Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sposoby na wzmocnienie odporności wiosną. Przesilenie sprzyja przeziębieniom
menu
Polub nas na Facebooku

Sposoby na wzmocnienie odporności wiosną. Przesilenie sprzyja przeziębieniom

ból głowy

Fot.: goodluz / stock.adobe.com

Na wiosnę nasz organizm jest szczególnie narażony na przeziębienie lub przemęczenie. Dzieje się tak ponieważ pogoda nas nie rozpieszcza, nasze ciało kiepsko znosi przesilenie, a dodatkowo jesteśmy osłabieni po zimie. Jak sobie pomóc i wzmocnić odporność?

Wiosną wielu z nas dotyka syndrom zmęczenia wiosennego. Czujemy się ospali, ciągle zmęczeni, cierpimy na bóle głowy i mięśni, mogą pojawić się skurcze, bóle brzucha i problemy ze snem. Dzieje się tak, ponieważ pogoda zmienia się. Zima odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zajmuje wiosna. W naszym organizmie zmienia się poziom hormonów, sposób oddychania, a za oknem zmienia się ciśnienie, pogoda i temperatura. Łatwo o przeziębienie, zwłaszcza, że nasze ciała są osłabione po zimie i często borykamy się z niedoborami witamin.

Zobacz film: Przesilenie wiosenne - jak rozpoznać czego potrzebuje nasz organizm? Źródło: Stylowy Magazyn.

Aby utrzymać organizm w dobrej kondycji i uniknąć wiosennego przesilenia oraz przeziębienia powinniśmy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną dietę. Podstawą powinny być warzywa i owoce oraz picie 2 litrów wody dziennie. Aby mieć energię na cały dzień nie możemy zapominać o pożywnym śniadaniu, po którym możemy wypić kawę. Przypominamy, że picie kawy na pusty żołądek jest szkodliwe! Na co warto zwrócić uwagę podczas komponowania diety? Na produkty zawierające:

  • witaminę A (zwłaszcza marchew, dynia, pomidory, buraki i papryka czerwona oraz śliwki) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami,
  • witaminę C (m.in. papryka, brukselka, dynia, buraki, marchew, kapusta, pomidory, cytrusy) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność,
  • witaminę D (oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) – wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne. Zimą warto rozważyć jej suplementację,
  • magnez (zawarty w bananch, orzech i nasionach roślin strączkowych) - pomoże na skurcze mięśni oraz wzmocni układ nerwowy w walce ze stresem,

Zobacz film: Medycyna staropolska - produkty na przeziębienie. Źródło: W dobrym stylu

  • witaminy z grupy B (zawarte m.in. w roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych, mleku i jego przetworach oraz rybach i mięsie) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, m.in. zmniejszając napięcie,
  • witaminę E (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa na stan skóry,
  • cynk (zawarty w większości warzyw jesiennych, ale bogatym jego źródłem są skorupiaki, ziarna zbóż i mięso, jaja oraz produkty mleczne) – niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego.

Zróżnicowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy wzmocni nie tylko naszą odporność, ale i poprawi samopoczucie. Warto o tym pamiętać: Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać układając dietę?

Zobacz film: Jak naturalnie wzmocnić odporność? Źródło: X-Bank Gallery, Dzień Dobry TVN

Aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Naszą odporność wzmocni ruch na świeżym powietrzu, który dotlenia mózg, przyczynia się do wydzielania endorfin i poprawia samopoczucie. Hartowanie się jest jak najbardziej wskazane dla zdrowia. W tym celu należy brać zimne prysznice albo naprzemiennie polewać ciało ciepłą i zimną wodą.

Odpoczynek to podstawa

W utrzymaniu dobrego samopoczucia i odporności organizmu wskazany jest sen – 8 godzin dziennie, od godziny 22, najlepiej w przewietrzonym i odpowiednio nawilżonym pomieszczeniu. 

A jeśli dopadnie nas przeziębienie...

Jest wiele domowych sposobów pomagających szybko uporać się z przeziębieniem. Pierwszym z nich, obecnym w każdym domu, jest czosnek. To naturalny antybiotyk, który ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, zmniejsza duszności, działa napotnie, niweluje ból gardła, a także inne objawy przeziębienia i grypy. 

Zobacz więcej: Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma

Sok z malin, czarnego bzu oraz jeżyn rozgrzewa organizm, podobnie jak ciepłe mleko z czosnkiem i miodem. Podczas przeziębienia powinno się także jeść cebulę (lub pić syrop z cebuli), spożywać miód oraz odpowiednio nawadniać organizm.

Polecamy: Naturalne sposoby na przeziębienie - domowe metody leczenia

Zobacz film: Przesilenie wiosenne - jak się suplementować. Źródło: Stylowy Magazyn.

10 patentów na wzmocnienie odporności

1. Spożywaj codziennie miód. Jest on polecany nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i na problemy z układem krążenia oraz wątrobą. Wspomaga przemianę materii, zapobiega próchnicy zębów, działa uspokajająco.

2. Olej z czarnuszki - wzmacnia odporność, ale zapobiega także rozwojowi nowotworów. Jego działanie przeciwzapalne porównywane jest do działania aspiryny. Obniża ciśnienie krwi. Zaleca się regularne przyjmowanie nierafinowanego oleju z czarnuszki.

3. Ruch na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna zawsze jest wskazana.

4. Jedz dużo warzyw! Możesz przygotowywać z nich ciekawe koktajle warzywne, które są prawdziwą bombą witamin.

5. Utrzymuj w mieszkaniu stałą temperaturę, najlepiej w okolicach 19-20 stopni.

6. Zrezygnuj z używek.

7. Jedz ząbek czosnku dziennie. 

8. Pij czystek - napar z czystka zawiera dużo polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne.

9. Bardzo ważny dla naszego organizmu jest rytm dnia. Spożywanie posiłków o określonych porach, wieczorny odpoczynek, sen o stałej porze - im bardziej masz wszystko "poukładane", tym zdrowiej!

10. Odpoczynek i sen - minimum 8 godzin na dobę.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
20
0
Polecamy
Jak bez tabletek wzmocnić odporność całej rodziny.
12 sprawdzonych metod
Jak bez tabletek wzmocnić odporność całej rodziny. 12 sprawdzonych metod Dzień Dobry TVN
Lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Jak skutecznie bronić się przed infekcją wirusową?
Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jak skutecznie bronić się przed infekcją wirusową? Dzień Dobry TVN
Przesilenie wiosenne, czyli syndrom zmęczenia wiosennego.
Jak poprawić samopoczucie? 
Przesilenie wiosenne, czyli syndrom zmęczenia wiosennego. Jak poprawić samopoczucie?  TVN zdrowie
Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność
Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?