Co można jeść w ciąży? Jak jeść, żeby za dużo nie przytyć?

Fot: Kaspars Grinvalds / fotolia.com

Kobiety w ciąży muszą wiedzieć co jeść, bo ma to ogromny wpływ na potencjał rozwojowy dziecka. Powinny pamiętać by jeść tak, żeby nie przytyć, ponieważ dopiero w 2. trymestrze wzrasta minimalne zapotrzebowanie kaloryczne. Ważne jest spożywanie produktów bogatych w wapń i żelazo.

W okresie poprzedzającym ciążę podstawowe znaczenie ma masa ciała matki. Niedowaga, podobnie jak i otyłość przed ciążą, może przyczynić się do nieprawidłowej masy urodzeniowej, wyższej umieralności okołoporodowej dzieci, zwiększonej podatności urodzonych dzieci na choroby cywilizacyjne

Nadwaga predysponuje do wystąpienia cukrzycy, stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu, konieczności przeprowadzenia cięcia cesarskiego, a także infekcji wewnątrzmacicznych mogących wywołać zgon płodu. 

Prawidłowe odżywianie kobiet w ciąży, a także w czasie jej planowania ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka, zarówno w pierwszych latach jego życia, jak i w wieku dorosłym.

Co jeść w ciąży?

Kobieta mająca zostać mamą powinna zdecydowanie unikać bezwartościowych produktów, konserwowanych i wysokokalorycznych. Powodują one tylko gromadzenie się zbędnej tkanki tłuszczowej i mogą mieć negatywny wpływ na rozwój i zdrowie przyszłego dziecka. Każdy organizm, aby prawidłowo się rozwijać i zachować zdrowie, potrzebuje wszystkich wartościowych składników pokarmowych. 

Jeśli niedobory mogą powodować nieprawidłowości u dorosłych, tym bardziej będą miały wpływ na rozwój dziecka. Przyrost masy ciała kobiety ciężarnej powinno się kontrolować co najmniej raz w miesiącu. Jeśli kobieta miała prawidłową wagę przed ciążą, jej przyrost masy ciała może wynosić 11–13 kg. Ciężarne z nadwagą powinny bardziej pilnować przyrostu masy ciała i nie powinny przytyć więcej niż 11 kg.

Jak jeść w ciąży, żeby nie przytyć? 

Czyli zasady zdrowego odżywiania kobiety ciężarnej:

  1. Należy jeść co najmniej 5 porcji świeżych warzyw i owoców dziennie. Stanowią one źródło witamin i mikroelementów. Warto przede wszystkim pić soki świeżo wyciskane z warzyw i owoców, ponieważ ta forma pozwala na lepsze przyswajanie minerałów i witamin.
  2. W diecie kobiety ciężarnej powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste, jak chleb żytni, ryż brązowy, kasze, będące doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Tego typu produkty pomagają w zachowaniu wysokiego poziomu energii przy jednoczesnym zapobieganiu gwałtownym skokom cukru we krwi.
  3. Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie na białko, dlatego należy pamiętać, aby włączyć produkty zawierające białko do każdego posiłku. Główne źródła tego makroskładnika to mięso, ryby, jajka, tofu, fasola, groch, soczewica i nasiona roślin strączkowych.
  4. Ważne jest odpowiednie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie typu omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i wzroku dziecka.
  5. W ciąży, a także później w okresie laktacji, znacznie wzrasta zapotrzebowanie na wapń, dlatego istotne jest wysokie spożycie produktów bogatych w ten mikroskładnik. Mogą to być jogurty, zielonoliściaste warzywa, migdały, sezam czy figi. Wybierając nabiał jako źródło wapnia, powinno się zwracać uwagę, by nie spożywać produktów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, jak śmietana czy pełnotłusty ser.

    Nie wystarczy tylko odpowiednie spożycie wapnia. Aby ten pierwiastek mógł zostać wchłonięty, niezbędny jest odpowiedni poziom witaminy D. W sezonie letnim, pod wpływem odpowiedniego nasłonecznienia, organizm potrafi sam syntetyzować tę witaminę. Zimą dobrze jest pomyśleć o dodatkowej suplementacji.
  6. Powinno się zwiększyć spożycie produktów bogatych w żelazo. Ten pierwiastek stanowi jeden z głównych elementów czerwonych krwinek człowieka. W ciąży fizjologicznie dochodzi do wzrostu objętości krwi, natomiast nie zwiększa się tak mocno ilość erytrocytów. Skutkuje to niedokrwistością. Produkty bogate w żelazo, czyli fasola, soczewica, jajka, drób, ciemnozielone warzywa, pozwalają uniknąć zbyt głębokiej niedokrwistości.
  7. Każda kobieta ciężarna powinna suplementować kwas foliowy już na 3 miesiące od zajścia w ciąże. Poza suplementacją nie należy jednak zapominać o produktach bogatych w kwas foliowy – brokuły, szparagi, brukselka.
  8. Unikanie podjadania i niezdrowych przekąsek. W razie napadu głodu kobieta w ciąży powinna mieć przy sobie orzechy lub suszone owoce, stanowiące najlepsze rozwiązanie przekąski.
  9. Picie minimum 2 l płynów dziennie. Picie wody jest tak samo ważne, jak prawidłowe odżywianie.

Zobacz także: Waga w ciąży - czy przyrost masy ciała kobiety jest właściwy? Jaka jest waga płodu?

Ile jeść w ciąży – zapotrzebowanie na energię w kolejnych trymestrach ciąży

W ciąży wzrasta naturalnie zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, niacynę, foliany, witaminę C. Zapotrzebowanie na wapń i fosfor wzrasta wyłącznie u dziewczyn poniżej 18. roku życia.

Kobieta w ciąży powinna kierować się powiedzeniem: „jedz dla dwojga, a nie za dwoje”. W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię praktycznie nie ulega zmianie. Jest takie samo jak przed ciążą. Dopiero od drugiego trymestru zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta. W drugim trymestrze jest o około 350 kcal wyższe, a pod koniec ciąży – nawet o 500.

Czego nie wolno jeść w ciąży?

Podstawowe produkty zakazane w ciąży to:

  • sól, szczególnie jej nadmiar, sprzyjający obrzękom. Należy unikać chipsów, śledzi, wędlin, konserw;
  • surowe jajka – mogą być zakażone salmonellą;
  • sery pleśniowe i brie – mogą w nich bytować bakterie z rodzaju listeria;
  • kolorowe napoje typu cola;
  • alkohol;
  • niedogotowane/surowe mięso;
  • orzeszki ziemne;
  • mocna kawa.

Zobacz także: Pierwszy, drugi i trzeci trymestr ciąży - jak zmienia się ciało przyszłej matki?

Zobacz film: Ćwiczenia w czasie ciąży. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 21.12.2017,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej