Otręby orkiszowe, niegdyś traktowane jako odpad, dziś znane są z korzystnego działania na organizm i szerokiego zastosowania w kuchni. Mogą stanowić dodatek do musli, zup, sałatek i ciast. Dodatkowo wykorzystuje się je w kosmetyce do wytwarzania maseczek na twarz. Zawierają kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, zapewniając jej wygładzenie i odżywienie.
Otręby orkiszowe – wiadomości ogólne
Otręby orkiszowe to grubo rozdrobnione zewnętrzne warstwy ziarna pszenicy orkisz (z łac. Triticum spelta L.), zaliczanej do rodzaju pszenica (z łac. Triticum L.) i rodziny wiechlinowate [z łac. Poaceae (R. Br.) Barnh.]. Roślina zwyczajowo określana jest szpelcem lub orkiszem. Orkisz zawiera gluten, w tym białka glutenowe o nazwie glutenina i gliadyna. Stąd też otręby orkiszowe nie powinny być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu.
Polecamy: Orkiszowa dieta oczyszczająca według św. Hildegardy: zasady i przepisy
Zobacz nasz film i poznaj najlepszy przepis na babeczki orkiszowe:
Otręby orkiszowe – właściwości i zastosowanie prozdrowotne
Otręby orkiszowe mają liczne właściwości prozdrowotne. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku, zmniejsza uczucie głodu. Reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom, gdyż skutecznie przyspiesza perystaltykę jelit i pasaż treści przez przewód pokarmowy. Korzystne działanie otrębów orkiszowych na układ pokarmowy przejawia się dodatkowo w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka jelita i pobudzaniu wydzielania żółci. Otręby orkiszowe są niskokaloryczne, w związku z czym poleca się spożywanie ich osobom znajdującym się na diecie redukcyjnej. Wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych substancji i działają ochronnie na florę bakteryjną jelit.
Otręby orkiszowe dostarczają wielu składników mineralnych (potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza) i witamin (zwłaszcza z grupy B) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt ten reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W związku z tym wzmacnia serce i chroni przed rozwojem miażdżycy. Dodatkowo poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Orkisz wpływa wzmacniająco i regenerująco na organy wewnętrzne, przez co usprawnia ich pracę. Ze względu na zawartość niacyny wykazuje korzystne oddziaływanie na pracę układu hormonalnego. Obecność tiaminy zaś zapewnia redukcję poziomu stresu i ogranicza niekorzystne skutki działania stresorów.
Jak zacząć jeść zdrowo? Dowiesz się tego z naszego filmu:
Zastosowanie w kosmetyce
Otręby orkiszowe to częsty składnik domowej roboty maseczek na twarz, które wykazują działanie wygładzające i natłuszczające. Dodatkowo chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Maseczka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy połączyć 2 łyżki otrąb z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Po dokładnym wymieszaniu miksturę odstawia się na kilka minut, po czym nakłada na uprzednio oczyszczoną twarz. Maseczkę pozostawia się na skórze przez około 20 minut, a następnie zmywa letnią wodą.
Wartości odżywcze otrąb orkiszowych
Wartość odżywcza otrębów orkiszowych w 100 g produktu przedstawia się następująco:
wartość energetyczna | 278 kcal, |
---|---|
białko | 19 g, |
węglowodany | 20 g, |
błonnik pokarmowy | 41 g, |
tłuszcze | 4,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone to 0,9 g. |
Jak jeść otręby orkiszowe?
Istnieje wiele przepisów na wykorzystanie otrębów orkiszowych. Najczęściej spożywa się je na śniadanie, gotując na mleku czy wodzie lub dodając do jogurtu, kefiru lub maślanki. W sztuce kulinarnej otręby orkiszowe stanowić mogą dodatek do wypieków, a zwłaszcza ciasteczek zbożowych, sałatek, kotletów mielonych, pulpetów, czy posłużyć do panierowanego mięsa i warzyw. Należy jednak pamiętać o stopniowym włączaniu otrąb do menu.
Przepis na musli z otrębami orkiszowymi
Jednym z popularniejszych sposobów spożycia otrębów orkiszowych jest musli, które sprawdzi się na śniadanie czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. Z poniższego przepisu uzyska się ilość musli do kilkukrotnego użycia. Niezbędne składniki: 180 g otrąb orkiszowych, 60 g nasion amarantusa, 150 g posiekanych orzechów pekan, 100 g nasion słonecznika, 200 g naturalnego miodu, garść żurawiny, 2 łyżki klarowanego masła. Wszystkie suche składniki z wykluczeniem żurawiny należy dokładnie wymieszać w misce. W rondlu podgrzewa się miód i masło. Po uzyskaniu jednolitej płynnej konsystencji dodaje się do miski z suchymi składnikami i miesza, by lekko się posklejały. Na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadza się powstałą masę i piecze przez około 20 minut w 160ᵒC. Międzyczasie należy pamiętać o kilkakrotnym przemieszaniu musli. Po ostudzeniu do mieszanki dodaje się żurawinę. Musli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Otręby orkiszowe są dość powszechnie spotykanym produktem. Nabyć je można w sklepach ze zdrową żywnością i w większych sklepach spożywczych. Za opakowanie 500 g zapłaci się około 8 zł.