Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lidl wycofuje pomidory w puszkach. Może być w nich plastik! 
menu
Polub nas na Facebooku

Lidl wycofuje pomidory w puszkach. Może być w nich plastik! 

pomidory w puszcce

Fot. KarpenkovDenis / Getty Images

Lidl poinformował, że z obrotu zostały wycofane krojone pomidory w puszkach. Powodem tej decyzji jest możliwa obecność plastiku w puszkach. Ze względu na ryzyko zranienia się podczas konsumpcji klienci powinni jak najszybciej zwrócić zakupione produkty.

Sieć sklepów Lidl poinformowała o wycofaniu z obrotu krojonych pomidorów w puszkach. Mowa o produktach: 

  • Freshona Krojone pomidory sort bazylia,
  • Italiamo Krojone pomidory sort bazylia 

z datą minimalnej trwałości 31.12.2020 r. i numerem partii L327NDB 6A-31/12/2020 SI LB 224.

Dlaczego Lidl wycofuje pomidory krojone w puszkach? Powodem decyzji jest możliwość wystąpienia w produkcie zanieczyszczenia w postaci plastikowego ciała obcego. Konsumenci mogliby potencjalnie zranić się nim przy konsumpcji. 

Produkt można zwrócić we wszystkich sklepach Lidl. Klienci dostaną zwrot pieniędzy za zakupione pomidory, także bez okazywania paragonu. Pozostałe produkty tych firm nie podlegają zwrotowi.

Więcej znajdziecie na TVN24: Lidl wycofuje produkty. Ważne ostrzeżenie dla klientów

Pomidory - bogactwo likopenu

To właśnie jemu pomidory zawdzięczają intensywnie czerwoną barwę. Likopen jest antyutleniaczem z grupy karotenoidów, wykazuje działanie antynowotworowe, neutralizuje wolne rodniki. Co ważne w procesie obróbki cieplnej pomidorów likopen zachowuje swoje właściwości, a nawet jest go więcej i staje się bardziej przyswajalny dla organizmu.

Co zawierają pomidory?

Znajduje się w nich witamina C, a także witaminy K, E, A, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Pomidory zawierają także bardzo dużo potasu, a także sporo fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz rzadko spotykanych w produktach spożywczych mikroelementów, takich jak mangan, miedź czy kobalt.

W pomidorach znajdziemy także dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długo. 

Więcej o pomidorach: Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości

Czy to prawda, że nie powinno się łączyć ogórka i pomidora? Przekonajcie się:

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?