Polub nas na Facebooku
Czytasz: Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią, jaki mają wpływ na organizm człowieka?
menu
Polub nas na Facebooku

Probiotyk, prebiotyk a synbiotyk - czym się różnią, jaki mają wpływ na organizm człowieka?

Probiotyki - jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Fot. Stas_V / Getty Images

Na rynku dostępne są probiotyki, ale także prebiotyki i synbiotyki. Czym się różnią między sobą? Czy można je stosować bez obaw? Pora poznać prawdę i odkryć, co się kryje pod każdą z nazw.

Zacznijmy od probiotyków - to preparaty, które w swoim składzie zawierają żywe kultury bakterii i drożdży. Prebiotyki to substancje zawarte w pożywieniu lub specjalnie do niego wprowadzane. W prebiotykach nie ma bakterii - są za to białka, tłuszcze lub polisacharydy, które nie ulegają trawieniu. Kiedy prebiotyk dociera do jelit, bakterie, które tam bytują, rozkładają go do kwasów tłuszczowych i substancji o właściwościach antybiotycznych. Synbiotyki to preparaty będące połączeniem probiotyku z prebiotykiem. Synbiotyki działają na dwa sposoby - usprawniają procesy trawienia i pomagają zasiedlić jelita dobrymi bakteriami.

Po co nam dobre bakterie w jelitach?

Dobre bakterie w jelitach mają dobroczynne działanie na cały organizm. Podczas antybiotykoterapii lub problemów żołądkowych oraz zarażeń rotawirusami powinno się suplementować probiotyki, aby pomóc naszym jelitom odbudować mikrobiotę. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, jednak różnią się one między sobą składem i zastosowaniem. Powinniśmy je dobierać odpowiednio do naszych potrzeb lub wskazań lekarza.

Z czego składają się probiotyki? Najczęściej są to bakterie lactobacillus i bifidobacterium lub drożdże Saccharomyces boulardii.

Pożyteczne bakterie i drożdże znajdując się w jelitach i utrudniają rozwój patogenom (w tym wirusom), gdyż konkurują z nimi o substancje odżywcze Dzięki probiotykom zmniejsza się też ilość toksyn w organizmie, gdyż utrudniają ich wchłanianie i przenikanie do krwiobiegu.

Dobre bakterie - które wybrać?

Ważne, aby na ulotce były wypisane wszystkie bakterie lub drożdże wraz z nazwą szczepu i oznaczeniem literowym lub cyfrowym. Brak tych danych powinien wzbudzić nasze podejrzenia – ponieważ preparat może nie zawierać przebadanych szczepów bakterii lub drożdży z których każdy charakteryzuje się innymi właściwościami dla przykładu drożdże Saccharomyces Boulardii CNCM I-745.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o probiotykach:

Zobacz film: Fakty i mity o probiotykach. Źródło: Agencja TVN.

Każdy probiotyk działa inaczej. Podczas gdy probiotyczne suplementy diety tylko uzupełniają brakujące bakterie tak. drożdże Saccharomyces boulardii CNCM I-745 zawarte w Enterolu® 250 pomogą w leczeniu biegunki oraz skrócą czas jej trwania. Stanowią barierę ochronną w jelicie która znacznie redukuje ryzyko wystąpienia biegunek poantybiotykowych i podróżnych. Drożdże wzmacniają także odporność jelita, a więc i całego organizmu.

Jak stosować probiotyki?

Można je stosować cały rok, nawet u niemowląt. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, by probiotyków nie poddawać działaniu wysokich temperatur. Dla przykładu na ulotce jednego z polecanych preparatów znajdziemy taki opis:

Enterol 250 zawiera żywe komórki. Z tego powodu nie należy mieszać go ze zbyt gorącymi (ponad 50°C) lub zimnymi płynami, potrawami i alkoholem, ponieważ mogłoby to zniszczyć komórki drożdży.

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - kiedy je stosować?

Suplementy diety o dobroczynnym działaniu na organizm można stosować cały rok. Jednak trzeba o nich szczególnie pamiętać, jeśli mamy problemy ze strony przewodu pokarmowego, alergie pokarmowe, osłabioną odporność, zbyt wysoki poziom cholesterolu, przechodzimy biegunkę, cierpimy na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, wzdęcia, a także podczas antybiotykoterapii.

W praktyce rozróżniamy probiotyki:

  • naturalne (kapusta kiszona, ogórki kiszone, kwaśna zupa kimchi, produkty mleczne poddane fermentacji: jogurt, kefir, maślanka),
  • odżywki (suplementy diety w postaci kapsułek czy proszków, dostępne w sklepach ze „zdrową żywnością”),
  • leki (preparaty o działaniu leczniczym, zawierające żywe kultury bakterii lub drożdży, dostępne tylko w aptekach).

Trochę więcej o prebiotykach

Zadaniem większości prebiotyków jest zwiększenie ilości bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides w naszych jelitach. Zaliczają się one do frakcji błonnika, ale należy pamiętać, że nie każdy rodzaj błonnika jest prebiotykiem.

Przyjmowane przez nas prebiotyki trafiają prosto do jelita grubego. Tam ulegają fermentacji, a przechodząc przez światło jelita wiążą wodę i zwiększają objętość treści pokarmowej. W procesie fermentacji wytwarzane są gazy oraz masy kałowe - a im jest ich więcej, tym lepiej jelita działają. Przyjmowanie prebiotyków zapobiega zaparciom, pozwala na szybsze pozbycie się toksyn z organizmu, zmniejsza ilość złogów.

Jakie probiotyki wybierać? Kiedy warto po nie sięgnąć? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak działają probiotyki i kiedy warto o nich pamiętać? Źródło: Agencja TVN.

W procesie fermentacji prebiotyków powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są pożywką dla dobroczynnych bakterii. Hamują rozwój patogenów, przyspieszają procesy regeneracji nabłonka jelitowego, zwiększają wytwarzanie śluzu, pozwalają utrzymać prawidłowe pH w jelicie, zwiększają wchłanianie wapnia, witamin K i B12, żelaza i magnezu, a także oddziałują korzystnie na metabolizm glukozy i białek w wątrobie. Dobre bakterie konkurują z tymi złymi o pożywienie i miejsce w jelitach, dlatego warto dbać, aby miały się czym odżywiać.

Synbiotyk, czyli 2w1

W synbiotyku znajdziemy zarówno dobre bakterie kwasu mlekowego, jak i pożywkę dla nich, czyli prebiotyk. Dzięki obecności pożywki bakterie kwasu mlekowego mają właściwe warunki do rozwoju i utrzymania wysokiej aktywności.

Lek probiotyczny Enterol® 250

To jedyny lek probiotyczny oparty na drożdżach Saccharomyces boulardii CNCM I-745, który świetnie sprawdzi się:

  • jako lek osłonowy podczas przyjmowania antybiotyku,
  • w leczeniu ostrej biegunki u dorosłych i dzieci,
  • w zapobieganiu kolejnym biegunkom,
  • w zapobieganiu biegunce podróżnych,
  • w zapobieganiu biegunkom występującym w żywieniu dojelitowym,
  • w przywracaniu równowagi mikrobioty jelitowej.

Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Nie każda biegunka jest taka sama

Źródło:

1. A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudisz, Probiotyki - historia i mechanizmy działania. 

Protokół postępowania z pacjentem, u którego stwierdzono bakteriemię o etiologii Staphylococcus aureus

enterol belka



Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?