Podwyższony mocznik we krwi – jakie ma przyczyny? Dieta

Fot.: bonnontawat / stock.adobe.com

Aby różnicować przyczyny podwyższonego mocznika we krwi, powinno się jednocześnie oznaczyć poziom kreatyniny. Poza wynikiem laboratoryjnym ważne są również objawy, które prezentuje chory, a które mogą nakierować na wstępne rozpoznanie choroby.

Mocznik jest produktem metabolizmu białek. Oznacza się poziom mocznika we krwi, rzadko jest on oznaczany w moczu. Jeżeli mocznik w surowicy krwi jest podwyższony, świadczy to o pogorszeniu się przesączania kłębuszkowego w nerkach, czyli o słabszej nerkowej filtracji moczu. Podwyższony mocznik i kreatynina we krwi są wyznacznikiem chorób nerek. Prawidłowe stężenie mocznika we krwi wynosi 2,0–6,7 mmol/l (15–40 mg/dl).

Co wchodzi w skład krwi? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Składniki krwi i ich funkcje. Źródło: Getty Images / iStock

Podwyższony mocznik we krwi – przyczyny

Oznaczanie poziomu mocznika we krwi służy ocenie czynności nerek. Jednak rzadko kiedy oznacza się wyłącznie mocznik i na jego podstawie określa funkcje nerek. Bardziej wiarygodne jest jednoczesne oznaczenie mocznika i kreatyniny, ponieważ jednoczesne podwyższenie mocznika i kreatyniny bezsprzecznie świadczy o upośledzeniu funkcji nerek. Stężenie mocznika we krwi zależy również od innych czynników, jak ilość spożywanego białka we krwi czy uszkodzenia tkanek. Izolowane podwyższenie poziomu mocznika przy kreatyninie w granicach normy może mieć przyczyny pozanerkowe. Podsumowując, podwyższone stężenie mocznika we krwi towarzyszy takim stanom, jak:

  • ostra niewydolność nerek,
  • przewlekła niewydolność nerek,
  • dieta bogatobiałkowa,
  • oparzenia,
  • rozległe urazy,
  • zmiażdżenia tkanek,
  • cukrzyca,
  • nadciśnienie,
  • choroby cewkowo-śródmiąższowe nerek,
  • glomerulopatie (schorzenia kłębuszków nerkowych),
  • choroby układu krążenia.

Oznaczanie mocznika we krwi służy często ocenie skuteczności dializy (filtrowania krwi za pomocą specjalnego aparatu). Podwyższony mocznik przed dializą powinien ulec obniżeniu po dializie.

Co zrobić przy podwyższonym poziomie mocznika we krwi?

Jeśli badanie poziomu mocznika zostało zlecone kontrolnie, należy dodatkowo zwrócić uwagę na poziom kreatyniny we krwi. Jeśli nie był on sprawdzony przy okazji oznaczania poziomu mocznika, warto to nadrobić. Jeśli poziom kreatyniny jest również podwyższony, należy wynik jak najszybciej skonsultować z lekarzem, szczególnie nefrologiem, czyli specjalistą chorób nerek. Pilna konsultacja lekarska jest również istotna w przypadku, kiedy pojawiają się pewne objawy towarzyszące podwyższeniu poziomu mocznika i kreatyniny, czyli:

  • ból głowy,
  • nudności,
  • wymioty,
  • gorączka,
  • zaburzenia oddawania moczu.

Jeśli poziom mocznika jest podwyższony, a kreatynina jest w normie, przyczyn może być wiele, dlatego warto wprowadzić dietę o obniżonym poziomie białka, powtórzyć wynik po co najmniej 2 tygodniach stosowania diety. Należy skonsultować się z lekarzem, który rozszerzy diagnostykę w zależności od bieżących objawów.

Dieta przy podwyższonym moczniku

Poziom mocznika we krwi koreluje ze spożyciem białka. U osób wyniszczonych, niedożywionych, z ciężką chorobą wątroby stężenie mocznika może być bardzo niskie. Podwyższony mocznik natomiast często towarzyszy diecie dostarczającej bardzo dużych ilości białka. Obniżenie spożycia białka jest ważne nie tylko przy podwyższeniu poziomu mocznika we krwi, ale także przy podwyższeniu poziomu kreatyniny i zaburzeniu funkcji nerek.

W przypadku diety przy podwyższonym poziomie mocznika ważne jest ograniczenie białka. Nie jest konieczna całkowita eliminacja pokarmów białkowych. Można spożywać produkty zawierające pełnowartościowe białka, jak jajka i mleko, w ilościach dostosowanych do poziomu mocznika i funkcji nerek. Większość kalorii powinno być dostarczane z węglowodanów i tłuszczów roślinnych. Często konieczne jest ograniczenie potasu w diecie, czyli ograniczenie pomidorów, bananów, orzechów, kakao, czekolady, suszonych owoców, kaszy, wywarów mięsnych czy nasion roślin strączkowych. Przy bardzo wysokim poziomie mocznika dochodzi do zaburzenia gospodarki fosforanowej. Wobec tego koniecznie należy zrezygnować z następujących produktów:

  • ryby,
  • cielęcina,
  • gęsina,
  • musli,
  • pieczywo razowe,
  • płatki zbożowe,
  • nasiona strączkowe.

Są to bowiem produkty bogate w fosforany.

Data aktualizacji: 15.10.2018,
Opublikowano: 15.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Sonia 03.06.2022r.

Swietnie wyjaśnione. Dzięki

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Gazometria krwi - parametry, wskazania, wyniki

Gazometria krwi pomaga zdiagnozować przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), astmę lub zaburzenia kwasowo - zasadowe w organizmie. Dzięki wynikom badania pH krwi możliwe jest leczenie i wdrożenie leków, które pomogą pacjentowi.

Czytaj więcej
Zastosowanie kliniczne badania poziomu chromograniny w surowicy krwi

Chromogranina należy do grupy laboratoryjnych, niespecyficznych markerów chorób nowotworowych. Jest to białko produkowane przez niektóre gruczoły wydzielania wewnętrznego. Podwyższony poziom chromograniny może sugerować obecność w organizmie nowotworu neuroendokrynnego, np. przewodu pokarmowego.

Czytaj więcej
Podwyższone trójglicerydy – główne przyczyny i objawy. Dieta przy wysokich trójglicerydach

Podwyższone trójglicerydy w negatywny sposób rzutują na stan zdrowia. Stanowią determinant rozwoju wielu chorób. Zwiększają ryzyko udaru mózgu, zawału serca, cukrzycy i zespołu metabolicznego.

Czytaj więcej
Zakażenie koronawirusem można wykryć już w 12 sekund - powstał nowy, bardzo szybki i czuły test

Szybkie testy na koronawirusa to bardzo ważne narzędzie do walki z pandemią COVID-19. Amerykańscy naukowcy opracowali właśnie test, który wykrywa zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 już 10-12 sekund i jest wyjątkowo szybki!

Czytaj więcej
Podwyższone trójglicerydy. Czym jest hipertriglicerydemia? Przyczyny, dieta oraz postępowanie lecznicze

Hipertriglicerydemia jest stanem, który obecnie znacznie częściej obserwuje się w gabinetach lekarskich ze względu na coraz mniej higieniczny tryb życia, nadużywanie alkoholu oraz otyłość. Definiuje się ją jako podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi na czczo powyżej 150 mg/dl.

Czytaj więcej
O czym świadczy transaminaza alaninowa (ALT) powyżej normy?

Wątroba jest ważnym narządem dla funkcjonowania organizmu, a jej uszkodzenie może być wcześnie wykryte dzięki badaniom laboratoryjnym. Poziom enzymów, takich jak transaminaza alaninowa (ALT), ulega podwyższeniu, kiedy dochodzi do zaburzenia funkcji hepatocytów.

Czytaj więcej
Kwas moczowy – jego stężenie we krwi powinniśmy badać  przynajmniej raz w roku

Podwyższony kwas moczowy ma związek z takimi chorobami jak cukrzyca, miażdżyca i zaburzenia sercowo-naczyniowe. Właśnie dlatego badanie poziomu tego kwasu we krwi powinno być wykonywane przynajmniej raz w roku – uważają eksperci.

Czytaj więcej
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?

Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 nie jest równoznaczne z wystąpieniem objawów typowych na COVID-19. Badania pokazują, że większość osób przechodzi infekcję bardzo łagodnie lub nie ma żadnych dolegliwości. Jak sprawdzić, czy mieliśmy kontakt z koronawirusem SARS-CoV-2. 

Czytaj więcej
Pulsoksymetr - jak działa? Co wynik pomiaru mówi o naszym zdrowiu? 

Pulsoksymetr to urządzenie, które pozwala określić wysycenie krwi tlen, czyli tzw. saturację. Dodatkowo - pośrednio - mierzy częstość pracy serca. Aparat zakłada się na palec lub nadgarstek. W razie potrzeby pomiaru można dokonać w innym miejscu o dobrym ukrwieniu powłok, np. na płatku ucha.

Czytaj więcej
Jak sprawdzić, czy mamy dobrą odporność? 3 badania zalecane przez specjalistów

O odporności świadczy przede wszystkim podatność na różnego rodzaju infekcje, ale nie tylko. Jakość i działanie naszego układu odpornościowego można sprawdzić, wykonując proste badanie krwi. Co dokładnie warto oznaczyć? 

Czytaj więcej