Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól z Morza Martwego – jakie ma właściwości i jak ją stosować
menu
Polub nas na Facebooku

Sól z Morza Martwego – jakie ma właściwości i jak ją stosować

sól

Fot.: Mizina / Getty Images

Dzięki wysokiej zawartości minerałów składniki pochodzące z Morza Martwego są doceniane za wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Oprócz wody czy błota także sól z Morza Martwego ma wyjątkowo korzystny wpływ na skórę i cały organizm.

Historia Morza Martwego sięga 5 milionów lat wstecz. W wyniku przesunięcia płyt tektonicznych, na granicy dzisiejszego Izraela i Jordanii, powstało jezioro o długości 75 kilometrów, szerokości 17 kilometrów i głębokości 400 metrów. Obecnie Morze Martwe ma powierzchnię 1027 kilometrów kwadratowych i objętość 111 kilometrów sześciennych.

Morze Martwe jest wyjątkowym zbiornikiem wodnym, ponieważ na jego dnie utworzyła się stumetrowa warstwa osadu, a na 1 litr wody przypada około 27 gramów soli. Ponadto linia brzegowa położona jest 295 metrów poniżej poziomu morza. W związku z tym, że wody Morza Martwego są wyjątkowo zasolone, w zbiorniku tym niemal w ogóle nie występuje życie organiczne (a wyporność wody jest tak wysoka, że utrzymanie się na jej powierzchni nie stanowi problemu nawet dla osób, które nie potrafią pływać). Mimo to, ze względu na wyjątkowy skład mineralny, sól z Morza Martwego ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

Sól z morza martwego – właściwości spożywcze

Najbardziej popularnym typem soli jest sól kamienna – wydobywana w kopalniach i wzbogacana o jodek potasu (stąd na etykietach opakowań znaleźć można nazwę „sól jodowana”). Sól morska natomiast pozyskiwana jest poprzez odparowywanie wody morskiej.

Światowe organizacje zdrowotne są zgodne, że dzienne spożycie soli należy zmniejszyć do minimum. Według The National Academies Institute of Health każdego dnia nie powinno się przekraczać spożycia 23 gramów soli. Według zaleceń ekspertów z Colorado State University Extension dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 15 gramów (czyli około łyżeczki).

Osoby, które nie wyobrażają sobie przygotowywania posiłków bez wykorzystania soli, mogą zastąpić tradycyjną sól kamienną na przykład solą z morza martwego. Podczas gdy sól kamienna składa się wyłącznie z chlorku sodu, sól morska zawiera w swoim składzie 19 procent minerałów i mikroelementów, takich jak:

  • bromki,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • krzem,
  • żelazo,
  • brom,
  • jod,
  • fluor,
  • glin,
  • chlorki.

Dzięki temu sól z Morza Martwego może stać się zdrowszym zamiennikiem dla soli kamiennej. Jednak nawet w tym przypadku nie należy znacznie przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia soli.

Sól z Morza Martwego do kąpieli – działanie

Sól z Morza Martwego jest wykorzystywana do kąpieli solankowych. Dodanie odpowiedniej ilości soli do wody może korzystnie wpływać na stan skóry, a także samopoczucie i cały organizm.

Kąpielom z solą z Morza Martwego przypisuje się następujące działanie:

  • stymuluje krążenie krwi i usprawnia pracę układu krwionośnego, co przyczynia się do lepszego dotlenienia organów oraz komórek skóry;
  • zmniejsza dolegliwości bólowe wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów, a także chorobą zwyrodnieniową (ma to wpływ na zwiększenie sprawności fizycznej osób cierpiących na wymienione schorzenia);
  • łagodzi zmiany skórne, które występują podczas trądziku młodzieńczego oraz trądziku różowatego;
  • zmniejsza dolegliwości związane z wystąpieniem łuszczycy;
  • łagodzi stany zapalne skóry;
  • wygładza, nawilża i odżywia skórę;
  • stymuluje procesy regeneracyjne w skórze, co wpływa na zmniejszenie zmarszczek, rozstępów oraz blizn;
  • oczyszcza skórę z toksyn i łagodzi objawy reakcji alergicznych.

Jak przygotować kąpiel z solą z Morza Martwego

Przygotowując kąpiel solankową, należy przestrzegać kilku zasad. Oto najważniejsze z nich:

1. Odpowiednie stężenie

Dobór stężenia soli należy dobierać do indywidualnych preferencji, a także stanu zdrowia. Przy kąpielach, których celem jest profilaktyka i odprężenie ciała, wystarczy zastosowanie jednoprocentowego stężenia soli (lub nawet niższego). Aby uzyskać taki roztwór, należy wsypać 100 gramów soli do 10 litrów wody. Stężenie to można zwiększać zgodnie z upodobaniami.

W przypadku kąpieli leczniczych, które stanowią wsparcie dla terapii, nie należy stosować stężenia niższego niż 1 procent (optymalne stężenie to 1-3 procent). W przypadku kąpieli częściowych (np. samych dłoni czy stóp) można wykonać roztwór nawet sześcioprocentowy.

2. Odpowiednia temperatura wody

Temperatura wody podczas kąpieli solankowych powinna być równa temperaturze ciała lub nieco wyższa – około 36-40 stopni Celsjusza.

3. Czas kąpieli

Podczas kąpieli solnych naskórek ulega rozpulchnieniu, a zawarte w soli minerały wnikają w głąb skóry. Aby taka reakcja miała miejsce, należy przebywać w słonej wodzie około 20-25 minut. Pierwsze 3 kąpiele powinny być jednak krótsze i trwać 10-15 minut. W przypadku dzieci należy skrócić czas do 10 minut.

Kąpiele solankowe można wykonywać nawet 4-5 razy w tygodniu. Warto jednak zacząć od mniejszej częstotliwości (np. 2-3 razy tygodniowo) i niższego stężenia, a z czasem zwiększać ich intensywność oraz częstotliwość.

Inne właściwości soli z Morza Martwego

Oprócz opisanych wcześniej właściwości kąpieli solankowych sól z Morza Martwego wykazuje następujące działanie:

  • Łagodzenie objawów infekcji gardła – aby złagodzić ból, należy ssać kilka kryształków soli, jak normalną tabletkę. Warto pamiętać, aby w tym czasie zmniejszyć spożycie soli wraz z pożywieniem. Można też po prostu sporządzić roztwór i płukać nim jamę ustną i gardło.
  • Oczyszczanie jamy ustnej i odświeżanie oddechu – roztworem wody z solą można płukać jamę ustną, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, a także oczyścić jamę ustną z bakterii. Innym sposobem jest wcieranie pokruszonej lub zmielonej soli w dziąsła bądź wkładanie kryształków pod język.

Poza tym sól morską można stosować także jako składnik domowych peelingów lub kosmetyków pielęgnacyjnych.

Zobacz film: Która sól jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?