Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwas masłowy – zapach, zastosowanie, właściwości
menu
Polub nas na Facebooku

Kwas masłowy – zapach, zastosowanie, właściwości

NAN

Fot: Sea Wave / stock.adobe.com

Kwas masłowy to substancja, która produkowana jest w organizmie człowieka z udziałem bakterii obecnych w okrężnicy. Powszechnie znany jest za sprawą wyjątkowo przykrego zapachu. Kwas masłowy wykazuje jednak wiele prozdrowotnych właściwości.

Kwas masłowy (określany również jako kwas butanowy), obok kwasu propionowego i octowego, zaliczany jest do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Produkowany w jelitach człowieka, stanowi jedno z podstawowych źródeł energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka wyścielającego jelita. Kwas masłowy w czystej postaci wyróżnia się wyjątkowo niekorzystnymi właściwościami fizykochemicznymi – bardzo krótką trwałością oraz wyjątkowo nieprzyjemnym zapachem. W związku z tym nie mógł znaleźć szerokiego zastosowania klinicznego. Do celów leczniczych wyodrębniono jego analogi i sole: wapniowe, magnezowe i sodowe. Substancje te z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu chorób jelit oraz jako środki wspomagające regenerację organizmu po chemio- lub radioterapii.

Kwas masłowy – zapach

Kwas masłowy powszechnie kojarzony jest z wyjątkowo przykrym, ostrym zapachem. W stosunkowo niewielkim stężeniu, wielu osobom przywodzi o na myśl wymiociny (wynika to z faktu, że związek ten obecny jest w wymiocinach dzieci i to właśnie on nadaje im charakterystyczny zapach). W dużych stężeniach kwas masłowy ma bardzo ostry, intensywny i trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu.

Kwas masłowy – jak usunąć zapach?

Najskuteczniejszą metodą usunięcia zapachu kwasu masłowego jest ozonowanie. Metoda ta polega na dezynfekcji powierzchni przy użyciu ozonu, czyli alotropowej odmiany tlenu o silnych właściwościach antyseptycznych. Przy niewielkim stężeniu kwasu masłowego zapachu można pozbyć się poprzez intensywne wietrzenie pomieszczenia.

Kwas masłowy – właściwości prozdrowotne

Kwas masłowy produkowany jest przez bakterie fermentujące, obecne w okrężnicy, przy wykorzystaniu niestrawionych węglowodanów – przede wszystkim błonnika. Głównym zadaniem kwasu masłowego jest odżywianie tkanki nabłonkowej jelit – kolonocytów. Działanie to przyczynia się do przyspieszania procesów gojenia i regeneracji uszkodzonej ściany jelit, hamowania stanów zapalnych i usprawniania czynności jelit. Tym samym kwas masłowy uznawany jest za niezwykle skuteczny środek w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Za podstawowe właściwości prozdrowotne kwasu masłowego uznaje się:

  • odbudowywanie mikroflory jelitowej,
  • odbudowywanie błony śluzowej jelit,
  • łagodzenie dolegliwości trawiennych i bólów brzucha,
  • hamowanie procesów zapalnych w układzie pokarmowym,
  • zapobieganie rozwojowi komórek nowotworowych,
  • łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego,
  • zwiększanie przyswajalności składników odżywczych,
  • wspomaganie przemiany materii,
  • łagodzi objawy biegunki,
  • zapobiega przemieszczaniu się toksyn oraz substancji szkodliwych z jelita do krwioobiegu.

Kwas masłowy – zastosowanie

Niedobór kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym może prowadzić do zaburzenia funkcjonowania błony śluzowej jelit, wynikającej z braku szczelności oraz niedoborów energetycznych w kolonocytach. Suplementacja kwasem masłowym jest szczególnie zalecana przy następujących dolegliwościach:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • zespół jelita wrażliwego,
  • zapalenie zbiornika jelitowego,
  • zaburzenia mikroflory jelitowej (na przykład podczas antybiotykoterapii lub infekcji przewodu pokarmowego),
  • zapalenie jelita wyłączonego z pasażu,
  • choroba uchyłkowa jelita grubego,
  • zaburzenia funkcjonowania jelit, wywołanych przez chemio- lub radioterapię,
  • alergie pokarmowe.

Kwas masłowy w żywności

Kwas masłowy obecny jest w wielu pokarmach, które znajdują się w diecie człowieka. Występuje przede wszystkim w produktach fermentowanych, takich jak kiszona kapusta, ogórki czy tempeh (fermentowane ziarna soi). Ponadto, kwas masłowy znajduje się w nabiale – mleku, jogurtach czy serach (szczególnie odmianach twardych), oleju palmowym oraz oleju kokosowym.

Niestety, ilość kwasu masłowego w produktach spożywczych jest na tyle niewielka, że nie wpływa na efekt leczniczy. Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, iż cząsteczki kwasu masłowego przyjmowane wraz z pożywieniem, ulegają rozkładowi już w początkowych partiach układu pokarmowego, przez co do jelit przedostają się jedynie ich śladowe ilości.

Dla utrzymania optymalnego poziomu kwasu masłowego w organizmie konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości produktów bogatych w błonnik – warzyw, ziaren, nasion. Składnik ten jest niezbędny bakteriom jelitowym do tego, by produkować kwas masłowy.

Kwas masłowy – suplementacja

Dla uzyskania leczniczych efektów działania kwasu masłowego, niezbędna jest jego suplementacja. Wśród dostępnych metod podawania tej substancji wyróżnia się przede wszystkim wlewy doodbytnicze oraz doustne kapsułki z mikrogranulkami, które uwalniają się dopiero w jelicie cienkim oraz grubym.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
110
10
Polecamy
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Kwas fitowy – jakie ma zastosowanie?
Kwas fitowy – jakie ma zastosowanie? Dzień Dobry TVN
Kwas kaprylowy – zastosowanie, działanie, efekty uboczne
Kwas kaprylowy – zastosowanie, działanie, efekty uboczne TVN zdrowie
Co to jest skrobia oporna i w jaki sposób wpływa na ludzki organizm?
Co to jest skrobia oporna i w jaki sposób wpływa na ludzki organizm? TVN zdrowie
Komentarze (1)
Di
Nie ma zespołu jelita "wrażliwego", tylko drażliwego. Autorka powinna być bardziej wrażliwa na fakty.
Czytaj całość
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby