Większość z nas już od dziecka uczona była, że czekolada przynosi raczej więcej szkód, niż korzyści. Prawdopodobnie od zawsze byliśmy ostrzegani, że ten słodki przysmak psuje zęby, niszczy cerę, a także… odkłada się po bokach. Plusem jedzenia jej miała być lepsza koncentracja i dodatkowa porcja energii, ale kwestie te – na tle pozostałych – nie wydawały się aż tak istotne. Okazuje się jednak, że czekolada wcale nie musi psuć naszego zdrowia – wręcz przeciwnie, jest w stanie je wspomagać. Jak to możliwe?
Przeczytaj też: Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia?
Zacznijmy jednak od tego, że czekolada czekoladzie nierówna. Po jaką więc sięgać? Eksperci nie mają wątpliwości, że najlepszym wyborem będzie ciemna, która zawiera co najmniej 70% kakao. Druga w kolejności będzie mleczna propozycja. Każda inna (biała czy z nadzieniem) to raczej sam cukier i puste kalorie.
Jeśli jednak zdecydujesz się przekąsić gorzką czekoladę, możesz liczyć na kilka zdrowotnych korzyści. Jakich konkretnie?
Jakie właściwości zdrowotne ma czekolada?
Obniża ciśnienie, dlatego że zawiera teobroninę. Rozszerza ona dużą tętnicę, jaką jest tętnica ramienna. Poszerza się więc łożysko naczyniowe, czyli zmniejsza się ciśnienie oczywiście. Poza tym powoduje ona zwiększoną ilość wydzielanego tlenku azotu. Tlenek azotu powstaje w wyściółce wewnątrz naczynia krwionośnego, też je rozszerzając. Dodatkowo czekolada zawiera magnez, a on jak wiadomo także obniża ciśnienie – tłumaczy dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny.
Warto również dodać, że czekolada działa także przeciwmiażdżycowo. A wszystko dlatego, że zwiększa ona poziom dobrego cholesterolu i zmniejsza ilość złego. Jak zaznacza ekspert, czekolada ma funkcje przeciwpłytkowe i przeciwzapalnie, a to z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca. Jednak gdyby tego było mało, gorzka czekolada obniża też poziom cukru. Zmniejsza ona insulinooporność, minimalizując siłę genów, które produkują kwasy tłuszczowe. Nie zapominajmy również, że czekolada to jeden z najlepszych poprawiaczy nastroju. A dzieje się tak dlatego, że zawiera wiele substancji psychoaktywnych.
Zaskoczyły cię niektóre z wyżej przedstawionych właściwości czekolady? W takim razie jesteśmy teraz ciekawi, jaka będzie twoja reakcja na informację, że ciemna czekolada potrafi też chronić zęby przed próchnicą...?
Gorzka czekolada hamuje przyleganie do szkliwa bakterii, która się nazywa Streptococcus mutans. Te bakterie odpowiadają za próchnicę. Co więcej, powoduje także bardzo dobrą mineralizację szkliwa, podobnej do fluoru – dodaje lekarz.
Przeczytaj też: Czy można jeść czekoladę, lody i chudnąć?
Chcesz wiedzieć więcej na temat zdrowotnych właściwości czekolady i na własne oczy przekonać się, który jej rodzaj jest najlepszy dla naszego organizmu? Chcesz wiedzieć ile czekolady można (bezpiecznie) zjeść w ciągu dnia? Koniecznie włącz w czwartek o 16:50 Discovery Life!
Czekolada - jakie ma właściwości urodowe?
Czy wiesz, że gorzką czekoladę możesz wykorzystać nie tylko do poprawy nastroju czy zdrowia, lecz także w pielęgnacji? Okazuje się bowiem, że produkt ten jest doskonałym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do suchej skóry. Poza tym wykazuje działanie odmładzające i odświeżające. Po "czekoladowej kąpieli" skóra staje się bardziej elastyczna. Warto też wiedzieć, że antyoksydanty zawarte w ciemnej czekoladzie spowalniają proces starzenia i wygładzają zmarszczki. Stosując zabiegi na ciało na bazie czekolady zatuszujesz również blizny i rozstępy.