Czym właściwie jest siara?
Siara jest to gęsty, żółty płyn, bardzo bogaty w beta-karoten, dzięki czemu jego zabarwienie jest żółtawe. Jest to mleko początkowe, wytwarzane już w czasie ciąży, jednak nie u wszystkich kobiet wydzielające się od razu na zewnątrz. Ilość wytwarzanej siary nawet po porodzie jest niewielka. Na 1 porcję przypada około 1 łyżeczki do herbaty. Mimo że siary jest niewiele, to jest ona bardzo pożądana i cenna w pierwszych dniach życia dziecka. Zawiera liczne leukocyty i przeciwciała odpornościowe, które wspomagają układ odpornościowy noworodka w walce z drobnoustrojami. Wspiera kolonizację bakteryjną przewodu pokarmowego i sprzyja odpowiednio szybkiemu wydaleniu smółki. W 100 ml siary zawarte jest 48–65 kcal. W późniejszym mleku dojrzałym kaloryczność wzrasta do 75 kcal/100 ml.
Kiedy siara może pojawić się w ciąży?
To, czy i kiedy pojawi się siara w ciąży, jest sprawą bardzo indywidualną. Mimo że właściwa laktacja zaczyna się po porodzie, to pierwszy pokarm tworzy się w gruczołach piersiowych już w czasie ciąży. Pęcherzyki mleczne rozwijają się pod wpływem progesteronu, a przewody mleczne – za sprawą estrogenów. Przedporodowe mleko zaczyna być wytwarzane i zbierane w przewodach mlecznych już miedzy 16. a 23. tygodniem ciąży. Większość kobiet czuje po prostu powiększenie piersi, napięcie, a tylko niektóre zobaczą od czasu do czasu kropelki siary na brodawkach sutkowych. Są to tak niewielkie ilości, że na ogół wsiąkają od razu w materiał biustonosza.
Jak długo należy karmić dziecko piersią? Zobacz film i poznaj opinię ekspertów:
Siara a mleko matki
W momencie wydalenia łożyska i spadku poziomu progesteronu i estrogenów, jednak przy nadal wysokim poziomie prolaktyny, dochodzi do zapoczątkowania intensywnego procesu laktacji. Mimo że łożysko wydalane jest w 3. fazie samego porodu, to jednak więcej czasu potrzeba na konsekwencję wymienionych zmian hormonalnych. Dlatego też efekt sporej ilości mleka obserwuje się w 2., a czasem nawet dopiero w 4. dobie po porodzie. W tym czasie mleko już nie jest siarą, lecz mlekiem przejściowym.
Zawartość siary i mleka matki
Zarówno siara, jak i mleko dojrzałe zawierają wszystkie potrzebne dziecku elementy – białka, tłuszcze, węglowodany, wodę i mikroelementy, a także przeciwciała odpornościowe. Wyróżnia się siarę i kolejne rodzaje wydzielanego mleka, ponieważ wraz z rozwojem dziecka zmienia się jego zapotrzebowanie na określone składniki odżywcze. Już w pierwszych dobach zaczyna stopniowo spadać ilość białka, immunoglobulin. Wzrastają uwodnienie mleka i zawartość tłuszczów.
Brak siary przed porodem – czy to jest problem?
Brak obecności kropelek siary na brodawkach sutkowych w czasie ciąży nie jest problemem. Siara w ciąży nie gwarantuje bezproblemowej laktacji po porodzie. Tym bardziej nie wolno myśleć, że jej brak w ostatnich miesiącach ciąży wyklucza karmienie piersią. Laktacja po porodzie rozkręca się stopniowo. Dopiero po kilku dniach dochodzi do tzw. nawału pokarmu. Pierwsze dni, a szczególnie pierwsze 2 doby, mają zapewnić noworodkowi to, co najważniejsze dla jego rozwoju. Siara wydzielana jest po porodzie w ilości 80–100 ml/ dobę. Przed porodem jest jej zdecydowanie mniej.
Siara po porodzie – jak sobie z nią radzić?
Siara ma żółtawy kolor i niestety dość nieprzyjemny zapach. Jeśli pojawia się już przed porodem, warto zaopatrzyć się w specjalne wkładki laktacyjne, najlepiej jednorazowe, które chronią ubranie przed przesiąkaniem. Można je często zmieniać, dzięki czemu łatwiej utrzymać czystość i higienę, a także zniwelować nieprzyjemny zapach.