Kwas DHA – stosowanie i dawkowanie DHA w ciąży u niemowląt i dzieci

Fot: Martinan / stock.adobe.com

Kwas DHA jest jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych w diecie kobiety w ciąży. Wpływa na prawidłowy rozwój mózgu, zmysłu wzroku i pozostałych narządów nienarodzonego dziecka. Chroni także przed niebezpieczną rzucawką. Stosowany u niemowląt, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy jest kwasem wielonienasyconym należącym do grupy kwasów omega-3. Jest niezbędny w czasie ciąży, ma pozytywny wpływ na stan zdrowia ciężarnej i rozwój płodu. Stosowanie kwasu DHA może zapobiegać powikłaniom ciąży i niedorozwojowi przyszłego dziecka. Zażywanie kwasu DHA zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych i depresji poporodowej.

Czym jest kwas DHA?

Kwas DHA jest organicznym związkiem chemicznym, obecnym w m.in. algach oraz rybach. Jak podkreślają lekarze, DHA to główny składnik budulcowy centralnego układu nerwowego, a także siatkówki oka. Badania naukowców z University of Missouri dowiodły, że regularne i odpowiednie spożywanie kwasu DHA zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, wystąpienia alergii pokarmowej, wziewnej oraz astmy. Kwas DHA ma korzystne działanie na rozwój ośrodkowego i centralnego układu nerwowego. Kwas DHA chroni neurony przed działaniem różnych szkodliwych czynników odpowiedzialnych za stany zapalne i ich uszkodzenia.

Stosowanie kwasu DHA w ciąży – korzyści, dawkowanie

Zdaniem lekarzy i naukowców, kwas DHA jest niezbędny w czasie ciąży i należy stawiać go na równi z kwasem foliowym. Ze względu na działanie, suplementacja kwasu DHA jest niezbędna do prawidłowego przebiegu rozwoju płodu w okresie prenatalnym, a także budowy tkanek u ciężarnej w czasie ciąży. Dane amerykańskich naukowców wskazują, że kobiety spożywające kwas DHA są mniej narażone na stan przedrzucawkowy, który może doprowadzić do odklejania łożyska, pęknięcia wątroby, niskiej masy urodzeniowej, a także udaru u dziecka.

Zapotrzebowanie na kwas DHA wzrasta szczególnie w III trymestrze, kiedy to u nienarodzonego dziecka rozwija się układ nerwowy. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety w ciąży powinny zażywać co najmniej 200 mg DHA na dobę w przypadku zróżnicowanej diety bogatej w źródła DHA różnego pochodzenia. Jeśli spożycie ryb jest niskie, warto podnieść dzienną dawkę kwasu do ok. 500 mg. Kobiety z wysokim ryzykiem przedwczesnego porodu powinny przyjmować dawkę ok. 1000 mg dziennie. Ginekolodzy podkreślają, że suplementację DHA należy rozpocząć już w pierwszym miesiącu ciąży. Warto pamiętać o nieznacznym i bezpiecznym wydłużeniu czasu ciąży u kobiet, które we właściwy sposób przyjmowały kwas DHA. Dzieci matek dbających o suplementację DHA rodzą się z większą masą ciała.

W Polsce odsetek wcześniaków wynosi ok. 10%, co w porównaniu do statystyk pozostałych państw Europy (od 6 do 8,5%) jest niepokojące. W zmniejszeniu liczby ciąż przedwczesnych z pewnością pomoże zażywanie kwasu DHA przez cały okres ciąży. Udowodniono, że kwas DHA wykazuje korzystne działania dla zdrowia przyszłej matki. Kwas zmniejsza ryzyko tzw. baby blues (depresja poporodowa) i wystąpienia depresji u ciężarnych.

Stosowanie kwasu DHA u noworodków i dzieci

Kwas DHA powinien być przekazywany noworodkom w pierwszych dniach ich życia za pośrednictwem mleka matki. Warto pamiętać, że jego obecność jest związana z prawidłowym rozwojem narządu wzroku. Jak wskazują badania, dzieci matek przyjmujących kwas DHA w ciąży o wiele szybciej radziły sobie z przeziębieniami, kaszlem, świszczącym oddechem, wydzieliną z dróg oddechowych i pozostałymi objawami infekcyjnymi. Jeśli kobiety w ciąży regularnie spożywały kwas DHA w ilości co najmniej 400 mg na dobę, nie ma potrzeby, aby na etapie niemowlęctwa dodatkowo suplementować DHA u dzieci. Dzieje się tak z uwagi na odpowiedni poziom kwasu w mleku matki. Po zakończeniu okresu karmienia zgodnie z zaleceniami lekarzy, powinno się dostarczać dzieciom DHA w ilości co najmniej 0,3% wszystkich kwasów tłuszczowych, czyli minimum 100 mg DHA dziennie do 2. roku życia. Starsze dzieci powinny spożywać DHA wraz z EPA (kwas eikozapentaenowy) w dawce blisko 250 mg na dobę. Dzieciom urodzonym przedwcześnie zaleca się stosowanie od 100 do 200 mg kwasu DHA dziennie w zależności od masy ciała.

Zobacz także: Tokofobia – lęk przed porodem. Przyczyny i sposoby, by go pokonać

Skąd brać kwas DHA?

