Amla była od wieków stosowana w tradycyjnej medycynie hinduskiej – ajurwedzie, ze względu na jej przeciwzapalne, bakteriobójcze i wzmacniające organizm działanie. Agrest indyjski jest też uprawiany, ponieważ rodzi smaczne, jadalne owoce. Jest to jedna z roślin wspomnianych przez święte księgi hinduizmu.
Co to jest amla?
Gatunkowa nazwa amli to liściokwiat garbnikowy. Jest to występujące w południowych krajach azjatyckich drzewo dorastające do 18 m wysokości. Agrestem indyjskim liściokwiat został nazwany przez Anglików, którym przypominał znany z domu owoc. Amla należy jednak do rodziny wilczomleczowatych i nie jest spokrewniona z europejskim agrestem.
Jakie związki zawiera agrest indyjski?
Przede wszystkim owoce amli zawierają bardzo duże ilości stabilnej i łatwo przyswajalnej witaminy C, a także flawonoidy oraz kwas galusowy i elagowy. Choć najwyższe stężenie tych substancji znajduje się w świeżych owocach, to tradycyjna medycyna ajurwedyjska od lat korzystała z nich także w formie suszonej i utartej na proszek. Suchy surowiec może zawierać nawet 3% witaminy C, co oznacza, że zaledwie dwie łyżki proszku zaspokajają podstawowe zapotrzebowanie zdrowego człowieka.
Amla – właściwości lecznicze
Związki chemiczne zawarte w owocach amli działają synergicznie w sposób przeciwzapalny, przeciwrodnikowy, antyoksydacyjny i przeciwwysiękowy. Ponadto wzmacniają one błony komórkowe, nabłonki i naczynia krwionośne. Co więcej amla działa przeciwbakteryjnie i antygrzybiczo, a nawet antynowotworowo – zawarte w niej kwasy galusowy, elagowy i askorbinowy hamują proliferację komórek rakowych.
Według specjalistów medycyny naturalnej amla:
- działa przeciwcukrzycowo,
- wzmacnia organizm,
- leczy choroby krwi, kości, wątroby i serca,
- zabija bakterie, wirusy i grzyby,
- podnosi odporność,
- leczy stany zapalne układu pokarmowego (żołądka i jelit) i hemoroidy,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- poprawia krążenie w gałce ocznej.
Dlatego amla zalecana jest szczególnie w leczeniu cukrzycy, chronicznych zapaleń dróg oddechowych, przerostu gruczołu krokowego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby wrzodowej, zespołu jelita drażliwego, kandydozy i niektórych nowotworów.
Amla na zdrowe włosy
Amla przyjmowana doustnie wpływa na dobrostan całego organizmu, a tym samym również na włosy. Od wieków była stosowana też zewnętrznie jako środek wzmacniający włosy, przyspieszający ich odrastanie, zapobiegający ich przetłuszczaniu i łupieżowi. W tym celu najczęściej używa się olejku z agrestu indyjskiego lub suszonych owoców roztartych na proszek. Amla stosowana w ten sposób nadaje włosom blasku i grubości oraz wzmacnia ich naturalny kolor, tym samym opóźniając proces siwienia.
Amla dla pięknej skóry
Amla może być także stosowana w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery – oczyszcza i odmładza skórę, hamuje wydzielanie łoju, pobudza regenerację komórek i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu polecana jest osobom ze zmęczoną i zniszczoną cerą, trądzikiem, przebarwieniami i plamicami. Można używać toniku zrobionego z rozpuszczonego w wodzie proszku i rozcieńczonego soku z amli. W sprzedaży są również dostępne kosmetyki z agrestem indyjskim.
Amla jako środek na odchudzanie
Agrest indyjski jest często reklamowany jako środek na odchudzanie. Nie jest to jednak suplement diety, który pobudza metabolizm czy zwiększa spalanie tłuszczu, dlatego efekty mogą rozczarować osoby liczące na szybką utratę kilogramów. Amla stabilizuje poziom cukru, co zapobiega napadom wilczego głodu i przejadaniu się, dzięki czemu może być pomocna podczas odchudzania. Dodatkowo wpływa na dobrostan organizmu, stan wątroby i całego układu pokarmowego, co ma duże znaczenie podczas walki ze zbyt dużą masą ciała.
Amla – jak ją stosować? Proszek, suplementy, olej i sok
Agrest indyjski jest dostępny w Polsce w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Można go kupić w postaci soku lub oleju wyciskanego z owoców, suchego proszku lub suplementów diety. Często wchodzi też w skład mieszanek ajurwedyjskich.
Zalecane dawki amli to:
- 20 ml soku z owoców dwa razy dziennie,
- 3–6 g proszku dwa razy dziennie,
- 400 mg standaryzowanego ekstraktu na dobę,
- 500 mg wyciągu z owoców amli dwa razy dziennie.
Przede wszystkim należy stosować suplement zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, ponieważ dostępne produkty mogą różnić się między sobą zawartością związków czynnych.
Na włosy najlepiej użyć amli w postaci proszku. Można go rozpuścić w wodzie, a następnie przepłukiwać nim włosy. Innym sposobem jest dodanie go do szamponu i pozostawianie na włosach i skórze głowy na około 15 minut. Dobrze jest wybrać naturalny szampon do włosów z jak najmniejszą liczbą składników, ponieważ nie każdy kosmetyk powinien mieć tak długi kontakt ze skórą. Istnieją też gotowe szampony i odżywki do włosów zawierające amlę.