Wiosną wielu z nas dotyka syndrom zmęczenia wiosennego. Czujemy się ospali, ciągle zmęczeni, cierpimy na bóle głowy i mięśni, mogą pojawić się skurcze, bóle brzucha i problemy ze snem. Dzieje się tak, ponieważ pogoda zmienia się. Zima odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zajmuje wiosna. W naszym organizmie zmienia się poziom hormonów, sposób oddychania, a za oknem zmienia się ciśnienie, pogoda i temperatura. Łatwo o przeziębienie, zwłaszcza, że nasze ciała są osłabione po zimie i często borykamy się z niedoborami witamin.
Aby utrzymać organizm w dobrej kondycji i uniknąć wiosennego przesilenia oraz przeziębienia powinniśmy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną dietę. Podstawą powinny być warzywa i owoce oraz picie 2 litrów wody dziennie. Aby mieć energię na cały dzień nie możemy zapominać o pożywnym śniadaniu, po którym możemy wypić kawę. Przypominamy, że picie kawy na pusty żołądek jest szkodliwe! Na co warto zwrócić uwagę podczas komponowania diety? Na produkty zawierające:
-
witaminę A (zwłaszcza marchew, dynia, pomidory, buraki i papryka czerwona oraz śliwki) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami,
-
witaminę C (m.in. papryka, brukselka, dynia, buraki, marchew, kapusta, pomidory, cytrusy) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność,
-
witaminę D (oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) – wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne. Zimą warto rozważyć jej suplementację,
-
magnez (zawarty w bananch, orzech i nasionach roślin strączkowych) - pomoże na skurcze mięśni oraz wzmocni układ nerwowy w walce ze stresem,
- witaminy z grupy B (zawarte m.in. w roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych, mleku i jego przetworach oraz rybach i mięsie) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, m.in. zmniejszając napięcie,
-
witaminę E (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa na stan skóry,
-
cynk (zawarty w większości warzyw jesiennych, ale bogatym jego źródłem są skorupiaki, ziarna zbóż i mięso, jaja oraz produkty mleczne) – niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego.
Zróżnicowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy wzmocni nie tylko naszą odporność, ale i poprawi samopoczucie. Warto o tym pamiętać: Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać układając dietę?
Aktywność fizyczna wzmacnia odporność
Naszą odporność wzmocni ruch na świeżym powietrzu, który dotlenia mózg, przyczynia się do wydzielania endorfin i poprawia samopoczucie. Hartowanie się jest jak najbardziej wskazane dla zdrowia. W tym celu należy brać zimne prysznice albo naprzemiennie polewać ciało ciepłą i zimną wodą.
Odpoczynek to podstawa
W utrzymaniu dobrego samopoczucia i odporności organizmu wskazany jest sen – 8 godzin dziennie, od godziny 22, najlepiej w przewietrzonym i odpowiednio nawilżonym pomieszczeniu.
A jeśli dopadnie nas przeziębienie...
Jest wiele domowych sposobów pomagających szybko uporać się z przeziębieniem. Pierwszym z nich, obecnym w każdym domu, jest czosnek. To naturalny antybiotyk, który ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zmniejsza duszności, działa napotnie, niweluje ból gardła, a także inne objawy przeziębienia i grypy.
Zobacz więcej: Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma
Sok z malin, czarnego bzu oraz jeżyn rozgrzewa organizm, podobnie jak ciepłe mleko z czosnkiem i miodem. Podczas przeziębienia powinno się także jeść cebulę (lub pić syrop z cebuli), spożywać miód oraz odpowiednio nawadniać organizm.
Polecamy: Naturalne sposoby na przeziębienie - domowe metody leczenia
10 patentów na wzmocnienie odporności
1. Spożywaj codziennie miód. Jest on polecany nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i na problemy z układem krążenia oraz wątrobą. Wspomaga przemianę materii, zapobiega próchnicy zębów, działa uspokajająco.
2. Olej z czarnuszki - wzmacnia odporność, ale zapobiega także rozwojowi nowotworów. Jego działanie przeciwzapalne porównywane jest do działania aspiryny. Obniża ciśnienie krwi. Zaleca się regularne przyjmowanie nierafinowanego oleju z czarnuszki.
3. Ruch na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna zawsze jest wskazana.
4. Jedz dużo warzyw! Możesz przygotowywać z nich ciekawe koktajle warzywne, które są prawdziwą bombą witamin.
5. Utrzymuj w mieszkaniu stałą temperaturę, najlepiej w okolicach 19-20 stopni.
6. Zrezygnuj z używek.
7. Jedz ząbek czosnku dziennie.
8. Pij czystek - napar z czystka zawiera dużo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne.
9. Bardzo ważny dla naszego organizmu jest rytm dnia. Spożywanie posiłków o określonych porach, wieczorny odpoczynek, sen o stałej porze - im bardziej masz wszystko "poukładane", tym zdrowiej!
10. Odpoczynek i sen - minimum 8 godzin na dobę.