Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok pomarańczowy - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
menu
Polub nas na Facebooku

Sok pomarańczowy - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Pomarańcze

Fot: Diana Miller / gettyimages.com

Sok pomarańczowy to produkt pozyskiwany z miąższu dojrzałych, odpowiednio wyselekcjonowanych pomarańczy. Zawiera większość składników odżywczych z tych owoców, ale ma bardzo krótki okres trwałości. Zabiegi służące jej przedłużeniu pozbawiają sok wielu cennych wartości.

Pomarańcze to bardzo dobre źródło witamin, minerałów i błonnika. Dostarczają także wielu innych, korzystnych dla ludzkiego organizmu związków – kwasów organicznych, flawonoidów, karotenoidów, terpenów. Dzięki bogactwu wartości odżywczych pomarańcze wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i antyseptyczne. Ich spożywanie wzmacnia odporność, pomaga zapobiegać najczęstszym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziała kancerogenezie, usprawnia trawienie (wspomagając przez to odchudzanie), wzmacnia kości, opóźnia procesy starzenia się, wspiera pracę układu nerwowego i poprawia samopoczucie.

Sok pomarańczowy – wartości odżywcze

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy zachowuje wiele właściwości owoców. Zawiera wprawdzie niewielkie ilości tych składników odżywczych, które znajdują się w białych błonkach i skórkach pomarańczy (błonnika, flawonoidów, terpenów), ale stanowi skoncentrowaną, łatwo przyswajalną dla organizmu formę cennych substancji obecnych w miąższu.

W 100 g świeżego soku pomarańczowego znajduje się około:

50 mg witaminy C,

60 µg – witaminy A,

0,04 mg – witaminy E,

0,09 mg – witaminy B1,

0,03 mg – witaminy B2,

0,4 mg – witaminy B3,

6,2 mg – witaminy B4,

0,19 mg – witaminy B5,

0,04 mg – witaminy B6,

30 µg – witaminy B9,

151,5 mg potasu,

11,1 mg wapnia,

15,3 mg fosforu,

9,5 mg magnezu,

0,2 mg żelaza,

0,2 mg błonnika,

0,7 g białka,

8 g cukru.

Świeży sok pomarańczowy zawiera flawonoidy (m.in. hesperydynę, naringeninę), kwasy organiczne (głównie cytrynowy, jabłkowy i winowy), związki zapachowe. Szklanka napoju (200 ml) dostarcza około 90 kcal i ma pośredni indeks glikemiczny (IG = 45).

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Sok pomarańczowy – właściwości lecznicze

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy zachowuje wiele prozdrowotnych właściwości owoców. Stanowi dobre źródło witaminy C, dzięki czemu ma działanie przeciwutleniające, wzmacnia odporność, łagodzi objawy infekcji, poprawia stan naczyń krwionośnych i skóry, zmniejsza ryzyko zawałów, udarów, zachorowania na osteoporozę czy szkorbut.

Znaczne ilości potasu, których dostarcza sok pomarańczowy, mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpowiedniej wytrzymałości mięśni. Regulują także pracę nerek i gospodarkę wodno-elektrolitową, ciśnienie krwi, rytm serca. Działanie witaminy C i potasu wspiera synergia z pozostałymi bioaktywnymi składnikami soku.

Często podkreślanym walorem soku pomarańczowego są jego właściwości antynowotworowe. Według niektórych źródeł regularne spożywanie tego napoju może być pomocne w profilaktyce białaczki u dzieci, a także raka sutka, wątroby i jelita grubego. Na wczesnych etapach choroby nowotworowej zawarte w soku antyoksydanty przeciwdziałają mutacji DNA, prowadzącej do powstawania komórek rakowych.

Pasteryzowany sok pomarańczowy

Sok wyciśnięty z pomarańczy jest bardzo nietrwały. Już po kilku godzinach ulegają zniszczeniu zawarte w nim związki bioaktywne, a po kilkunastu sok zaczyna się psuć pod wpływem obecnych w nim enzymów i drobnoustrojów. Przedłużenie terminu przydatności do spożycia wymaga obróbki technologicznej – filtracji, pasteryzacji. Sok często poddaje się także procesowi zagęszczenia (poprzez odparowanie wody), dzięki któremu uzyskuje się koncentrat, łatwiejszy do przechowywania i transportu.

Obróbka soku pomarańczowego pozwala na komercjalizację jego sprzedaży, ale zmienia jego właściwości, pozbawiając go wielu walorów. Pasteryzacja (poddanie wysokiej temperaturze) i aseptyczny sposób pakowania sprawiają, że sok pomarańczowy traci część witamin i innych związków o działaniu prozdrowotnym. Co więcej, pod wpływem zabiegów wydłużających trwałość zmienia się smak soku – jego przywrócenie wymaga wzbogacenia napoju dodatkami chemicznymi, w tym sztucznymi substancjami słodzącymi.

Przeciwwskazania do spożywania soku pomarańczowego

Prawdziwie wartościowym sokiem pomarańczowym wydaje się jedynie jego świeża postać: tzw. sok jednodniowy lub – jeszcze lepiej – domowy, samodzielnie wyciśnięty. Warto jednak wiedzieć, że do picia takiego napoju również istnieją pewne przeciwwskazania.

Soku pomarańczowy zawiera dużo cukru. Nawet świeży dostarcza go w ilościach porównywalnych z tymi, które występują w słodzonych napojach gazowanych. Z tego względu znacznie zdrowsze jest spożywanie pomarańczy w całości. Razem z monosacharydami dostarczają one sporo błonnika, który spowalnia tempo wchłaniania cukrów, co ogranicza ich negatywny wpływ na organizm.

Inne możliwe skutki uboczne picia soku pomarańczowego to:

  • hiperkaliemia (podwyższony poziom potasu we krwi),
  • podrażnienia żołądka lub dwunastnicy.

Nie zaleca się picia soku pomarańczowego osobom z nadciśnieniem, nadkwaśnością, chorobą wrzodową, cukrzycą, upośledzoną czynnością nerek.

Kiedy sok pomarańczowy jest zdrowy?

Mimo szeregu zastrzeżeń dotyczących prozdrowotnych walorów soku pomarańczowego dobrze jest włączać go do diety. Nawet pasteryzowany i na bazie koncentratu stanowi dobrą alternatywę dla innych, sztucznych napojów, a spożywany z umiarem (1–2 szklanki w ciągu dnia) może zastąpić jedną z niezbędnych w codziennym jadłospisie porcji owoców. Należy przy tym pamiętać, że najzdrowsze są soki świeżo wyciskane, a znaczna część wartości odżywczych tkwi w białych błonkach owoców. Warto zatem – zamiast wyciskać sok z miąższu – przygotować napój z pomarańczy zblendowanej w całości.

Zobacz film: Czy podawać dziecku soki owocowe? Źródło: Dzień Dobry TVN.




Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
116
11
Polecamy
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Sok jabłkowy – klarowny czy mętny?
Wartości odżywcze, właściwości
Sok jabłkowy – klarowny czy mętny? Wartości odżywcze, właściwości TVN zdrowie
Sok pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, przygotowanie
Sok pomidorowy – wartości odżywcze, właściwości, przygotowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie