trawiennymi.
Zobacz nasz film i przekonaj się czy czosnek naprawdę leczy
Czosnek w ciąży na przeziębienie i infekcje układu oddechowego
Czosnek wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości flawonoidów, witamin (z grupy B, beta karotenu), soli mineralnych (np. potas, magnez, wapń) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę. Ten ostatni związek odpowiada za charakterystyczny, ostry zapach czosnku, a także za jego właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Za najzdrowszy uznaje się czosnek surowy.
Wykorzystywany jest on w pomocniczym leczeniu przeziębień, infekcji układu oddechowego oraz grypy. Działa rozgrzewająco, obniża gorączkę, ułatwia odkrztuszanie oraz udrażnia drogi oddechowe. Ponadto, regularne jedzenie czosnku w ciąży przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych – reguluje pracę jelit przeciwdziałając uciążliwym wzdęciom i zaparciom, co często dotyka kobiety ciężarne. Codziennie przyjmowanie czosnku przez przyszłe mamy prowadzi do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu chroniąc przez zachorowaniami. Pozytywnym skutkiem jedzenia czosnku w ciąży jest również regulowanie ciśnienia krwi, co zapobiega jego niepożądanych wzrostom lub spadkom, oraz obniżanie poziomu cholesterolu. Czosnek usprawnia także krążenie i łagodzi stres, który w nadmiarze może być szkodliwy dla prawidłowego przebiegu ciąży. Temu niewielkiemu, a zarazem niezwykłemu warzywu przypisuje się również działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne), dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz działa przeciwnowotworowo (m.in. zmniejsza ryzyko raka żołądka, jelita grubego i okrężnicy).
Mleko z czosnkiem w ciąży – jak zrobić?
Mleko z czosnkiem w ciąży jest zalecaną, prozdrowotną miksturą w okresie przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Ten rozgrzewający napój warto dosłodzić miodem – wówczas ma lepszy smak i wykazuje pozytywniejszy wpływ na zdrowie. Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży są doskonałym, domowym lekarstwem na ból gardła i kaszel. Składniki zawarte w tej leczniczej miksturze działają:
- przeciwbólowo,
- przeciwgorączkowo,
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- bakteriobójczo,
- uodparniająco.
Przy przygotowywaniu mleka z miodem i czosnkiem należy pamiętać o tym, że temperatura mleka nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka przyczynia się do utraty dobroczynnych właściwości miodu i czosnku. Sposób przyrządzenia tego korzystnego dla zdrowia trunku jest bardzo prosty. Szklankę mleka podgrzewa się w rondelku. Następnie do mleka dodaje się łyżkę miodu oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Miksturę należy spożywać powoli, najlepiej dwa razy w ciągu dnia – rano i wieczorem. Opcjonalnie do mleka z miodem i czosnkiem można dodać łyżkę masła. Związki w nim obecne zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nawilżają błony śluzowe gardła skutkując łagodzeniem bólu i ułatwieniem przełykania.
Jakie są przeciwwskazania do jedzenie czosnku?
Przeciwwskazaniami do jedzenia czosnku, zarówno przez kobiety ciężarne, jak też przez inne osoby są: zaburzenia krzepliwości krwi, niskie ciśnienie oraz z problemy żołądkowe i wątrobowe. U osób z wrażliwym żołądkiem czosnek może powodować dyskomfort i nasilać zgagę. Ponadto istnieje ryzyko interakcji czosnku z lekami przeciwzakrzepowymi.
Przyjmując tego rodzaju preparaty, należy skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania informacji, czy jedzenie czosnku jest dozwolone i bezpieczne. Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do spożywania czosnku. Prawdą jest jednak, że związki zawarte w warzywie, a tym samym jego charakterystyczny smak mogą powodować zmianę smaku mleka kobiecego. Zdarza się wówczas, że dziecko niechętnie ssie pierś, bądź odwrotnie – smak czosnku w mleku karmiącej może pobudzać odruch ssania.
W jakich sytuacjach warto sięgnąć po czosnek? Dowiesz się tego z naszego filmu