Od 23 lat choruję na cukrzycę. Osiem lat temu dowiedziałam się , że mam celiakię. Bardzo trudno jest powiązać diety tych dwóch chorób. Gdzie znaleźć specjalistę, który pomoże w ustaleniu diety.

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Najlepiej udać się do dietetyka klinicznego, który posiada odpowiednią wiedzę.

Witam, czy w przypadku predyspozycji genetycznej do nietolerancji glutenu (badanie np.DQ 2.8) i choroby autoimmunologicznej (Hashimoto) należy odstawić gluten?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Zrezygnować z glutenu należy tylko w przypadku, jeśli obserwujemy niepokojące objawy po spożyciu produktów zawierających gluten. Dla pewności, warto wykonać dodatkowe badania.

Witam serdecznie, mam syna w wieku lat 14, który trenuje regularnie judo. W jaki sposób dobrać dietę kaloryczna aby utrzymywała się waga, a jednocześnie nie tracił sily

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Kaloryczność diety powinien ustalić specjalista, który najpierw przeprowadzi szczegółowy wywiad.

Witam , u mnie jest nietolerancja pokarmowa na gluten . Badania robione z krwi . Jedynie co wyszło na minus to żyto . Najsilniejszą reakcja jest na jęczmień i pszenicę oraz orkisz. Moje jelita naprawdę cierpią jak zjem ( bo czasami sobie pozwalam) czy można sobie jakąś pomoc oprócz. Tego że ograniczam to jedzenie ?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Warto wprowadzić probiotyki, jednak powinny być one wprowadzone pod okiem specjalisty.

Dzień dobry a jak pozbyć się ciągłego uczucia głodu i chęci na słodycze co jesc

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Przede wszystkim powinniśmy dobrać odpowiednią kaloryczność do naszego stylu życia oraz zadbać o podaż białka, tłuszczów oraz węglowodanów złożonych. Jeżeli chodzi o chęć na słodycze, warto zadbać o dodatek owoców w co najmniej jednym posiłku.

Czy mozna być uczulonym na gluten?jeżeli tak to jakie są objawy spożywania glutenu przez osoby uczulone na ten gluten

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Uczulenie na gluten objawia się problemami ze skórą, np. wysypka. Mogą też pojawić się duszności oraz katar.

Dzień dobry, od kwietnia mam zdiagnozowaną celiakię. Bardzo spadła mi ferrytyna, czy w dłuższej perspektywie grożą mi jakieś niedobry na diecie bezglutenowej?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Stosowanie źle zbilansowanej diety bezglutenowej grozi niedoborami, dlatego dieta powinna być prowadzona pod okiem specjalisty.

Czy brak w odżywianiu glutenu może powodować wzdęcia i zbyt dużą kleistość stolca?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie. Musiałabym poznać styl życia, oraz sposób odżywiania na co dzień. Każdy przypadek jest indywidualny i dopiero szczegółowy wywiad pozwoli ocenić, co może być przyczyną opisanych dolegliwości.

Od dłuższego czasu miewam silne bóle brzucha w dolnej części. Jestem już po kolonoskopii, tomografii jamy brzusznej, które niewiele wykazały i internista podejrzewa nadwrażliwość na gluten. Jakie badanie da mi 100% pewności, że mam do czynienia właśnie tym schorzeniem? Pozdrawiam, Kasia.

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
W celu diagnozy celiakii, wykonujemy badania krwi i badamy przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA oraz badamy całkowity poziom przeciwciał IgA. Można jeszcze dodatkowo wykonać biopsję jelita.

Witam a co jeść, jeżeli ktoś ma alergie na pszenicę a pieczywo żytnie jest ciężkostrawne ,bo są problemy z jelitami ,czym mogę zastąpić i znaleźć gluten w innych produktach

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Można sięgnąć po gotowe mieszanki. pieczyw z różnego rodzaju mąk bezglutenowych, na przykład z mąki ryżowej, kukurydzianej, które są lekkostrawne.

Dzień dobry Czy ograniczenie glutenu wspomaga odchudzanie

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Nie, dieta bezglutenowa nie wspomaga odchudzania, wręcz przeciwnie. Produkty zawierające gluten są bogate w błonnik, który zwiększa uczucie sytości, oraz zawierają duże ilości składników odżywczych.

