Dzień dobry, zdiagnozowano u mnie enodometriozę oraz chorobę autoimmunologiczną. Bez sprawdzenia tolerancji zalecono zrezygnować z glutenu i laktozy. Nigdy nie miałam problemów z ich trawieniem, wręcz przeciwnie, do tego bardzo lubię pieczywo i mleczne produkty. Nie potrafię z nich zrezygnować całkowicie, udało mi się jedynie ograniczyć. Przy endomitozie wiele się mówi o zdrowej diecie, ale czy rzeczywiście jest wskazanie do rezygnacji z tych produktów jak gluten i laktoza? Pozdrawiam Dorota

Katarzyna Szulc
W przypadku chorób autoimmunologicznych czasem występuje również celiakia - warto wykonać badania w tym kierunku.

Dzień dobry Jestem na diecie bezglutenowej od 2014 r. z powodów zdrowotnych. Obecnie jestem w trakcie leczenia homeopatycznie helicobakter i przyjmuje różne rodzaje probiotyków. Obserwuje u siebie biały nalot na języku i podejrzewam że to ,,grzybek". Pytanie moje, jak skutecznie pozbyć się tego nalotu i odgrzybić organizm? Pozdrawiam Miłego dnia

Katarzyna Szulc
Zalecam konsultację z lekarzem.

Ile kromek białego pieczywa można jeść dziennie, żeby nie przytyć?

Katarzyna Szulc
Nie ma określonej liczby kromek pieczywa. Ważna jest różnorodna dieta, gdzie występuje także te w wersji pełnoziarnistej, minimum 3 porcje produktów zbożowych dziennie.

Jak sprawdzić, czy jest się uczulonym na gluten?

Katarzyna Szulc
Zalecam konsultację u lekarza, który zdecyduje, jakie badania wykonać w tym kierunku.

Czy badanie Sibo to moda, czy narzędzie pomagające wykryć nietolerancję pokarmowego?

Katarzyna Szulc
Badanie z kierunku SIBO to nie moda, tylko narzędzie, które umożliwia wykryć tę konkretną chorobę.

Dzień dobry, czy osoba z wrzodziejącą chorobą jelit powinna jeść na codzień gluten?

Katarzyna Szulc
Jeśli nie ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu produktów zawierających gluten, nie ma przeciwskazań.

Dzień dobry. Od kilku miesięcy unikam glutenu. Właściwie chyba bardziej unikam pszenicy niż glutenu, bo jem kaszę jaglaną i płatki owsiane. Jeśli zdarzy mi się zjeść coś z pszenicy, mam wzdęty brzuch. Czy to znaczy, że mam nadwrażliwość na gluten lub pszenicę, czy zwyczajnie tej pszenicy nie powinno się jeść zbyt dużo? Pozdrawiam Grażyna

Katarzyna Szulc
W tym przypadku warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania w kierunku chorób glutenozależnych.

Dlaczego powstało tak wiele mitów związanych z glutenem? Jedni mówią, żeby odstawić gluten, a inni mówią, że jeśli nie mam problemów zdrowotnych, to mogę go jeść.

Katarzyna Szulc
Moda na dietę bezglutenową istnieje od jakiegoś czasu. Jest związana ze zmianą nawyków żywieniowych, ponieważ osoby, które wykluczają gluten, zmieniają swoją dietę i wprowadzają więcej produktów zdrowszych, usuwają fast foody i inne produkty przetworzone.

Mam celiakię, ale nie jestem w stanie unikać glutenu, za bardzo lubię smak produktów zbożowych... czy mogą mnie czekać jakieś negatywne konsekwencje w dłuższym czasie?

Katarzyna Szulc
W przypadku celiakii trzeba zupełnie wyeliminować gluten, bo w innym przypadku zanikają kosmki jelitowe i przestają się wchłaniać składniki odżywcze.

Czy gluten jako składnik odżywczy ma w ogóle jakieś plusy?

Katarzyna Szulc
Gluten na pewno poprawia konsystencję produktów i jest nośnikiem smaku, dzięki czemu potrawy są smaczniejsze. Produkty zbożowe, w których się znajduje, mają wartości odżywcze.

Dzień dobry, czy można mieć nietolerancję glutenu, mimo że w badaniach nie widać żadnych nieprawidłowości?

Katarzyna Szulc
To zależy czy wszystkie badania zostały wykonane, bo w przypadku celiakii komplet badań dałby jednoznaczną odpowiedź. W przypadku alergii na pszenicę można spróbować zrobić prowokację produktu - usunąć go na 2-3 tygodnie i ponownie wprowadzić.

Czy rozszerzając dietę dziecka można podawać mu np. białą bułeczkę, makaronik, kaszę mannę? Kiedy najlepiej wprowadzić zboża do jadłospisu maluszka?

Katarzyna Szulc
Można podawać, zaczynając od małych ilości i stopniowo zwiększać. Ważna jest różnorodność, aby podawać nie tylko produkty z mąki oczyszczonej, ale także pełnoziarnistej. Produkty z wysoką zawartością błonnika wprowadzamy stopniowo i w niewielkiej ilości, aby jelita dziecka się do niego przyzwyczaiły i nie wystąpiły dolegliwości jelitowe. Wprowadzać nie wcześniej niż 17. tygodniu życia, ale nie później niż o 26. tygodniu. Przede wszystkim patrzymy na gotowość dziecka do rozszerzenia diety, która występuje w okolicach 6 miesiąca życia.

W jakich produktach spożywczych znajduje się gluten?

Katarzyna Szulc
Gluten znajduje się w zbożach: pszenica, jęczmień, żyto oraz w produktach z nich wytworzonych. Owies naturalnie jest bezglutenowy, ale w związku z zanieczyszczeniem, jeśli nie jest oznaczony jako bezglutenowy, traktuje się go jako glutenowy.

Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji glutenu?

Katarzyna Szulc
Przede wszystkim ze strony układu pokarmowego: bóle brzucha, wymioty, biegunki i gorsze samopoczucie.

Dzień dobry. Nie jestem uczulona na gluten, ale często czytam w mediach, że jeśli zrezygnuję z glutenu, to będę zdrowsza i moje jelita będą lepiej pracować. Czy to prawda?

Katarzyna Szulc
Stosując dietę bez glutenu, często wprowadzane są do diety zdrowsze zamienniki, przy eliminacji np. białego pieczywa, wyrobów cukierniczych, fast foodów. Gluten wspiera mikroflorę jelitową, więc usuwanie go z diety nie spowoduje, że jelita będą zdrowsze.

Czy to prawda, że kiedy eliminujemy z diety gluten, kiedy nie ma do tego medycznych wskazań, możemy sobie wyrobić jego nietolerancję?

Katarzyna Szulc
Jest to możliwe, ponieważ organizm "zapomina" o tolerancji. W przypadku diety bezglutenowej bez wskazań możemy wyrobić sobie nietolerancję.

Witam, w jaki sposób uzupełnić białko w diecie osoby dorosłej ze stwierdzoną celiakią ( celiakia stwierdzoną od roku w wieku dorosłym postać bezobjawowa)

Katarzyna Szulc
W celiakii usuwamy produkty zbożowe, więc białko uzupełniamy produktami nabiałowymi, mięsnymi i strączkami.

Witam! Jestem uczulona na pszenicę. Taki dziwny rodzaj uczulenia, zależny od wysiłku fizycznego. Mieszkam w Anglii i jestem pod opieka alergologa. Ponieważ moja alergia uaktywnia sie podczas wykonywania aktywności fizycznych (czasem tak minimalnych jak wejście po schodach), moja alergolog zaleca mi jedzenie produktów glutenowych codziennie przed pójściem spać. Wszystko bylo dobrze, dopóki nie zaczęłam dostawać ataków alergii podczas snu. Wystraszyłam sie i przestałam jeść w zasadzie całkowicie. Zastanawiam się czy może mi Pani coś poradzić czym mogę ten gluten zastąpić. Problem polega tez na tym, ze mojego alergolog widzę raz w roku. Moje alergie objawiają sie puchnięciem, wysypką a czasem wstrząsem anafilaktycznym .

Katarzyna Szulc
Trzeba spróbować całkowicie odstawić produkty glutenowe, jeśli powodują takie objawy. Zastąpić je należy produktami bezglutenowymi, jednak zalecam konsultację z dietetykiem, aby nie wystąpiły niedobory w diecie.

Dzień dobry. Czy to możliwe, że w badaniach z krwi 11miesięcznego dziecka wychodzi 3 klasa alergii na gluten, mąkę żytnią, mąkę pszenną a dziecko nie ma objawów?

Katarzyna Szulc
Czasem te badania nie są miarodajne, wykonuje się je w późniejszym wieku. Jeżeli nie ma objawów, nie jest konieczne odstawienie. Można zrobić próbę prowokacji, czyli odstawić produkt na jakiś czas 2-3 tygodnie i ponownie wprowadzić i sprawdzić, czy występują jakieś objawy.

Dzień dobry. Czy osoby z chorobą hashimoto powinny ograniczać spożycie glutenu?

Katarzyna Szulc
Ograniczamy gluten wtedy, gdy występuje z hashimoto nietolerancja glutenu albo alergia na pszenicę. Czasem w chorobach autoimmunologicznych występuje inna choroba tego typu, czyli np. celiakia. Wtedy warto wykonać badania w tym kierunku.

Dzień dobry. Pani Doktor mam niedoczynność tarczycy, bardzo podwyższone anty-tpo, problem z utrzymaniem ciąży (2 poronienia). Czy wyeliminowanie glutenu może poprawić moje wyniki?

Katarzyna Szulc
Trzeba zgłosić się do lekarza endokrynologa. Jeśli wystąpiłaby nadwrażliwość na gluten, to w takim przypadku trzeba na pewno go wyeliminować.