Mycie owoców sodą jest ok?

dr Jacek Polstupolski
Nie. Myjemy jedynie w wodzie przeznaczonej do picia. Sodę odradzam. Powoduje rozkład witamin.

Czy trzeba myć surowe mięso przed smażeniem/ pieczeniem?

dr Jacek Polstupolski
Nie zaleca się mycia mięsa i drobiu przed smażeniem, czy gotowaniem. Mycie mięsa może spowodować rozprzestrzenienie się bakterii na inne powierzchnie w kuchni np. zlew, blat kuchenny, pomywak i mogą się z tych powierzchni potem przenieść na żywność. Zaleca się unikanie wszelkich manipulacji z mięsem, drobiem i surowymi rybami przed poddaniem ich obróbce cieplnej.

Dzien dobry, chcialabym zapytac w jaki sposób najlepiwj przechowywac zupki dziecięce (mix warzyw gotowanych z miesem lub bez). Co jest lepsze mrozenie porcji w zamrazalniku czy wekowanie w sloiczki i przechowywanie w lodowce. Jak dlugo taki posilek moze byc przechowywany zeby byl bezpieczny.

dr Jacek Polstupolski
Dzieci są bardzo wrażliwe na wszystkie szkodliwe czynniki. Potrawy najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Lepszym sposobem przechowywania jest mrożenie. Powoduje mniejsze straty np. witamin. Trudno jest opowiedzieć jak długo można przechowywać. Sugerowałbym nie dłużej niż miesiąc.

Jak sobie radzić z ,,muszki owocówki,, w sezonie letnim często się pojawiają. Trzymać owoce w lodówce?

dr Jacek Polstupolski
Możemy trzymać w lodówce, możemy przykrywać siatkami, ale walka z muszkami jest trudna. Nie można stosować środków chemicznych.

Czy jajka trzeba przechowywać w lodówce?

dr Jacek Polstupolski
Tak.

Czy można jeść lekko nadpleśniałe owoce, jeśli odkroimy zainfekowany fragment?

dr Jacek Polstupolski
Odradzam. Nie potrafimy ocenić w jakim stopniu owoc jest porażony przez pleśń.

Czym najlepiej myć lodówkę.

dr Jacek Polstupolski
Preparatami chemii gospodarczej powszechnie dostępnymi przeznaczonymi do mycia naczyń, bądź przeznaczonymi do mycia powierzchni kontaktujących się z żywnością.

Czy pomidory trzymamy w lodówce

dr Jacek Polstupolski
Możemy, ale smakosze twierdzą, że tracą wtedy smak.

Czy sałatę lodową trzeba myć? Każdy listek oddzielnie?

dr Jacek Polstupolski
Myć trzeba. Zalecam jak najstaranniejsze mycie sałaty. W przypadku warzyw takich jak sałata lodowa czy kapusta ryzyko zanieczyszczenia środka jest niewielkie.

czy truskawki trzeba być najpierw w wodzie z octem, a potem w wodzie z sodą?

dr Jacek Polstupolski
Nie. Myjemy jedynie w wodzie przeznaczonej do picia.

Dlaczego należy myć mięso przed smażeniem lub pieczeniem?

dr Jacek Polstupolski
Nie zaleca się mycia mięsa i drobiu przed smażeniem, czy gotowaniem. Mycie mięsa może spowodować rozprzestrzenienie się bakterii na inne powierzchnie w kuchni np. zlew, blat kuchenny, pomywak i mogą się z tych powierzchni potem przenieść na żywność. Zaleca się unikanie wszelkich manipulacji z mięsem, drobiem i surowymi rybami przed poddaniem ich obróbce cieplnej.

Czy kasze i płatki można jeść po terminie przydatności?

dr Jacek Polstupolski
Jeżeli nie obserwujemy zmian smaku i zapachu to możemy, ale należy zwrócić uwagę, że produkt może być mniej smaczny i gorzej jakości. Jeżeli widzimy zmiany w wyglądzie, zmiany smaku i zapachu, szkodniki powinniśmy ten produkt wyrzucić.

Czy mycie owoców i warzyw wodą z octem jest zalecane?

dr Jacek Polstupolski
Zalecane jest mycie owoców wodą zdatną do picia.

Co zrobić, gdy na kawałku żywności pojawi się pleśń? Czy w przypadku sera wystarczy go odkroić, czy należy wyrzucić całą kostkę?

dr Jacek Polstupolski
Bezpiecznie jest wyrzucić całą kostkę. Widzimy, że proces rozkładu już się zaczął i nie wiemy co dzieje się z tym serem.

Sezon na truskawki i maliny w pełni. Jak powinno się przechowywać te owoce po zakupie by najdłużej trzymały świeżość?

dr Jacek Polstupolski
Najlepiej przechowywać w lodówce. Jednak najlepiej zjeść jak najszybciej. Jest to produkt nietrwały, więc nie można go długo przechowywać.