Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pracujesz podczas pandemii? Dowiedz się, jak sprawdzić, czy nie stanowisz zagrożenia dla swoich bliskich
menu
Polub nas na Facebooku

Pracujesz podczas pandemii? Dowiedz się, jak sprawdzić, czy nie stanowisz zagrożenia dla swoich bliskich

mat. prasowe

Pandemia koronawirusa SARS-CoV-2 postawiła całe nasze życie do góry nogami. Część z nas biuro zamieniła na własne mieszkanie. Ale nie każdy może pozwolić sobie na taki komfort i musi codziennie przychodzić do pracy. Jak w takiej sytuacji zadbać o bezpieczeństwo swoje i swoich najbliższych?

Kiedy pod koniec 2019 roku w Chinach pojawił się nowy koronawirus, nikt nie przypuszczał, jak bardzo zmieni on nasze życie. Jednak po kilku miesiącach było już pewne, że będziemy musieli mierzyć się z pandemią. W Polsce pierwszy przypadek COVID-19 rozpoznano w marcu. Następnie doszło do gwałtownego wzrostu liczby chorych i w związku z tym wprowadzono rygorystyczne obostrzenia, m.in. zamknięto żłobki, przedszkola i szkoły. Komunikaty były jasne: „zostań w domu”. Jednak tylko połowa Polaków mogła sobie na to pozwolić. Poza pracownikami szpitali jest wielu innych „zwykłych bohaterów”, którzy pracują mimo zagrożenia, np. w sklepach spożywczych, firmach kurierskich, fabrykach i kopalniach.

Czy praca podczas pandemii jest bezpieczna?

Nowy koronawirus jest wysoce zakaźny. Przenosi się drogą kropelkową, czyli podczas kaszlu, kichania, ale również zwykłej rozmowy. Osoby, które czują się zdrowe i nie mają żadnych objawów COVID-19 (np. gorączki lub kaszlu), mogą być zakażone koronawirusem SARS-CoV-2 i mogą przenosić go dalej (tzw. cisi nosiciele).

Naukowcy są w tej kwestii zgodni – brak lub łagodne objawy nie wykluczają zakażenia! Jak sprawdzić, czy mieliśmy kontakt z nowym koronawirusem? Na rynku są już dostępne wiarygodne testy laboratoryjne, które służą do diagnostyki COVID-19. Wyszukanie laboratorium położonego najbliżej Twojej aktualnej lokalizacji, które oferuje badania w kierunku infekcji SARS-CoV-2, jest bardzo proste – wystarczy skorzystać ze specjalnie stworzonej w tym celu bezpłatnej wyszukiwarki dostępnej on-line.

mat. prasowe

Jakie badania wykonać ?

COVID-19 potwierdza dodatni wynik badania genetycznego (RT-PCR) w kierunku koronawirusa SARS-CoV-2. Aby wykonać badanie niezbędne jest pobranie w laboratorium wymazu z nosogardła, gdyż u osób zakażonych wirus ten obecny jest w nabłonku dróg oddechowych. Testy genetyczne są bardzo czułe w pierwszej fazie infekcji, czyli kilka dni po kontakcie z koronawirusem SARS-CoV-2. Oznacza to, że dodatni wynik testu można otrzymać nawet przed wystąpieniem pierwszych objawów COVID-19. W późniejszym czasie czułość badań w kierunku nowego koronawirusa stopniowo maleje. Niewątpliwą wadą badań genetycznych jest ich stosunkowo wysoka cena.

W kontekście diagnostyki COVID-19 ważne są także badania przeciwciał. Dlaczego? Badania te, czyli testy serologiczne (wykonywane z krwi) pozwalają stwierdzić, czy pacjent miał kontakt z nowym koronawirusem czy nie.

Przeciwciała to białka produkowane przez układ odpornościowy w odpowiedzi na patogen, czyli np. wirusa. Zależnie od fazy infekcji w organizmie produkowane są stopniowo różne klasy przeciwciał: IgA, IgM lub IgG. Ta ostatnia jest szczególnie istotna, gdyż bardzo często świadczy o nabytej odporności, a wstępne wyniki badań potwierdziły już, że przechorowanie COVID-19 prawdopodobnie zabezpiecza nas przed ponowną infekcją.

Zbyt wczesne wykonanie badania w kierunku przeciwciał może dać negatywny (ujemny) wynik. Dzieje się tak ponieważ przeciwciała  wytwarzane są z pewnym opóźnieniem. Zjawisko to jest nazywane „oknem serologicznym”. Przeciwciała anty-SARS-CoV-2 w klasie IgG można wykryć podczas badań serologicznych po około 10 dniach od wystąpienia pierwszych objawów COVID-19. Specyficzne przeciwciała w klasie IgA wykrywa się zwykle kilka dni wcześniej.

Badania serologiczne (tj. ELISA) są stosunkowo tanie, a procedura ich wykonania umożliwia przeprowadzenie dużej liczby badań w krótkim czasie. Dzięki temu testy ELISA są niezwykle przydatne podczas prowadzenia badań na szeroką skalę wśród osób szczególnie narażonych na zakażenie nowym koronawirusem, czyli np. nauczycieli i opiekunów w żłobkach czy przedszkolach. Są idealnym rozwiązaniem dla pracodawców, którzy chcą zapewnić bezpieczny powrót do pracy swoim pracownikom. Dodatkowo testy serologiczne umożliwiają również wychwycenie infekcji u osób bez objawów lub z symptomami COVID-19 przypominającymi łagodne przeziębienie. Tacy „cisi nosiciele” mogą być źródłem zakażenia dla swoich bliskich i współpracowników.

Trzeba jednak jasno powiedzieć, że interpretacja wyników badania zawsze należy do lekarza.

mat. prasowe

„Odmrażanie” – czy możemy czuć się bezpieczni?

Fakt, że kolejne obostrzenia wprowadzone wraz z wybuchem pandemii są znoszone nie oznacza, że koronawirus przestał być niebezpieczny. Liczba przypadków wciąż rośnie. Jeśli wracasz do pracy lub pracujesz w normalnym trybie od początku pandemii ze względu na brak możliwości pełnienia swoich obowiązków poza miejscem pracy, wykonaj badania laboratoryjne. Nie trać czasu i upewnij się, że nie stanowisz zagrożenia dla swoich bliskich. Warto też zadbać o siebie. Pamiętaj, że z dużym prawdopodobieństwem wynik pozytywny (dodatni) badania w kierunku przeciwciał przeciwko nowemu koronawirusowi w klasie IgG wskazuje, że jesteś bezpieczny i w najbliższym czasie nie zachorujesz na COVID-19 ponownie.

Coraz więcej laboratoriów oferuje badania diagnostyczne w kierunku infekcji SARS-CoV-2, więc jeśli masz kontakt np. z rodzicami, osobami starszymi lub schorowanymi, wejdź na www.cov-2.pl i znajdź najbliższe laboratorium za pomocą intuicyjnej wyszukiwarki. Znajdziesz w niej wyłącznie rzetelne placówki medyczne, przestrzegające rygorystycznych procedur i podlegające licznym kontrolom.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?