Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naukowiec z Centrum Nauki Kopernik wyhodował mięso kurczaka
menu
Polub nas na Facebooku

Naukowiec z Centrum Nauki Kopernik wyhodował mięso kurczaka

Różnego rodzaju mięsa leżą na drewnianej desce.

Fot. pilipphoto / Istock

Masowa produkcja mięsa szkodzi środowisku, dlatego badacze od lat pracują nad tzw. sztucznym mięsem. Naukowiec z Centrum Nauki Kopernik wyhodował na liściach szpinaku mięso kurczaka. Jak udało się tego dokonać?

Autorem i pomysłodawcą tego niecodziennego eksperymentu jest Stanisław Łoboziak z Centrum Nauki Kopernik. Do przygotowania mięsa wykorzystał celulozowy szkielet z liścia szpinaku, na którym umieścił komórki mięśniowe kurczaka. Na jednym liściu badacz umieścił aż 2 mln komórek. Czas hodowli takiego liścia to około trzech tygodni, czyli szybciej niż hodowla kurczaka.

Specjalista podkreśla, że do hodowania mięsa w laboratorium zabijanie zwierząt wcale nie jest konieczne, aby pobrać od niego komórki. Zdaniem badacza wystarczy pobrać od żywego zwierzęcia próbkę komórek wielkości, np. główki szpilki lub czubka ołówka.

Wyhodowane w Centrum Nauki Kopernik mięso można oglądać (spróbowanie mięsa nie jest możliwe, ponieważ nie ma żadnych regulacji, które pozwalałyby na podawanie ludziom takiego rodzaju pożywienia) do niedzieli, 6 października. Eksperyment został przeprowadzony w ramach festiwalu „Przemiany". 

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o mięsie:

Zobacz film: Które mięso jest najzdrowsze? Źródło: Dzień Dobry TVN

Alternatywa dla mięsa

Badacze i ekolodzy od dawna alarmują, że produkcja mięsa niszczy naszą planetę. Szacuje się, że 15-20 lat będzie nam bardzo trudno wyżywić wszystkich ludzi, którzy prawdopodobnie będą żyli na Ziemi. Aby tak się nie stało nauka musi poszukać alternatywy dla klasycznego mięsa.

Warto zaznaczyć, że wyhodowany przez naukowca z Centrum Nauki Kopernik substytut mięsa nie jest pierwszym tego rodzaju produktem. Amerykańska firma Impossible Foods opracowała roślinnego burgera, którego zapach praktycznie niczym nie różni się od tego, który ma prawdziwy burger. Ma także podobną strukturę i smak. Natomiast firma Beyond Meat „opracowała” bezmięsne kawałki kurczaka i roślinne burgery. Warto zaznaczyć, że mają one więcej białka, żelaza i wartości odżywczych niż tradycyjne burgery.

Źródło: Nauka w Polsce

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
71
5
Polecamy
Polscy naukowcy uzyskali mięso bez zabijania zwierząt!
Polscy naukowcy uzyskali mięso bez zabijania zwierząt! TVN zdrowie
Czy dziczyzna jest zdrowa?
Jak ją przyrządzać i jak marynować?
Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak ją przyrządzać i jak marynować? Dzień Dobry TVN
Jak ocenić jakość mięsa?
Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów.
Możliwe, że nie było badane
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Grzybica pochwy (infekcja grzybicza) w ciąży – objawy, zagrożenia, leczenie
Grzybica pochwy (infekcja grzybicza) w ciąży – objawy, zagrożenia, leczenie
Woda wodzie nierówna – jak wybrać najlepszą dla siebie
Woda wodzie nierówna – jak wybrać najlepszą dla siebie
 Work-life balance – harmonijne połączenie pracy z życiem osobistym
Work-life balance – harmonijne połączenie pracy z życiem osobistym
Retinopatia nadciśnieniowa – występowanie, stadia kliniczne, leczenie
Retinopatia nadciśnieniowa – występowanie, stadia kliniczne, leczenie
Jelito czcze – najczęstsze choroby i ich leczenie
Jelito czcze – najczęstsze choroby i ich leczenie
Dieta miażdżycowa – znaczenie diety w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
Dieta miażdżycowa – znaczenie diety w leczeniu i profilaktyce miażdżycy