Menu dla mam od dietetyka. Dla kobiety w ciąży, dla mamy karmiącej, pracującej i w czasie menopauzy

Kerkez/getty images

Dieta mamy spodziewającej się dziecka oraz mamy karmiącej wymaga delikatnego zwiększenia porcji. Jadłospis mamy pracującej powinien być szybki i łatwy w realizacji. Z kolei dieta mamy w okolicach menopauzy powinna składać się z potraw o niskim ładunku glikemicznym, zawierać odpowiednią ilość błonnika. O ułożeniu dziennego menu dla mam poprosiliśmy dietetyk Martę Jachym.

By dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, nasza dieta musi być odpowiednio zbilansowana. Dieta mamy karmiącej nieco się różni od diety młodej mamy pracującej czy mamy w średnim wieku, która wchodzi w okres menopauzy. Dietetyczka Marta Jachym skomponowała przykładowe dzienne menu dla mam. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w ich jadłospisie.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Dla mamy spodziewającej się dziecka i karmiącej:

Jak tłumaczy nasza ekspertka, dieta mamy spodziewającej się dziecka i karmiącej może być podobna.

Zarówna ciąża jak i karmienie piersią wymagają delikatnego zwiększenia porcji, należy jednak pamiętać, że jest to średnio ok 300 kcal czyli odpowiednik kanapki z masłem i serem, a nie jedzenie za dwóch

- wyjaśnia Marta Jachym.

Śniadanie: Owsianka z truskawkami i migdałami

  • 60 g płatków owsianych
  • 200 g mleka lub mleka roślinnego
  • 25 g migdałów
  • 10 g miodu
  • 200g truskawek ( * w przypadku mamy karmiącej trzeba obserwować reakcje dziecka po spożyciu truskawek – czasem bywają alergizujące).

Płatki gotujemy na mleku. Mieszamy z miodem. Dodajemy pokrojone truskawki i migdały.

Drugie śniadanie: Żytnie kanapki z serem, jajkiem i pomidorem

  • 3 kromki chleba żytniego
  • 10 g masła
  • 2 plastry sera żółtego (wybierajmy taki, który w składzie ma tylko mleko i podpuszczkę mikrobiologiczną)
  • jajko
  • pomidor
  • kiełki brokuła

Jajko gotujemy na twardo. Chleb smarujemy masłem, dodajemy ser, pokrojone jajko, pomidora i kiełki.

Obiad: Zupa krem z brokułów, Pure z pulpecikami z indyka

Zupa: ( 3 porcje)

  • włoszczyzna 400g
  • brokuły 400 g ( mogą być mrożone)
  • jogurt naturalny – 100 g na porcję
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • łyżeczka szczypiorku
  • oliwa z oliwek 20 g

Włoszczyznę i brokuły gotujemy do miękkości w litrze wody. Dodajemy oliwę. Doprawiamy, blendujemy na gładki krem. W miseczce dekorujemy zupę jogurtem i szczypiorkiem.

Pure z pulpecikami:

  • 300 g ziemniaków
  • 50 g mleka
  • 150 g mielonej piersi z indyka
  • Passata pomidorowa
  • Oregano, bazylia, sól, pieprz, papryka słodka
  • Marchewka
  • 10 g oleju lnianego
  • 10g nasion słonecznika
  • Łyżka natki pietruszki

Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy na pure, mieszamy z mlekiem. Mięso doprawiamy, formujemy pulpeciki, gotujemy w passacie pomidorowej. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z olejem lnianym i słonecznikiem. Podajemy pulpeciki na pure, z surówką, obficie posypane pietruszką.

Podwieczorek: Pieczone jabłko z cynamonem

  • jabłko
  • cynamon
  • 10 g płatków migdałów

Jabłko przekroić na pół, piec ok 15 minut w 180 stopniach. Posypać cynamonem i płatkami migdałów.

