Dieta planetarna – dieta, która uratuje nas i naszą planetę

Fot: alicjane / gettyimages.com

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jaki wpływ ma dieta na stan naszego zdrowia. Jednak powinniśmy zadać sobie również pytanie, jaki wpływ ma to, co jemy, na stan naszej planety, i co możemy z tym zrobić? Zmiany klimatu, które przyczyniają się do globalnych zmian na naszej planecie (m.in. fale upałów, susze, powodzie, huragany, topnienie lodowców), w dużej mierze spowodowane są przez przemysł spożywczy i naszą dietę.

Do 2050 r. liczba ludności na Ziemi wzrośnie do 10 miliardów. Jeśli nasza standardowa dieta nadal oparta będzie na białku zwierzęcym i produktach mlecznych, wzrośnie też liczba chorób zależnych od diety, które są główną przyczyną zgonów. Z drugiej strony produkcja i konsumpcja produktów pochodzenia zwierzęcego ma negatywny wpływ na stan środowiska naturalnego (zmiany klimatyczne, erozja gleby, zanieczyszczenia wód).

Fakty są takie, że za ok. 30% globalnej produkcji gazów cieplarnianych i 70% zużycia wody odpowiedzialny jest sektor spożywczy. Z tego aż 80% to przetwórstwo związane z produkcją odzwierzęcą. 75% obszarów leśnych na całym świecie przeznaczonych jest na pola uprawne. 33% pól uprawnych wykorzystywane jest do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych, a 26% niepokrytej lodem Ziemi na wypasanie zwierząt.

Sposób odżywiania ma znaczenie

Aby zrozumieć, jak nasz sposób odżywiania wpływa na stan środowiska naturalnego, warto zapoznać się z przykładem. Użytkowa powierzchnia Ziemi to równowartość około 6 miliardów boisk piłkarskich (około 1,3 akra każdy). Szacuje się, że na roczne wyżywienie tylko jednej osoby odżywiającej się standardową dietą (która składa się głównie z białka zwierzęcego i produktów mlecznych), przypadają 2 boiska piłkarskie (przy czym znaczna część z tej puli przeznaczona jest na uprawę roślin na paszę dla zwierząt). Gdyby wszyscy ludzie na powierzchni Ziemi odżywiali się w ten sposób, potrzebowalibyśmy co najmniej dwóch planet takich jak Ziemia, aby wszystkich wykarmić. Dla porównania, gdyby odżywiać się roślinnie, 2 boiska piłkarskie wystarczyłyby, aby nakarmić rocznie aż 14 osób! (źródło: www.plantricianproject.org)

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy wegetarianizm jest zdrowy? Źródło: 36,6

Nasza dieta ma również ogromny wpływ na zanieczyszczenie środowiska. W porównaniu z innymi produktami żywnościowymi pokarmy pochodzenia zwierzęcego (zwłaszcza mięso czerwone) mają ogromny wpływ na wzrost emisji gazów cieplarnianych, wykorzystanie gruntów i spadek bioróżnorodności.

Czy ten negatywny trend, który szkodzi zarówno środowisku naturalnemu, jak i nam samym, można zatrzymać? Czy skazani jesteśmy na życie na jałowej ziemi, wyniszczonej przez upały, susze, powodzie i huragany?

Dieta dla ziemi

Na szczęście powstał raport EAT Lancet przygotowany we współpracy prestiżowego czasopisma medycznego The Lancet i organizację non-profit - EAT. Raport ten wskazuje, jak ma wyglądać dieta przyszłości, dieta planetarna, która może uratować ludzkość i Ziemię przed zagładą. I okazuje się, że jest to dieta roślinna.

Globalna konsumpcja owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych do 2050 roku będzie musiała ulec podwojeniu, natomiast spożycie żywności takiej jak czerwone mięso i cukier będzie musiało zostać zredukowane o ponad połowę.

Jak wygląda talerz według zasad diety planetarnej? Przede wszystkim połowę talerza powinny stanowić warzywa. Dużą rolę odgrywają również produkty pełnoziarniste i nasiona strączkowe. Ale jest miejsce także na nabiał oraz mięso.

Mleko i mięso -tak, ale...

