Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]
menu
Polub nas na Facebooku

Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]

Owoce i warzywa

RossHelen/getty images

Choć warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, to niestety zawierają również pestycydy. Które produkty chłoną ich najwięcej, a które najmniej? Poznaj „brudną 12-stkę” i „czystą 15-stkę”.

Niebezpieczne pestycydy

Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów stosowane głównie do ochrony roślin uprawnych.

Spożywanie produktów z dużą ilością pestycydów może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Począwszy od zaburzenia układu odpornościowego, hormonalnego, poprzez problemy z rozwojem płodu i dzieci, skończywszy na nowotworach.

Amerykańskie zestawienie

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku publikuje przewodnik z najbardziej i najmniej zanieczyszczonymi warzywami i owocami.

Listy „brudnej 12-stki” i „czystej 15-stki” udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana jako „mama.chemik”.

„Brudna 12-stka”

Według najnowszych badań EWG najwięcej pestycydów znajduje się w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów (zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów).

Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze pod postem Panek.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce to:


    „Czysta 15-stka”

    Organizacja EWG przedstawiła również listę produktów, które chłoną mniej pestycydów.

    Na pierwszym miejscu znalazło się awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i cebula. Niewiele pestycydów jest również w bakłażanie, szparagach, mango i papai. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior.

    Produkty chłonące najmniej pestycydów:

    Zobacz film: Żywność ekologiczna - czy warto ją kupować? Zasady produkcji takiej żywności.

    źródło: Dzień dobry TVN

      Czy artykuł okazał się pomocny?
      Tak Nie
      64
      8
      Polecamy
      Co jeść, aby regulować poziom cukru we krwi?
Lista produktów, po które warto sięgać 
      Co jeść, aby regulować poziom cukru we krwi? Lista produktów, po które warto sięgać  Dzień Dobry TVN
      Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
      Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
      Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane.
Przykładowy jadłospis
      Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis TVN zdrowie
      Czym są antyoksydanty w żywności?
Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?
      Czym są antyoksydanty w żywności? Jakie produkty są bogate w antyoksydanty? TVN zdrowie
      Komentarze (0)
      Nie przegap
      Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
      Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
      Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
      Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
      Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
      Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
      Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
      Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
      O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
      O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
      Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
      Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?