Kolacja: Wiosenny twarożek

  • twaróg półtłusty – 100 g
  • jogurt naturalny – 50 g
  • łyżka oleju lnianego
  • rzodkiewka – kilka sztuk
  • pół zielonego ogórka
  • łyżeczka szczypiorku
  • bułka pełnoziarnista
  • masło – łyżeczka

Twarożek wymieszać z jogurtem, olejem i drobno pokrojonymi warzywami. Bułkę posmarować masłem, podać z twarożkiem.

Zobacz też: Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii?

Menu dla mamy pracującej

Dieta mamy pracującej powinna być przede wszystkim  szybka i łatwa do realizacji. Ułatwią to posiłki w formie koktajli i przygotowywanie jednego posiłku na dwa dni.

Pracującej mama powinna zabierać ze sobą obiad do pracy, aby nie ulegać posiłkom zamawianym na mieście i nie wracać do domu głodna i zmęczona. Mniejszą część obiadu może zostawić sobie na kolację, aby wieczorem mieć czas dla siebie i dziecka

-proponuje Marta Jachym.

Śniadanie: Nocna owsianka z jabłkiem

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g mleka roślinnego
  • 1 jabłko
  • banan
  • 20 g migdałów
  • 10 g miodu

Jabłko ścieramy na tarce. Zalewamy mlekiem, mieszamy z płatkami i wkładamy na noc do lodówki. Rano mieszamy z miodem i migdałami, dokrajamy banana.

Drugie śniadanie: Zielone smoothie

  • garść szpinaku
  • garść rukolu
  • natka pietruszki
  • kiwi
  • 100g malin
  • 15 g nasion chia
  • 100 ml napoju roślinnego

Blendujemy wszystkie składniki.

Obiad i kolacja: Penne ze szpinakiem, ciecierzycą i fetą

  • 100 g makaron penne
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 x łyżka oliwy
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 60 g fety
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Makaron gotujemy. Szpinak podduszamy na oliwie z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy wg uznania, mieszamy z makaronem. Dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy na kolację, drugą - przekładamy do pojemnika na wynos, dodajemy pokruszoną fetę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Podwieczorek: Jogurt stracciatella

  • 200g jogurtu greckiego light
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 biszkopty

Jogurt mieszamy ze startą czekoladą, podajemy z biszkoptami.

Dieta mamy w trakcie menopauzy

Jak zauważa nasza ekspertka, w trakcie menopauzy wiele kobiet zaczyna przybierać na wadze oraz mieć problemy z zaparciami i nierównowagą hormonalną.

Dieta powinna składać się z potraw o niskim ładunku glikemicznym, zawierać odpowiednią ilość błonnika, a także mieć charakter antyzapalny dzięki zawartości źródeł dobrych tłuszczy, takich jak ryby, orzechy, pestki, a także polifenoli i antyoksydantów pochodzących z warzyw i owoców

- wyjaśnia Marta Jachym.

Śniadanie: Musli z jogurtem i owocami

  • 40 g płatków owsianych
  • 10 rodzynek
  • 15 g orzechów włoskich
  • 200g borówek
  • 200g jogurtu greckiego lajt
  • łyżeczka miodu

Mieszamy jogurt, z płatkami, rodzynkami, miodem i orzechami. Posypujemy borówkami.

Drugie śniadanie: Żytnia kanapka z humusem i kiełkami, zielony koktajl

  • kromka chleba żytniego
  • 2 łyżki humusu
  • kiełki brokuła
  • pół ogórka, pomidor

Kanapkę smarujemy humusem, dodajemy kiełki i pokrojone warzywa.

Zielony koktajl:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • kiwi
  • garść szpinaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 15 g siemienia lnianego

Wszystkie składniki blendujemy.

Obiad: Łosoś z cytryna w ziołach prowansalskich z kaszą gryczaną i brokułami, 2 kostki gorzkiej czekolady na deser

  • 150 g łososia
  • 2 plastry cytryny, zioła prowansalskie
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 200 g brokułów

Łososia skrapiamy cytryną, posypujemy ziołami, pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach. Kaszę i brokuły gotujemy al dente.

