Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ponad 200 nowych zachorowań, kolejne dwie osoby nie żyją
menu
Polub nas na Facebooku

Ponad 200 nowych zachorowań, kolejne dwie osoby nie żyją

laboratorium

Fot: Thana Prasongsin / gettyimages.com

Liczba chorych na COVID-19 w Polsce ciągle rośnie. Ministerstwo Zdrowia poinformowało o ponad dwustu nowych zakażeniach oraz dwóch kolejnych ofiarach śmiertelnych.

Z powodu zakażenia koronawirusem zmarły dwie kolejne osoby - 80-letnia kobieta ze szpitala w Bytomiu oraz 87-letnia kobieta ze szpitala w Poznaniu. Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że zmarłe miały choroby współistniejące. Tym samym liczba ofiar śmiertelnych pandemii koronawirusa wzrosła do 59.

Zobacz także:Raport specjalny o koronawirusie

Ponad 200 nowych zakażeń

Resort zdrowia poinformował także o nowych zakażeniach. Pozytywny wynik testu uzyskano u 203 osób - 125 osób z woj. śląskiego, 19 osób z woj. dolnośląskiego, 11 osób z woj. opolskiego, 10 osób z woj. wielkopolskiego. Łącznie na COVID-19 choruje w Polsce 3149 osób.

Dodatkowo 2 158 osób jest hospitalizowanych z powodu podejrzenia zakażenia koronawirusem, 174 997 osób zostało objętych kwarantanną, a 44 491 osób przebywa pod nadzorem epidemiologicznym.

Koronawirus - co trzeba o nim wiedzieć?

Patogen wywołuje zapalenie płuc, które może przerodzić się w ostrą niewydolność oddechową. U osób zakażonych obserwuje się przede wszystkim wysoką gorączkę, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie. Osoby, które zaobserwowały u siebie takie objawy powinny jak najszybciej skontaktować się ze szpitalem zakaźnym lub najbliższą stacją sanepidu.

Zobacz film i dowiedz się więcej o COVID-19

Zobacz film: Pytania do specjalisty o COVID-19 Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
47
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?