Bromelaina – właściwości, działanie, skutki uboczne

Fot. zeljkosantrac / Getty Images

Bromelaina ma wielokierunkowe działanie. Wpływa korzystnie na zatoki, układ krążenia i kostno-stawowy, a także ułatwia odchudzanie. Wykazuje również wiele korzystnych właściwości na inne tkanki czy układy. Wspomaga np. redukcję obrzęków czy siniaków.

Bromelaina to związek zawarty w ananasach. Historia wykorzystania właściwości bromelainy sięga starożytności. Ananas jest chętnie stosowany w medycynie naturalnej właśnie ze względu na zawartą w nim bromelainę o wielu prozdrowotnych właściwościach.

Bromelaina – co to jest?

Bromelaina to określenie na mieszankę enzymów proteolitycznych (rozkładających wiązania białkowe). Pozyskuje się ją z ananasa. Ma liczne właściwości prozdrowotne. Na enzymy proteolityczne wchodzące w skład bromelainy składają się m.in. bromeliny. Ponadto bromelaina to źródło licznych składników mineralnych. Współdziała z substancjami prozapalnymi, czyli prostaglandynami. Bromelaina działa poprzez blokowanie prostaglandyn, powoduje również rozkład fibryny, czyli białka uczestniczącego w procesie krzepnięcia krwi. Nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i jest wchłaniania w nim w pierwotnej postaci.

Brolainę przyjmuje się jedząc ananasa. Możliwe jest jednak dostarczenie jej do organizmu w postaci tabletek, czyli gotowych suplementów.

Właściwości bromelainy

Bromelaina działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo. Łagodzi kaszel, jest stosowana w zapaleniu zatok, ponieważ działa antybakteryjnie. Bromelaina wspomaga układ odpornościowy. Jej właściwości powodują, że wykorzystywana jest również w następujących przypadkach:

  • zapalenie stawów,
  • zapalenie tkanek miękkich,
  • redukcja siniaków,
  • przyspieszenie wchłaniania krwiaków,
  • nieswoiste choroby zapalne jelit,
  • zapalenia dróg moczowych,
  • profilaktyka zawału serca i zakrzepicy,
  • łagodzenie bólu miesiączkowego,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych.

Bromelaina wykorzystana jest w kuracjach odchudzających. Okazuje się, że potrafi zahamować procesy różnicowania komórek tłuszczowych i inicjować procesy ich niszczenia. Po bromelainę sięgają często sportowcy. Zdecydowanie zmniejsza ona bowiem ból i opuchnięcia wywołane uszkodzeniami mięśni i urazami. Bromelaina może wykazywać działać przeciwnowotworowe, choć nie ma rzetelnych badań prowadzonych w tym kierunku. Wspomaga regenerację tkanek po oparzeniach.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje?

Skutki uboczne bromelainy

Rzadko kiedy obserwuje się, by ktokolwiek przejawiał skutki uboczne stosowania bromelainy. Dlatego też została ona uznana za bardzo bezpieczną substancję. Nie można jednak wykluczyć wystąpienia reakcji alergicznej czy reakcji nadwrażliwości. Niektóre źródła podają, że bromelaina może nieznacznie przyspieszać akcję serca. Nie powinny stosować jej kobiety w ciąży, karmiące piersią czy dzieci. Można w tych grupach jednak jeść ananasy – naturalne źródło bromelainy.

Preparaty bromelainy

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów bromelainy. Najczęściej w jednej kapsułce zawarte jest 500 mg bromelainy. Zaleca się stosowanie wyłącznie jednej tabletki w ciągu dnia przed posiłkiem i nieprzekraczania zalecanej dawki. 

Data aktualizacji: 12.11.2018,
Opublikowano: 11.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej