Mdłości po jedzeniu i odbijanie, mdłości w ciąży oraz w nerwicy. Jak się ich pozbyć? 

Fot.: buri327 / stock.adobe.com

Mdłości po jedzeniu mogą być spowodowane nieprawidłową dietą i przyjmowaniem zbyt ciężkich pokarmów. Bywa też powiązane z przewlekłymi chorobami, m.in. zapaleniem błony śluzowej żołądka. Mdłości towarzyszą też nerwicy oraz występują u kobiet w ciąży. 

Mdłości często powiązane są z niestrawnością, bólem brzucha, wzdęciami, a także zgagą i biegunką. Czasami poprzedzają wymioty, jednak nie zawsze się tak dzieje. Mdłości pojawiają się głównie w gardle i przełyku.

Mdłości po jedzeniu – co je wywołuje?

Mdłości po jedzeniu mogą być spowodowane chorobami układu pokarmowego. Przyczynami nudności występujących po posiłku są także choroba wrzodowa żołądka i zwężenie odźwiernika. Bywają związane z zapaleniem błony śluzowej żołądka. Ich kolejne możliwe przyczyny to zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica żółciowa lub zapalenie trzustki. Mdłości po jedzeniu to także objaw nadwrażliwości pokarmowej. Na ich wystąpienie wpływa rodzaj diety. Ciężkostrawne posiłki nasilają nudności oraz inne objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak dyskomfort w nadbrzuszu i uczucie pełności. Nieprzyjemne dolegliwości mogą być też skutkiem choroby refluksowej przełyku, czyli cofania się treści żołądkowej. 

Mdłości wywołane są przez infekcje wirusowe, leczenie chemioterapeutykami stosowanymi w terapii nowotworów i zatrucie alkoholem. Alergie pokarmowe także łączą się z mdłościami. Te pojawiające się po zjedzeniu orzeszków, jajek i owoców morza, czyli częstych alergenów, to jeden z symptomów reakcji uczuleniowej. Histamina i inne substancje wywołujące odpowiedź immunologiczną organizmu powodują obrzęki, wysypkę, a niekiedy właśnie nudności.

Mdłości po jedzeniu – odbijanie

Mdłości po jedzeniu powiązane z odbijaniem bardzo często są wynikiem przejadania się. Duża ilość pokarmu przyjętego jednocześnie powoduje szybkie rozciąganie ścian żołądka. Przez to narząd odruchowo się kurczy, a treść żołądka cofa się do przełyku. Przeciążenie przewodu pokarmowego nadmierną ilością jedzenia sprawia, że nie nadąża on z przyjmowaniem kolejnych porcji. Aby uniknąć mdłości pojawiających się po posiłku, najlepiej zmienić nawyki żywieniowe. Trzeba jeść mniejsze posiłki, częściej niż dotychczas, np. kilka razy dziennie. Dobrze jest też unikać mówienia w trakcie jedzenia, bo to powoduje dostanie się powietrza do przełyku i skutkuje odbijaniem. Jeśli kiedyś konkretny produkt wywołał nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego, najlepiej go nie jeść po raz kolejny. Warto też ograniczyć ilość bardzo pikantnych i gorących potraw w menu.Podczas posiłku i niedługo po jego zakończeniu należy wystrzegać się popijania. Najlepiej nie kłaść się też spać krótko po jedzeniu, tylko odczekać 2-3 godziny.

Ból brzucha i mdłości po jedzeniu

Mdłości po jedzeniu połączone z bólem brzucha i uczuciem pełności może być spowodowane zatruciem pokarmowym. Tym objawom często towarzyszą wymioty i kłucie w żołądku. Przyczyną zatrucia są bakterie, wirusy i inne substancje podrażniające przewód pokarmowy. Pojawiają się zazwyczaj po kilku godzinach od posiłku. Są potocznie określane jako grypa żołądkowa. Można się nią zarazić od innej osoby. To częsta sytuacja u tych, którzy przebywają w dużych skupiskach ludzkich. Objawy zatrucia pokarmowego najczęściej przechodzą samoistnie po kilku dniach. Aby pomóc organizmowi je zwalczyć, należy zadbać o nawodnienie organizmu. W tym celu można stosować płyny nawadniające do kupienia w aptekach. Po ustąpieniu objawów warto też zadbać o lekkostrawną dietę.

Mdłości po jedzeniu – nerwica

Przyczyną mdłości po jedzeniu mogą być zaburzenia psychiczne, takie jak depresja, bulimia, jadłowstręt, a także zaburzenia lękowe. Nudności bywają też spowodowane przez stres. Nerwica żołądka powoduje najczęściej uczucie ciężkości i sytości, a także odczucie pieczenia pojawiające się po spożyciu posiłku. Inne objawy towarzyszące mdłościom to ból żołądka, wymioty i biegunka.

Mdłości po jedzeniu w ciąży

Bardzo dobrze znana przyczyna nudności po jedzeniu to ciąża. Kobieta oczekująca dziecka ma zmienioną gospodarkę hormonalną, co wywołuje różne sygnały ze strony organizmu, w tym mdłości. Zazwyczaj pojawiają się one w pierwszym trymestrze ciąży i znikają w drugim trymestrze. Nie są groźne dla przyszłej mamy ani dla dziecka, jednak w połączeniu z wymiotami mogą powodować niedobory i odwodnienie. W przypadku częstych wymiotów należy skonsultować się z lekarzem.

Jak zwalczyć mdłości po jedzeniu?

Aby zniwelować mdłości występujące po jedzeniu, należy poznać i zlikwidować ich przyczynę. Po jej rozpoznaniu wdraża się leczenie powodującej je choroby. Jeśli trzeba włączyć też leczenie objawowe, najczęściej stosuje się leki pobudzające perystaltykę górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dobrze jest też wprowadzić zmiany w odżywianiu i sięgać po lekkostrawne posiłki. Jeśli mdłości mają związek z zaburzeniami psychicznymi, warto udać się na psychoterapię. 

Zobacz film: Badania w czasie ciąży. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 08.11.2019,
Opublikowano: 22.11.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej