Polub nas na Facebooku
Czytasz: Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny 
menu
Polub nas na Facebooku

Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny 

fasola

Fot. bit245 / Getty Images

Smalec z fasoli jest smacznym dodatkiem na kanapki, docenianym przede wszystkim w diecie wegetariańskiej. Przygotowuje się go na bazie białej fasoli z puszki lub ugotowanej. Należy ona do warzyw strączkowych o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego, obniżającego poziom szkodliwego cholesterolu. 

Smalec z fasoli jest zdrowym i wegetariańskim produktem, który w łatwy sposób przygotuje się samodzielnie w domu. Podstawowym składnikiem jest biała fasola dostarczająca dużej ilości białka roślinnego, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Smalec z fasoli doskonale smakuje z pieczywem oraz z dodatkiem kiszonych ogórków.

Smalec z fasoli – smaczny, zdrowy i wegetariański

Smalec z fasoli jest przysmakiem w diecie wegetariańskiej. W porównaniu z tradycyjnym smalcem jest mniej kaloryczny i znacznie zdrowszy, gdyż nie zawiera tłuszczów zwierzęcych. Smalec z fasoli przygotowuje się na bazie białej fasoli, dodatku cebuli i oleju roślinnego. Można go również wzbogacać o inne składniki, np. suszone śliwki, sos sojowy, jałowiec i aromatyczne przyprawy – liść laurowy, goździki, ziele angielskie, majeranek.

Smalec z fasoli – jak ugotować białą fasolę?

Smalec z fasoli można przygotować, wykorzystując białą fasolę z puszki lub ugotowaną. Fasolę należy gotować, stosując właściwe proporcje. Jedną szklankę fasoli zalewa się trzema szklankami zimnej wody i zostawia do namoczenia na całą noc. Następnego dnia do fasoli dodaje się szczyptę soli i zagotowuje. Fasolę gotuje się pod przykryciem aż do miękkości, czyli przez 2–3 godziny. W razie potrzeby można uzupełnić wodę.

Smalec z fasoli – podstawowy przepis

Przygotowany smalec z fasoli (około 300 g) dostarcza około: 

kcal856
białko44.8 g
tłuszcz 24 g
węglowodany100 g
błonnik pokarmowy34.8 g 

W 100 g produktu znajduje się około: 

kcal286
białko15 g
tłuszcz8 g
węglowodany33 g
błonnik pokarmowy11 g

286 kcal, 15 g białka, 8 g tłuszczów, 33 g węglowodanów, 11 g błonnika pokarmowego. 

Składniki:

  • 400 g białej fasoli z puszki lub 250 g ugotowanej fasoli,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedź, zachowując kilka łyżek zalewy (jeżeli wykorzystujesz fasolę z puszki).
  2. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż, co chwilę mieszając, przez około 10 minut, aż do zeszklenia i zrumienienia cebuli. W trakcie smażenia do cebuli dodaj sól i pieprz.
  3. Cebulę dodaj do fasoli. Całość rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków.
  4. Jeżeli pasta jest zbyt sucha, można do niej dodać pozostawioną zalewę.

Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami i ziołami – przepis

Przygotowany smalec z fasoli (około 200 g) dostarcza około: 

kcal635
białko25.3 g
węglowodany 13.7 g
węglowodany 94.3 g
błonnik pokarmowy26 g 

W porcji 100 g znajduje się około: 

kcal317
białko12.6 g
tłuszcz6.8 g
węglowodany 47 g
błonnik pokarmowy13 g 

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki fasoli ugotowanej,
  • 2 cebule,
  • 4 suszone śliwki,
  • 1 goździk,
  • 1 ziarno jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę wraz z zielem angielskim, jałowcem, liśćmi laurowymi i goździkiem. Cebulę smaż na małym ogniu do zeszklenia.
  2. Odcedź i opłucz fasolę. Następnie zmiksuj blenderem łącznie z sosem sojowym, majerankiem, ¼ szklanki zimnej wody, szczyptą soli i pieprzu. Odstaw.
  3. Suszone śliwki pokrój na małe kawałki.
  4. Podsmażoną cebulę (bez przypraw) i śliwki dodaj do masy z fasoli. Całość miksuj na niskich obrotach aż do połączenia składników. Smalec nie powinien mieć konsystencji gładkiej pasty – najlepiej smakuje, gdy kawałki śliwek i cebuli są wyczuwalne.
  5. Smalec dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie kilkoma kroplami sosu sojowego. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem, co jem