Opieranie się wyłącznie na rybach jako jedynym źródle kwasu DHA może okazać się niebezpieczne i niewłaściwe zwłaszcza u kobiet w ciąży. DHA w największym stężeniu jest zawarty w tłustych rybach morskich, które często są zanieczyszczone metalami ciężkimi, dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami. Substancje te są szkodliwe nie tylko dla kobiet, ale i płodu. Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca ograniczenia spożywania ryb morskich (w szczególności tuńczyka i łososia) do jednego posiłku w tygodniu. Ciężarne i małe dzieci nie powinny także jeść śledzi, surowych ryb i owoców morza. Zdaniem dietetyków najbezpieczniejszym źródłem kwasu DHA są algi morskie, które są pozbawione wymienionych szkodliwych substancji. DHA jest obecny (w niższym stężeniu) w oleju z nasion lnu, oleju rzepakowym, oleju arachidowym, oliwie z oliwek soi, suszonych owocach oraz w jajkach.

Zobacz film: Badania w czasie ciąży. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.12.2017,
Opublikowano: 30.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Powstała pierwsza tabletka na depresję poporodową. Kiedy lek trafi na rynek?   

Szacuje się, że z powodu depresji porodowej cierpi 15 proc. kobiet. W walce z tym stanem już niedługo może im pomóc pierwsza na świecie tabletka łagodząca objawy depresji. Co o niej wiadomo i kiedy lek trafi na rynek?

Czytaj więcej
Nudności i wymioty w ciąży? Sprawdź, dlaczego powinnaś o nich powiedzieć lekarzowi podczas wizyty

Problem występowania pierwszych mdłości w ciąży jest często bagatelizowany. Wiele osób uważa je za „obowiązkowe” dolegliwości w ciąży, o których nie warto nawet informować swojego lekarza. Z tego względu niektóre ciężarne podczas wizyty pomijają temat mdłości i wymiotów w ciąży. To błąd – te objawy mogą niekorzystnie wpłynąć na komfort życia oraz mieć poważne konsekwencje dla zdrowia mamy i maluszka.

Czytaj więcej
Badania przed zajściem w ciążę - warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy

Prawidłowy poziomy cukru we krwi jest ważny już  chwili zajścia w ciążę, ponieważ chroni dziecko przed zaburzeniami rozwojowymi. Planując ciążę warto zatem znacznie częściej kontrolować poziom glukozy – przekonują eksperci.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej
Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży? Kiedy się pojawiają?

Jak liczyć ruchy dziecka w ciąży to pytanie ważne dla kobiet ciężarnych. Monitorowanie ruchów dziecka w brzuchu jest bardzo istotne również w przypadku przenoszonej lub zagrożonej ciąży. W przypadku prawidłowo rozwijającej się ciąży nie jest to konieczne, aczkolwiek większość ginekologów zaleca je jako działanie profilaktyczne.

Czytaj więcej
Zwolnienie lekarskie w ciąży – na jakich zasadach się odbywa?

Zwolnienie lekarskie w ciąży może być wystawione przez ginekologa lub innego specjalistę. Za czas, w którym kobieta nie pracuje, przysługuje jej zasiłek wynoszący 100% miesięcznego wynagrodzenia. Należy pamiętać, że istnieją wyraźne wskazania do zwolnienia lekarskiego w ciąży.

Czytaj więcej
Witaminy w ciąży – które warto brać?

W ciąży organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze, ponieważ w ciele kobiety rozwija się nowy człowiek. Odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta pomaga dostarczyć do organizmu niezbędne składniki mineralne i witaminy, jednak w ciąży może to nie być wystarczające. Według specjalistów w ciąży bardzo duże znaczenie mają między innymi kwas foliowy, witaminy D, kwasy DHA i jod. Z tego artykułu dowiesz się, jakie witaminy w ciąży warto przyjmować.

Czytaj więcej
Dieta eliminacyjna matki karmiącej – na czym polega i jak ją stosować?

Dieta eliminacyjna polega na stopniowym usuwaniu poszczególnych produktów z jadłospisu. Zalecana jest kobietom karmiącym piersią w przypadku podejrzenia, że objawy uczuleniowe występujące u dziecka wynikają z jego nietolerancji pokarmów spożywanych przez matkę.

Czytaj więcej
Krew pępowinowa – czy warto ją pobierać? W jakich sytuacjach może pomóc?

Krew pępowinowa jest pobierana po narodzinach dziecka. Pozostaje w pępowinie i łożysku. Jest ceniona ze względu na bogactwo występujących w niej pierwotnych komórek macierzystych o bardzo dużych zdolnościach do dzielenia się i regeneracji. Może być przechowywana w banku krwi pępowinowej.

Czytaj więcej
BBC: szczepienia przeciwko COVID-19 nie powodują u kobiet niepłodności ani nie grożą poronieniem

Na temat szczepień przeciwko COVID-19 krąży w sieci wiele mitów i nieporozumień; najczęściej powtarzane są twierdzenia, że u kobiet mogą one powodować niepłodność, a w ciąży grożą poronieniem. Nie ma jednak badań sugerujących, że szczepionka przeciwko COVID-19 może gromadzić się w jajnikach, co grozi niepłodnością – stwierdza BBC News, powołując się na nowe badania.

Czytaj więcej