Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jakie są najczęstsze choroby zębów i dziąseł
menu
Polub nas na Facebooku

Jakie są najczęstsze choroby zębów i dziąseł

Kobieta, którą bolą zęby

Fot: SIphotography / gettyimages.com

Dbanie o jamę ustną wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy, co najmniej dwa razy dziennie dokładnie szczotkować zęby, używać płynu do płukania ust, nici dentystycznej i przynajmniej raz na pół roku odwiedzać stomatologa. Mimo że wizyta u tego ostatniego nie należy do najprzyjemniejszych, to dzięki regularnym kontrolom możemy uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem. Jakie choroby najczęściej atakują zęby i dziąsła?

Próchnica

Szacuje się, że próchnicę ma nawet 90 proc. Polaków. Co gorsza, większość nawet o tym nie wie. Skąd się bierze? Próchnica to choroba zakaźna. Bakterie, które za nią stoją to m.in. bakterie kwasu mlekowego oraz paciorkowiec. Próchnica zazwyczaj pojawia się u osób, które nie tylko są na bakier z higieną, ale i nie stronią od produktów bogatych w cukier. A ten bakterie bardzo lubią.

Niestety próchnica przez długi czas rozwija się bezobjawowo. Pierwsze symptomy, czyli plamki na zębach, czy nieprzyjemny zapach z ust często są ignorowane. Spora grupa pacjentów trafia do lekarza dopiero wtedy, gdy pojawia się ból, nadwrażliwość oraz znaczne ubytki.

Leczenie próchnicy zależy przede wszystkim od stopnia jej zaawansowania. Jeśli zmiany nie są duże wystarczy „posmarowanie” zębów fluorem i połatanie ubytków. W poważniejszych przypadkach trzeba zastosować leczenie kanałowe. Nie rzadko – konieczne jest usunięcie zęba.

Czy stomatologia zajmuje się tylko leczeniem zębów? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Stomatologia - leczy nie tylko zęby. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Nadwrażliwość zębów

Nadwrażliwość zębów to nic innego jak uszkodzenie szkliwa, które osłania i ochrania zęby. Jego zanikanie może mieć kilka przyczyn. Najczęściej dotyka osoby, które nie dbają o zęby i mają wady zgryzu. Nie bez znaczenia jest także dieta, zwłaszcza bogata m.in. w cytrusy, gazowane napoje oraz kwaśne soki. Kwaśne smaki stopniowo zmieniają odczyn śliny, a to bezpośrednio przyczynia się do niszczenia szkliwa.

Czasem kłopoty z nadwrażliwością zębów pojawiają się u osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Wymioty, czy cofanie się treści żołądkowej np. w przypadku choroby refluksowej, też mogą przyczynić się do uszkodzenia szkliwa.

Nadwrażliwość daje o sobie znać po zjedzeniu bardzo zimnego lub ciepłego jedzenia. Wtedy zęby przeszywa ból. Jak się go pozbyć? W pierwszej kolejności trzeba wymienić pastę do zębów na taką, która przeznaczona jest do nadwrażliwych zębów, czyli ma niski wskaźnik ścieralności. Warto też wymienić szczoteczkę do zębów na taką, która ma miękkie włosie i dodatkowo nie podrażni ani zębów, ani dziąseł. Osoby z nadwrażliwością powinny myć zęby po każdym posiłku, zwłaszcza po jedzeniu owoców. Trzeba jednak pamiętać, że szorowanie zębów w połączeniu z kwasem, który pozostaje na nich po jedzeniu może zaostrzyć problem. Najbezpieczniej będzie trochę odczekać i przed samym myciem dobrze przepłukać usta wodą.

Jeśli domowe sposoby nie przynoszą spodziewanego efektu o pomoc trzeba zwrócić się do stomatologa. Specjalista nałoży na zęby preparat z fluorem, który osłoni zęby. Może też zaproponować tzw. szkliwo w płynie, czyli środek bogaty w wapno i fosforany, które wspomogą reminalizację szkliwa oraz zneutralizują działanie kwasów.

Parodontoza

Parodontoza to choroba przyzębia, czyli struktur, które „trzymają” zęby tj. dziąseł, więzadeł, kości wyrostka zębodołowego oraz cementu korzeniowego. Przyczyną problemu jest przeciągający się stan zapalny, ten zaś bierze się ze złej higieny jamy ustnej. Nieprawidłowo czyszczone zęby i zalegający na nich kamień stopniowo zaczyna wciskać się między zęby a dziąsła. W rezultacie zęby zaczynają się ruszać, a dziąsła krwawić. Dodatkowo ogromna część chorych skarży się także na nadwrażliwość.

Leczenie parodontozy zależy przede wszystkim od stopnia zaawansowania choroby. Najczęściej jednak konieczne jest przeprowadzenie zabiegu i usunięcie tego, co zgromadziło się między zębami a dziąsłami. Dzięki temu organizm ma szansę, przynajmniej w pewnym stopniu odbudować to, co zniszczyła choroba.

Chore zęby to chory cały organizm? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta

Zobacz film: Czy problemy z zębami mogą mieć wpływ na funkcjonowanie całego organizmu? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zapalenie dziąseł

Za zapalenie dziąseł odpowiada kamień nazębny. Schorzenie jest konsekwencją braku higieny jamy ustnej i zazwyczaj stanowi zapowiedź poważniejszych problemów. Na szczęście wcześnie wykryte i prawidłowo leczone daje się całkowicie wyleczyć.

Rozwijający się stan zapalny sprawia, że dziąsła puchną, robią się czerwone i dodatkowo pokrywa je biały bakteryjny osad. Mogą też delikatnie krwawić.

Pierwszym etapem leczenia zapalenia dziąseł jest dokładne wyczyszczenie zębów. Następnie wykonuje się tzw. kiretaż, czyli spłycenie kieszonki dziąsłowej poprzez bardzo dokładne wyczyszczenie jej ścian. Jeśli choroba jest bardziej zaawansowana lekarz może zalecić stosowanie maści, płukanek bądź tabletek do ssani, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Zapalenie miazgi zębowej

Zapalenie miazgi zęba to choroba, która w pierwszej fazie wywołuje nieznaczny i przemijający ból. Z czasem jego napady pojawią się coraz częściej i dłużej się utrzymują. Bardzo często zapaleniu miazgi zęba towarzyszy obrzęk policzka oraz powiększenie węzłów chłonnych w okolicy podżuchwowej. Gdy zmiany są bardzo rozległe konieczne może być usunięcie martwej miazgi zębowej i przeprowadzenie leczenia kanałowego. Polega ono na usunięciu miazgi z komory zęba i kanałów korzeniowych, oczyszczeniu  i wypełnieniu ich materiałem stomatologicznym (gutaperka).

Zobacz film: Napoje z kofeiną niszczą zęby - fakt czy mit? Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?