Zobacz też: Lepsza kasza jaglana czy gryczna?

Kolacja: Serek wiejski z rzodkiewką, kanapka z guacamole

  • 150 g serek wiejski
  • łyżeczka szczypiorku
  • kilak rzodkiewek
  • kromka chleba żytniego
  • 60g awokado
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka natki pietruszki

Rzodkiewkę kroimy, mieszamy z serkiem wiejskim. Awokado rozgniatamy, mieszamy z czosnkiem, sokiem z cytryny i sola. Smarujemy pieczywo.

Zobacz film: Dieta mamy karmiącej - jak powinna wyglądać?

źródło: Dzień dobry TVN

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Data aktualizacji: 29.05.2020,
Opublikowano: 23.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jak nadmierne oglądanie telewizji wpływa na dziecko? Zmienia zachowanie

O tym, że dzieci nie powinny spędzać zbyt dużo czasu przed telewizorem czy innym ekranem badacze informowali już wielokrotnie. Najnowsze badania pokazują, że oglądanie bajek może zaburzać integrację sensoryczną. Co to oznacza w praktyce? 

Czytaj więcej
Odkryto prawdopodobną przyczynę nagłej śmierci łóżeczkowej 

Mimo wielu badań  naukowcy wciąż nie potrafią wskazać przyczyny tzw. nagłej śmierci łóżeczkowej. Jednak najnowsza analiza przeprowadzona przez specjalistów ze Stanów Zjednoczonych może to zmienić. Do jakich wniosków doszli eksperci? 

Czytaj więcej
Tajemniczy wirus dotarł z Chin do Europy? 

Kilka dni temu media informowały o tym, że w Chinach rośnie liczba dzieci z zapaleniem płuc. Podobne przypadki obserwuje się w Europie. Co wywołuje chorobę u małych pacjentów? 

Czytaj więcej
Niepokojące skupiska zapaleń płuc u dzieci. WHO chce wyjaśnień 

W Chinach rośnie liczba dzieci z zapaleniem płuc. Sprawie przygląda się już Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Czy wiadomo, co wywołuje chorobę u małych pacjentów?  

Czytaj więcej
Zespół Aspergera - objawy, przyczyny i leczenie zaburzenia ze spectrum autyzmu

Zespół Aspergera (lub zaburzenie Aspergera) choć znany jest od połowy lat 80. to do rejestru jednostek chorobowych został wpisany stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1994 roku. Czym charakteryzuje się to zaburzenie? U kogo diagnozowane jest najczęściej i na czym polega leczenie zespołu Aspergera?

Czytaj więcej
Bezpłatne szczepienia przeciwko HPV dla dzieci od 9. do 18. roku życia 

Resort zdrowia zdecydował się rozszerzyć grupę dzieci, która może skorzystać z bezpłatnych szczepień przeciwko HPV. Preparat jest już  dostępny dla młodych ludzi między 9. a 18. rokiem życia. Co zrobić, aby nasza pociecha otrzymała preparat? 

Czytaj więcej
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Czerwone policzki u dziecka to objaw choroby? 

Czerwone policzki u dziecka to często spotykane zjawisko, które może wzbudzać niepokój u rodziców. Czy jest to jedynie przejściowy stan skórny, czy może świadczyć o poważniejszej chorobie? W tym artykule przyjrzymy się czerwonym policzkom u dzieci, omówimy potencjalne przyczyny tego objawu oraz podpowiemy, kiedy warto skonsultować się z lekarzem.

Czytaj więcej
Odwodnienie organizmu - rozpoznać oznaki, uprzedzić skutki

Odwodnienie jest stanem chorobowym organizmu, występującym na skutek znacznej utraty wody i elektrolitów. Chociaż objawy odwodnienia kojarzą się głównie z wysokimi temperaturami i nadmiernym poceniem się, mogą pojawić się również na skutek chorób. Stan ten jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci i osób starszych.

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej