Dzień dobry, zdiagnozowano u mnie enodometriozę oraz chorobę autoimmunologiczną. Bez sprawdzenia tolerancji zalecono zrezygnować z glutenu i laktozy. Nigdy nie miałam problemów z ich trawieniem, wręcz przeciwnie, do tego bardzo lubię pieczywo i mleczne produkty. Nie potrafię z nich zrezygnować całkowicie, udało mi się jedynie ograniczyć. Przy endomitozie wiele się mówi o zdrowej diecie, ale czy rzeczywiście jest wskazanie do rezygnacji z tych produktów jak gluten i laktoza? Pozdrawiam Dorota
Dzień dobry Jestem na diecie bezglutenowej od 2014 r. z powodów zdrowotnych. Obecnie jestem w trakcie leczenia homeopatycznie helicobakter i przyjmuje różne rodzaje probiotyków. Obserwuje u siebie biały nalot na języku i podejrzewam że to ,,grzybek". Pytanie moje, jak skutecznie pozbyć się tego nalotu i odgrzybić organizm? Pozdrawiam Miłego dnia
Ile kromek białego pieczywa można jeść dziennie, żeby nie przytyć?
Jak sprawdzić, czy jest się uczulonym na gluten?
Czy badanie Sibo to moda, czy narzędzie pomagające wykryć nietolerancję pokarmowego?
Dzień dobry, czy osoba z wrzodziejącą chorobą jelit powinna jeść na codzień gluten?
Dzień dobry. Od kilku miesięcy unikam glutenu. Właściwie chyba bardziej unikam pszenicy niż glutenu, bo jem kaszę jaglaną i płatki owsiane. Jeśli zdarzy mi się zjeść coś z pszenicy, mam wzdęty brzuch. Czy to znaczy, że mam nadwrażliwość na gluten lub pszenicę, czy zwyczajnie tej pszenicy nie powinno się jeść zbyt dużo? Pozdrawiam Grażyna
Dlaczego powstało tak wiele mitów związanych z glutenem? Jedni mówią, żeby odstawić gluten, a inni mówią, że jeśli nie mam problemów zdrowotnych, to mogę go jeść.
Mam celiakię, ale nie jestem w stanie unikać glutenu, za bardzo lubię smak produktów zbożowych... czy mogą mnie czekać jakieś negatywne konsekwencje w dłuższym czasie?
Czy gluten jako składnik odżywczy ma w ogóle jakieś plusy?
Dzień dobry, czy można mieć nietolerancję glutenu, mimo że w badaniach nie widać żadnych nieprawidłowości?
Czy rozszerzając dietę dziecka można podawać mu np. białą bułeczkę, makaronik, kaszę mannę? Kiedy najlepiej wprowadzić zboża do jadłospisu maluszka?
W jakich produktach spożywczych znajduje się gluten?
Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji glutenu?
Dzień dobry. Nie jestem uczulona na gluten, ale często czytam w mediach, że jeśli zrezygnuję z glutenu, to będę zdrowsza i moje jelita będą lepiej pracować. Czy to prawda?
Czy to prawda, że kiedy eliminujemy z diety gluten, kiedy nie ma do tego medycznych wskazań, możemy sobie wyrobić jego nietolerancję?
Witam, w jaki sposób uzupełnić białko w diecie osoby dorosłej ze stwierdzoną celiakią ( celiakia stwierdzoną od roku w wieku dorosłym postać bezobjawowa)
Witam! Jestem uczulona na pszenicę. Taki dziwny rodzaj uczulenia, zależny od wysiłku fizycznego. Mieszkam w Anglii i jestem pod opieka alergologa. Ponieważ moja alergia uaktywnia sie podczas wykonywania aktywności fizycznych (czasem tak minimalnych jak wejście po schodach), moja alergolog zaleca mi jedzenie produktów glutenowych codziennie przed pójściem spać. Wszystko bylo dobrze, dopóki nie zaczęłam dostawać ataków alergii podczas snu. Wystraszyłam sie i przestałam jeść w zasadzie całkowicie. Zastanawiam się czy może mi Pani coś poradzić czym mogę ten gluten zastąpić. Problem polega tez na tym, ze mojego alergolog widzę raz w roku. Moje alergie objawiają sie puchnięciem, wysypką a czasem wstrząsem anafilaktycznym .
Dzień dobry. Czy to możliwe, że w badaniach z krwi 11miesięcznego dziecka wychodzi 3 klasa alergii na gluten, mąkę żytnią, mąkę pszenną a dziecko nie ma objawów?
Dzień dobry. Czy osoby z chorobą hashimoto powinny ograniczać spożycie glutenu?
Dzień dobry. Pani Doktor mam niedoczynność tarczycy, bardzo podwyższone anty-tpo, problem z utrzymaniem ciąży (2 poronienia). Czy wyeliminowanie glutenu może poprawić moje wyniki?