Przechodzenie na dietę łatwe nie jest - zwykle potrzebujemy dużo samozaparcia, a także czasu, aby przyzwyczaić się do nowych nawyków żywieniowych. Właśnie - to one powinny być podstawą w przypadku osób otyłych, które chcą schudnąć. Zdrowe nawyki żywieniowe warto wyrabiać już u dzieci. Przede wszystkim nie wolno dziecka przekarmiać. Dzieci już w okresie niemowlęcym uczone są tego, że ich żołądek jest ciągle pełny, ciągle pracuje. Maluchy powinny jeść mleko modyfikowane od 5 do 6 razy dziennie, a nie cały czas coś przekąszać. Dotyczy to całej doby, także nocy. Nie można także dzieci zmuszać do jedzenia. Organizm sam wie, ile potrzebuje. Najgorsze, co można robić, to nagradzać dziecko np. czymś słodkim za zjedzony obiad!
Dużo więcej o dziecięcej otyłości dowiecie się z programu Agaty Młynarskiej Bez tabu, który swoją premierę będzie miał 25 sierpnia o godzinie 13.50.
W przypadku przechodzenia na dietę najważniejsze jest racjonalne podejście. Przede wszystkim ważne jest wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych, podjadania, a także niezdrowych przekąsek - słodyczy, chipsów oraz żywności przetworzonej, tj. fast foodów czy gotowych obiadów ze sklepu. Nadmiar soli i cukru w diecie ma niekorzystny wpływ nie tylko na masę ciała (powodując odkładanie tkanki tłuszczowej), ale i na układ krwionośny powodując m. in. nadciśnienie. Co więcej niezdrowa dieta przekłada się także na odporność organizmu oraz zły stan mikrobioty jelitowej, a co za tym idzie problemy z wypróżnianiem, czy częste infekcje.
Więcej o zdrowych nawykach żywieniowych dowiecie się z filmu:
W przypadku przechodzenia na dietę ważna jest konsekwencja i samozaparcie, a także wsparcie diety odpowiednią ilością ruchu. Co ciekawe nie powinno się stosować monodiet czy restrykcyjnych diet - wpływają one negatywnie na organizm, prowadząc do niedoborów. Pozorna utrata wagi wynika z odwodnienia, a nie z utraty tkanki tłuszczowej. Warto także pamiętać, że nasz organizm monodietę traktuje jako głodówkę i oszczędnie zużywa energię, czyli krótko mówiąc nie spala tkanki tłuszczowej, a magazynuje ją.
Polecamy: Co jeść, aby nie zabrakło nam magnezu?