Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria
menu
Polub nas na Facebooku

Żółty ser wycofany ze sklepów. Może zawierać bakterie Listeria

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Fot. FotografiaBasica / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii żółtego sera marki Ryki. Zagrożeniem dla zdrowia mogą być wykryte bakterie Listeria monocytogenes.

Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o dwóch rodzajach żółtego sera firmy Ryki, w których podczas kontroli wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Mowa o dwóch rodzajach sera wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki - Gouda oraz Edam Rycki.

W przypadku sera żółtego Gouda, problem dotyczy opakowań 135-gramowych o numerze partii 180359 i dacie ważności 18.10.2019. Z kolei w przypadku sera Edam Rycki mowa również o 135-gramowych opakowaniach o numerze partii 060658 i dacie ważności 23.10.2019. 

Każdy, kto posiada te produkty powinien je wyrzucić, lub oddać do sklepu, w którym je kupił, a jeśli je spożył – pilnie skontaktować się z lekarzem, mogło bowiem dojść do zarażenia się bakterią Listerii i tym samym do rozwoju listeriozy.

Polecamy: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Listerioza jest chorobą szczególnie niebezpieczną dla niemowląt, kobiet w ciąży oraz osób starszych i o obniżonej odporności. Bakterie Listeria znajdziemy najczęściej w mięsie i mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, ale tutaj usunąć je można myjąc owoce i warzywa przed spożyciem. 

Zobaczcie na filmie, do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów:

Zobacz film: Do czego może doprowadzić jedzenie spleśniałych produktów? Źródło: Co nas truje?

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy to gorączka z towarzyszącymi dreszczami, objawy grypopodobne, jak bóle mięśniowe, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
90
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?