Partnerem tematu jest Otrivin
Komentarze (0)
Rosół to zupa znana niemal na całym świecie. Ceniona jest nie tylko za smak, ale również właściwości prozdrowotne. Wiele osób uważa, że pomaga złagodzić dolegliwości towarzyszące przeziębieniu czy grypie. Czy faktycznie?
Czytaj więcejKaszel jest najczęstszym objawem chorób układu oddechowego u dzieci. Ze względu na charakter dzielimy kaszel na mokry oraz suchy i właśnie od rodzaju zależy sposób jego leczenia. Domowe sposoby na kaszel u dziecka często przynoszą pozytywne efekty, wtedy wizyta u lekarza nie jest konieczna. Mimo to rodzice powinni obserwować stan zdrowia swojej pociechy i w razie potrzeby odpowiednio reagować. Jak leczyć kaszel u dziecka? Odpowiadamy!
Czytaj więcejChrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji
Czytaj więcejUzależnienie od papierosów zwiększa zarówno prawdopodobieństwo samego zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, jak i ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz śmierci z jego powodu. Prof. Piotr Jankowski, kardiolog, wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje.
Czytaj więcejAlergia na orzechy może dawać różne objawy kliniczne. Od łagodnych, po ciężkie objawy wstrząsu anafilaktycznego. Osoby, u których doszło do wystąpienia ciężkich objawów, powinny być zaopatrzone w ampułkostrzykawkę adrenaliny, która w czasie ataku może im uratować życie.
Czytaj więcejNieprzyjemny zapach z nosa to woń odczuwana podczas oddychania przy zamkniętych ustach, wynikająca ze stanu chorobowego nosogardła, a nie ze stymulacji węchowej dochodzącej z otoczenia. Taki objaw może świadczyć o przewlekłym schorzeniu górnych dróg oddechowych – jamy nosowej albo zatok.
Czytaj więcejRozmaryn jest rośliną leczniczą o silnym prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. W przemyśle spożywczym może stanowić alternatywę dla chemicznych konserwantów i przeciwutleniaczy.
Czytaj więcejŚwiatowa Organizacja zdrowia uznała, że utrata węchu i smaku to jeden z najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19. Dlaczego pacjenci mają problemy z rozpoznawaniem zapachów i smaków i czy taki objaw zawsze musi oznaczać zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2?
Czytaj więcejNoszenie maseczki, dezynfekcja rąk, dystans społeczny chronią nie tylko przed koronawirusem SARS-CoV-2, ale też przed innymi wirusami – wynika z badania Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i ARC Rynek i Opinia.
Czytaj więcejKit pszczeli, czyli propolis, jest składnikiem wielu farmaceutyków. I nic dziwnego, ponieważ ma silne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, ma też właściwości przeciwnowotworowe i cytostatyczne. Z propolisu można samodzielnie przyrządzić nalewkę.
Czytaj więcej