Jakie są porcje produktów pochodzenia zwierzęcego? Jest to około 250 g nabiału na dzień, czyli równowartość jednej szklanki mleka. W przypadku mięsa czerwonego jest to równowartość jednego mniejszego steka na tydzień (około 100 g). Jeżeli chodzi o drób to limit tygodniowy wynosi 200 g. W przypadku jaj są to 2 sztuki na tydzień.

A więc jak widzisz, to nie jest tak, że całkowicie musimy rezygnować z mięsa, jednak im mniej go będzie w diecie mieszkańców Ziemi, tym lepiej dla nas i naszej planety.

Dieta planetarna to również bardzo duża oszczędność związana z opieką zdrowotną. Przejście na dietę w większości roślinną może uratować 11 milionów ludzi rocznie (a to od 19% do 24% wszystkich zgonów wśród osób dorosłych). Są to również bezpośrednie koszty opieki zdrowotnej, ale również pośrednie koszty utraconych dni pracy, które są związane z chorobą czy śmiercią z powodu różnych chorób.

W odniesieniu do światowego PKB największą oszczędnością cechuje się dieta wegańska (-3,3%), następnie wegetariańska (-3,0%) i na trzecim miejscu jest planetarna (-2,3%).

Oczywiście, dieta którą przedstawia się w raporcie EAT Lancet jest ogólna. Dodatkowo powinna być dopasowana do aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia, a nawet uwarunkowań kulturowych.

Źródło:

Raport EAT Lancet przygotowany we współpracy czasopisma medycznego The Lancet i organizację non-profit - EAT.

Iwona Kibil, dietetyk. Prowadzi poradnię dietetyczną - www.wegecentrum.pl oraz blog, kursy wirtualne (www.vegetitian.com).

The Plantrician Project www.theplantricianproject.org

Data aktualizacji: 02.01.2020,
Opublikowano: 14.12.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Sól nie jest taka zła! Jak działają kosmetyki na jej bazie? 

Sól doskonale poprawia smak potraw. Mimo że w kuchni lepiej z nią nie przesadzać, to w łazience można ją stosować do woli. Jak działają kosmetyki na bazie soli i jak je stosować?

Czytaj więcej
Klinika bez tajemnic. Kto pojawi się w kolejnym odcinku?

Klinika bez tajemnic nie tylko pokazuje pracę i życie kliniki od kuchni. Program przede wszystkim pomaga bohaterom pozbyć się mankamentów urody i odzyskać wiarę we własne możliwości. Komu specjaliści z kliniki dr. Marcina Ambroziaka pomogą w 8.odcinku?

Czytaj więcej
Nowy odcinek Raportu life już 20 grudnia na antenie Discovery life!

Już w niedzielę, 20 grudnia, o 14.20 na antenie Discovery life emisja najnowszego odcinka Raportu life! O czym będzie mowa w programie? Sprawdźcie! 

Czytaj więcej
Mastektomia profilaktyczna – czy jej wykonywanie ma sens?

Czytaj więcej
Skleroterapia żylaków. Na czym polega zabieg i kiedy się go wykonuje?

Czytaj więcej
Czy łysienie androgenowe da się zatrzymać? Odpowiedź znajdziesz w kolejnym odcinku Kliniki bez tajemnic!

Medycyna estetyczna ma ogromne możliwości. Dzięki niej można nie tylko poprawić kształt nosa czy pozbyć się zmarszczek, ale także zatrzymać łysienie! Z takim problemem do kliniki dr. Marcina Ambroziaka zgłosił się Harry Jefferson - makijażysta oraz influencer. Czy specjalistą udało się rozwiązać jego problem?

Czytaj więcej
Przebarwienia na twarzy. Co zrobić, aby się ich pozbyć?

Czytaj więcej
Świerzbiączka - co to za choroba i jak z nią walczyć?

Świerzbiączka to choroba skóry. Pod wpływem różnych czynników, np. promieni słonecznych na ciele chorych pojawiają  się nieestetyczne, swędzące zmiany. Jak można sobie z nimi poradzić? Czy możliwe jest całkowite wyleczenie świerzbiączki?

Czytaj więcej
Malformacje naczyniowe. Jak powstają i czy można je usunąć?

Czytaj więcej