Polub nas na Facebooku
Czytasz: Streptococcus agalactiae - co to jest? Jakie daje objawy i jak leczyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Streptococcus agalactiae - co to jest? Jakie daje objawy i jak leczyć?

Bakteria Streptococcus agalactiae

Fot: humonia / gettyimages.com

Streptococcus agalactiae to bakteria zaliczana do paciorkowców , która naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Mimo to zdarzają się sytuacje, gdy patogen może być niebezpieczny dla zdrowia. Kiedy i dla kogo bakteria może być groźna?

Streptococcus agalactiae lub paciorkowiec typu B lub paciorkowiec bezmleczności to bakteria, która naturalnie występuje w ludzkim organizmie (szacuje się, że ma ją ok. 30 proc. populacji). Najczęściej bytuje w jamie ustnej oraz jelitach. Choć nie jest groźna dla zdrowia, to "przeniesiona" z układu pokarmowego staje się niebezpieczna.

Streptococcus agalactiae - jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia dochodzi najczęściej drogą pokarmową. Zdaniem badaczy bakteria pochodzi od zwierząt i może się znajdować np. w niepasteryzowanym mleku. Czasem zdarza się, że bakteria zostanie przeniesiona z okolic odbytu do pochwy. Taka infekcja może być szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Jeśli bakteria przedostanie się przez wody płodowe do dziecka może wywołać przedwczesny poród, a u noworodków sepsę lub zapalenie płuc.

Streptococcus agalactiae - objawy

Infekcja streptococcus agalactiae zazwyczaj kumuluje się w obrębie układu moczowego. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą ból i pieczenie podczas oddawania moczu, ból podbrzusza, krew w stolcu, a także zapalenie endometrium u kobiet. Dodatkowo infekcja może:

  • przyczynić się do odczuwania bólu podczas seksu;
  • wywoływać upławy z pochwy;
  • wywoływać bolesną erekcję u mężczyzn.

Warto zaznaczyć, że w grupie ryzyka znajdują się tylko kobiety w ciąży, ale również osoby przewlekle chore. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają cukrzycę lub choroby układu sercowo-naczyniowego.

Streptococcus agalactiae - diagnoza

Aby potwierdzić infekcję Streptococcus agalactiae konieczne jest wykonanie badania mykologicznego. Materiał do testów stanowi przede wszystkim wydzielina z pochwy. W niektórych przypadkach wymaz pobiera się także z cewki moczowej.

Ze względu na to, że bakteria może być niebezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci w 37 tygodniu ciąży każda przyszła mama ma wykonywany test w kierunku zarażenia Streptococcus agalactia. 

Streptococcus agalactiae - leczenie

Zakażenia Streptococcus agalactiae leczy się przede wszystkim antybiotykami. Do najczęściej przepisywanych leków należą te na bazie ampicyliny, amoksycyliny lub penicyliny. Dodatkowo kobietom zaleca się stosowanie - dopochwowo - kwasu borowego.

Trzeba jednak podkreślić, że do zakażenia układu płciowego dochodzi w sytuacji, gdy bakterii jest naprawdę bardzo dużo. Infekcja może doprowadzić do zmiany ph pochwy. Najlepszym sposobem na uniknięcie infekcji jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny, tj. dbanie o utrzymanie właściwego ph oraz noszenie czystej bielizny wykonanej z materiału, który przepuszcza powietrze.

Dlaczego kobiety częściej zmagają się infekcjami intymnymi? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego kobiety częściej zmagają się infekcjami intymnymi? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
98
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?