Dzień dobry :) Czy to prawda, że przy Hashimoto należy ograniczyć spożycie glutenu? Jaki wpływ na hormony(m.in TSH) ma gluten? Pozdrawiam, Aga

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Nie ma dowodów naukowych na to, aby dieta bezglutenowa była skuteczna w chorobie Hashimoto. Dieta powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania i brać pod uwagę indywidualną sytuację pacjenta.

Czy osoby chore na rzs powinny wykluczyć produkty glutenowe z Jadłospisu,podobno są prozapalne

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Zasadą diety przeciwzapalnej, jest zastąpienie produktów z białej, oczyszczonej mąki, produktami z pełnego przemiału. Nie ma wskazań, aby całkowicie rezygnować z glutenu.

Jak gluten wpływa na insulinoopornosc ,dietetycy każą wykluczyć .

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Nie ma absolutnie powodu, dla którego osoby z insulinoopornością powinny zrezygnować z glutenu. Takie osoby powinny wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym, takie jak pełnoziarniste makarony, ciemne pieczywo, grube kasze.

Podobno rodzajów glutenu jest kilka, a ten czesto uznawany za "szkodliwy" oznaczany jest jako gluten typu D. Czy gluten typu A i B z mąki 2ab wytwarzanej z pradawnej odmiany pszenicy będzie wystarczający dla dobrego funkcjonowania jelit?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Mąka 2AB jest zalecana osobom z problemami jelitowymi (SIBO, IBS) ze względu na niską zawartość fermentujących węglowodanów.

Witam. Jaki rodzaj makaronu jest najzdrowszy ? Córka 13 lat uwielbia makaron ale uważam ze zjada go zdecydowanie za dużo.

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Najzdrowszy rodzaj makaronu, to ten w wersji pełnoziarnistej. Dla urozmaicenia, można sięgnąć po makarony z innych mąk, na przykład ze strączków.

Gluten a jelita,mam ibs i podejrzenie sibo,wszędzie aż huczy żeby odstawić gluten ,że powoduje wzdęcia i zaostrza stan zapalny jelit .to prawda

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
W tych jednostkach chorobowych odstawiamy produkty glutenowe, ze względu na obecność fruktanów, które należy wyeliminować na okres kilku tygodni. Jeśli doszło do wyciszenia choroby, można wprowadzać produkty glutenowe w niewielkich ilościach. Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji.

Czy to prawda , że przy endometriozie nie powinno się spożywać glutenu ?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
To jest bardzo indywidualna kwestia, bo przy endometriozie mogą występować także inne dolegliwości ze strony jelit. Dieta powinna być dobrana pod indywidualny przypadek.

Dzień dobry, mam w sumie dwa pytania :) 1. Co Pani sądzi o diecie FODMAP stosowanej przez miesiąc w formie oczyszczenia organizmu? 2. czy w diecie przeciwzapalnej powinny być ograniczone produkty zbożowe/glutenowe?

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Dieta FODMAP powinna być stosowana tylko w niektórych przypadkach medycznych (np. SIBO, IBS). Nie powinna być stosowana, jako forma oczyszczenia organizmu. 2. W diecie przeciwzapalnej te produkty powinny występować, najlepiej w formie pełnoziarnistej.

Dzień dobry, chciałabym zapytać co z osobami które mają nietolerancję glutenu? Tzn objawy typu wzdęcie brzucha po zjedzeniu produktów zawierających gluten? Jeść, nie jeść , jeść mało? Pozdrawiam i dziękuję

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
W tym przypadku rezygnujemy całkowicie z produktów zawierających gluten. Dobrze, żeby taką dietę prowadził specjalista, ponieważ nieodpowiednio prowadzona dieta, może prowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych.

Dzień dobry Nie choruje na celiakię. Natomiast po zjedzeniu produktów glutenowych zaczyna boleć mnie brzuch, mam wzdęcia. Co może być przyczyną? Nie jedząc glutenu, mogę pozwolić sobie nawet na zjedzenie produktów wzdymajacych i problemu ze wzdęciami nie mam. Najmniejsza porcja glutenu (jedna kromka chleba) po ok pół godziny od zjedzenia powoduje boleści i wzdęcia.

Marta Wysogląd, dietetyk, autorka bloga kulinarnego
Bardzo możliwe, że jest to postać nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, która daje takie same objawy, jak celiakia, jednak w badaniach ta celiakia nie wychodzi. Jedyną najlepszą metodą leczenia i walki z tą chorobą jest odstawienie produktów glutenowych.