Smalec z fasoli – wartości odżywcze białej fasoli

Biała fasola należy do roślin strączkowych i występuje w różnych odmianach. W Polsce najbardziej znana jest biała fasola perłowa, najczęściej dodawana do zup i sałatek, oraz fasola jaś o znacznie większych ziarnach. Fasola odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego (21 g/100 g produktu), dlatego odgrywa ważną rolę w diecie wegetariańskiej. 100 g fasoli białej dostarcza ponad 45 g węglowodanów oraz około 1,6 g tłuszczu. Fasola jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę układu pokarmowego. W 100 g białej fasoli znajduje się ponad 15 g błonnika. W składzie fasoli występuje wiele ważnych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się: witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz potas, wapń, fosfor.

Fasola – właściwości zdrowotne

Biała fasola dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Związek ten przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych, a dodatkowo obniża poziom „złego” cholesterolu. Dzięki temu ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych m.in. w naczyniach wieńcowych. Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Ponadto wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. 

Biała fasola jest dobrym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy (witamina B1), która wpływa na pracę układu nerwowego. Przyczynia się ona do poprawy pamięci i koncentracji, a dodatkowo działa przeciwdepresyjnie. Ważnym składnikiem fasoli jest lecytyna, stanowiąca mieszaninę związków głównie o charakterze tłuszczowym. W organizmie człowieka pełni ona wiele bardzo ważnych funkcji. Poprawia pamięć i koncentrację, ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, uczestniczy w metabolizmie oraz redukuje stężenie cholesterolu. Ponadto lecytyna opóźnia procesy starzenia się organizmu, zwiększa ogólną wydolność i działa ochronnie na wątrobę.

Fasola biała – jakie ma wady?

Fasola biała mimo wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwości zdrowotnych ma również wady. Roślina ta należy do produktów ciężkostrawnych i przyczynia się do powstawania wzdęć i nadmiernej produkcji gazów. Z tego powodu fasoli powinny unikać kobiety ciężarne i karmiące piersią, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Fasola jest również niewskazana osobom ze skłonności do zaparć. Warzywa strączkowe, w tym fasolę, zaleca się wyeliminować przy wielu schorzeniach. Osoby z chorobami tarczycy przed włączeniem strączków do jadłospisu powinny skonsultować się z lekarzem. Z fasoli powinny zrezygnować osoby z wrażliwym żołądkiem, z chorobą refluksową przełyku i chorobą wrzodową żołądka.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Pasztet z soczewicy – wegetariański i dietetyczny.
Wartości odżywcze i właściwości soczewicy
Pasztet z soczewicy – wegetariański i dietetyczny. Wartości odżywcze i właściwości soczewicy TVN zdrowie
Majonez wegański.
Sposób przygotowania i wartość odżywcza 
Majonez wegański. Sposób przygotowania i wartość odżywcza  TVN zdrowie
Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung.
Jak ją przygotować?
Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować? Dzień Dobry TVN
Konfitura z cebuli.
Idealna do kanapek, burgerów i serów
Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Ruszył konkurs „Możemy więcej”. Złóż wniosek już dziś
Ruszył konkurs „Możemy więcej”. Złóż wniosek już dziś Materiał sponsorowany
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Nieprzyjemny zapach z nosa – przyczyny i leczenie
Nieprzyjemny zapach z nosa – przyczyny i leczenie
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec?