Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
menu
Polub nas na Facebooku

Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych

Maseczki

Aleksandr Zubkov/getty images

Najlepszym sposobem na dezynfekcję maseczek jest ich ogrzewanie. Działanie na materiał temperaturą 85 st. C przez 20 minut pozwala na przeprowadzenie skutecznego odkażania bez utraty wydajności jej filtracji – tak przekonują amerykańscy badacze.

Metody na dezynfekcję maski

Zdaniem amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) najlepszą maską do użytku medycznego są maski ochronne typu N95.

Z założenia są one jednorazowe, jednak obecna sytuacja wymusza niekiedy ich powtórne używanie. Eksperci zalecają, by do skutecznej dezynfekcji używać: wysokiej temperatury, promieni UV bądź wybielaczy.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Najlepszy sposób na dezynfekcję to...?

Grupa naukowców pod kierunkiem Yi Cui z Uniwersytetu Stanforda (USA) porównała pięć metod dezynfekcji.

Badacze wypróbowali między innymi zastosowanie wybielacza i ocenili zdolność do filtrowania. Niestety już po jednym cyklu odkażania wybielaczem drastycznie obniżyła się skuteczność filtracji: z około 96 proc. do 73 proc.

Przy zastosowaniu pary wodnej, choć pierwszy cykl odkażania utrzymywał pierwotny poziom filtracji, to już po pięciu cyklach nastąpił gwałtowny spadek wydajności.

Z kolei promieniowanie UV pozwoliło nawet na 20 cykli dezynfekcji. Jednak najlepszą metodą okazało się ogrzewanie. Działanie na maseczkę temperaturą 85 st. C przez 20 minut pozwoliło na przeprowadzenie 50 cykli odkażania bez utraty wydajności filtracji.

Dopasowanie do twarzy

Amerykańscy naukowcy zwrócili uwagę na jeszcze jeden szczegół. Ich zdaniem dezynfekcja to nie wszystko, bowiem częste zdejmowanie i zakładanie maseczki powoduje, że dopasowuje się ona do twarzy, a ten czynnik z kolei przekłada się na skuteczną filtrację.

Zobacz film: dr Paweł Grzesiowski o tym, jak prawidłowo dezynfekować maseczkę.

źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
55
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?