Dieta eliminacyjna wprowadzana jest po uprzednim zdiagnozowaniu dziecka przez lekarza specjalistę. Rozpoczęta pochopnie, może skończyć się wtórną alergizacją u dziecka, zniechęceniem i porzuceniem przez kobietę karmienia piersią, niezamierzonym efektem odchudzającym, a nawet depresją matki. Bardzo pomocna jest porada dietetyka, który wspólnie z pacjentką ustala jej nowy jadłospis, dbając o wzbogacenie diety o składniki uzupełniające braki żywieniowe spowodowane wykluczeniem alergennych pokarmów.
Dieta eliminacyjna – nietolerancja pokarmowa u dziecka karmionego piersią
Wraz z całą pulą genów rodzice przekazują potomstwu także cechy niepożądane. Dziecko może otrzymać od matki przeciwciała i w konsekwencji reagować alergią na niektóre produkty spożywcze. Wskutek tego mechanizmu u dzieci pojawia się tzw. alergia IgE-zależna, czyli taka, której symptomy pojawiają się już w ciągu kilku sekund do kilkudziesięciu minut od spożycia alergennego pokarmu. Ten rodzaj alergii jest wrodzony.
Drugi typ to alergia IgG-zależna, a jej symptomy pojawiają się nawet po kilku dniach od spożycia alergennego pokarmu. Jest to alergia nabyta, więc matka karmiąca piersią może podjąć starania, aby nie rozwinąć jej u dziecka. Jednym z najbardziej skutecznych sposobów na walkę z tym problemem jest dieta eliminacyjna.
Jak zdiagnozować alergię u dziecka?
Na alergie występujące w organizmie dziecka najczęściej wskazują niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego albo zmiany skórne, takie jak:
- silne ulewanie;
- kolka;
- wzdęcia;
- problemy z wypróżnianiem;
- stolce ze śluzem;
- ciemieniucha;
- wysypka.
Często zdarza się, że dziecko reaguje nie na jadłospis matki, tylko na składniki kosmetyków używanych do pielęgnacji jego skóry i włosów, czy też na proszek i odplamiacz, jakie mają styczność z jego ubrankami, kocykami czy pościelą. Niestety, producenci nierzadko dodają do składu swoich wyrobów konserwanty, parabeny i sztuczne środki zapachowe, które mogą uczulać, dlatego zanim wykluczy się z diety matki mleko czy gluten, warto najpierw na próbę zmienić markę kosmetyków dziecięcych lub płyn do prania i płukania. Następnie nie zaszkodzi zastanowić się nad, naturalną przecież, niedojrzałością układu pokarmowego u noworodków i dać szansę probiotykom. Wielu lekarzy przepisuje je maluchom, aby wzmocnić ich układ pokarmowy poprzez zasiedlenie go pożyteczną florą.
Jeśli pomimo wyeliminowania powyższych czynników niepokojące objawy nie ustępują, należy zasięgnąć porady lekarza: pediatry albo najlepiej alergologa. Lekarz prawdopodobnie najpierw zaleci zrobienie testów na alergię IgG-zależną u matki, a także na alergię IgE-zależną u dziecka. Niestety, często wiąże się to z wysokimi kosztami i dlatego nie jest to opcja dostępna dla każdego. Jeśli wykonanie tekstu przekracza czyjeś możliwości finansowe, dobrym rozwiązaniem jest dieta eliminacyjna.
Dieta eliminacyjna zwykle zaczyna przynosić efekty po upływie 3–6 tygodni. Najczęściej najpierw zaleca się rezygnację z produktów zawierających białko mleka. Jeśli nie ma poprawy, eliminuje się jaja, mięso, soję i inne składniki. W najbardziej skomplikowanych przypadkach konieczna jest ścisła dieta eliminacyjna. Przebiega ona w dwóch fazach. Faza pierwsza to wyeliminowanie z jadłospisu matki wszystkich potencjalnych pokarmów alergizujących naraz. Faza druga to ponowne wprowadzanie dań z podejrzanymi składnikami do menu matki, jeden po drugim, z odpowiednimi przerwami na obserwację reakcji organizmu dziecka.
Produkty uczulające w diecie matki karmiącej – co jeść, a czego unikać?
Wśród produktów, które potencjalnie mogą powodować alergie u noworodków, znajdują się: białka mleka (kazeiny), jaja, gluten (w pieczywie, makaronach i wielu innych produktach), owoce cytrusowe, czekolada, soja, owoce morza, ryby oraz niektóre owoce i warzywa. W wielu przypadkach malucha uczula kilka produktów naraz. Nierzadko okazuje się też, że alergie dziecka są spowodowane produktami, których najczęściej nie zalicza się do grupy uczulających, takimi jak ryż, jabłka czy marchewka. Wśród pokarmów, które uważa się za najbardziej bezpieczne dla alergików, znajdują się: niektóre warzywa, część mięs (królik, indyk), chleb bezglutenowy (na mące jaglanej, gryczanej), kasze (jaglana, gryczana).
Karmienie piersią a dieta eliminacyjna
Mleko matki jest niezastąpione, jeśli chodzi o unikalne właściwości odżywcze, których nie udaje się odtworzyć producentom mieszanek. Jednak priorytetem nie zawsze powinno być karmienie piersią za wszelką cenę, lecz dobro dziecka i jego przybieranie na wadze, a także szeroko pojęte zdrowie matki. Warto pamiętać, że uczulenia u dzieci często rozwiązują się samoistnie, wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego i wzrastającą odpornością organizmu.
Zobacz wideo: Jak powinna wyglądać dieta kobiety ciężarnej?